Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of different origin barley cultivars in terms of grain yield and some quality traits

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 184 - 194, 25.06.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.470078

Öz

Barley is an important cereal used in malt
industry and in animal feeding. This study was carried out according to the
randomized complete block design with three replications for 3 years in the
growing season of 2012-2015 in order to determine the grain yield and some
quality characteristics of 13 barley cultivars in Yozgat conditions. Over the
years, grain yields of the cultivars varied between 278.7-375.2 kg da-1
,
plant heights between 67.66-91.83 cm, test weights between 56.17-67.41 kg,
thousand grain weights between 33.73-45.56 g, ash contents between 1.771-2.097
%, fat ratios between 1.581-2.085 %, protein contents between 12.32-13.39 %,
starch contents between 57.15-62.40 %, ADF contents between 5.898-7.523 %, NDF
contents between 22.00-24.87%, K contents between 0.600-0.692 %, P contents
between 0.399-0.425 % and Mg contents between 0.153-0.175 %. Relationship
between grain yields with plant height was determined in positive and
significant. The highest grain yield was obtained from Erginel-90, Larende,
Aydanhanım, Zeynelağa, Scarpia ve Özdemir-05 cultivars, respectively.
Aydanhanım cultivar with high grain yield was in the superior position in terms
of plant height, thousand grain weight, test weight and starch content

Kaynakça

  • Sirat, A. Sezer, İ. 2017. Samsun ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinin verim, verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin incelenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(1):23-34.
  • Zhang, G., Hamaker, B. R., 2017. The nutritional property of endosperm starch and its contribution to the health benefits of whole grain foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(18): 3807-3817.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Demir, B., Hamzaoğlu, S., Kara, İ., 2017. Arpa genotiplerinin farklı lokasyonlardaki kalite özelliklerinin değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Dergisi, 31 (2): 8-13.

Farklı kökenli arpa çeşitlerinin tane verimi ve bazı kalite özellikleri yönünden değerlendirilmesi

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 2, 184 - 194, 25.06.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.470078

Öz




Arpa malt sanayinde ve hayvan beslenmesinde kullanılan
önemli bir tahıldır. Bu çalışma, Yozgat koşullarında 13 arpa çeşidinin tane
verimi ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2012-2015 yetiştirme
sezonlarında 3 yıl süreyle tesadüf blokları deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Üç yıllık ortalamalara göre çeşitlerin tane
verimi 278.7-375.2 kg da-1, bitki boyu 67.66-91.83 cm, hektolitre
ağırlığı 56.17-67.41 kg, bin tane ağırlığı 33.73-45.56 g, kül oranı %
1.771-2.097, yağ oranı % 1.581-2.085, protein oranı % 12.32-13.39, nişasta
oranı % 57.15-62.40, ADF oranı % 5.898-7.523, NDF oranı % 22.00-24.87, K
içeriği % 0.600-0.692, P içeriği % 0.399-0.425 ve Mg içeriği % 0.153-0.175
arasında değişmiştir. Tane verimi ile bitki boyu arasında olumlu ve önemli
ilişki belirlenmiştir. Çalışmada, sırasıyla Erginel-90, Larende, Aydanhanım,
Zeynelağa, Scarpia ve Özdemir-05 çeşitleri en yüksek tane verimine sahip
çeşitler olmuştur. Aydanhanım çeşidi yüksek tane verimi yanında bitki boyu, bin
tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve nişasta içeriği bakımından öne çıkan
çeşit olmuştur.


Kaynakça

  • Sirat, A. Sezer, İ. 2017. Samsun ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinin verim, verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin incelenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(1):23-34.
  • Zhang, G., Hamaker, B. R., 2017. The nutritional property of endosperm starch and its contribution to the health benefits of whole grain foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(18): 3807-3817.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Demir, B., Hamzaoğlu, S., Kara, İ., 2017. Arpa genotiplerinin farklı lokasyonlardaki kalite özelliklerinin değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Dergisi, 31 (2): 8-13.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarla Bitkileri
Yazarlar

Özge Doğanay Erbaş Köse 0000-0003-0429-3325

Zeki Mut 0000-0002-1465-3630

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2019
Kabul Tarihi 18 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Erbaş Köse, Ö. D., & Mut, Z. (2019). Farklı kökenli arpa çeşitlerinin tane verimi ve bazı kalite özellikleri yönünden değerlendirilmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(2), 184-194. https://doi.org/10.7161/omuanajas.470078
Online ISSN: 1308-8769