EN
TR
Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada, 3. sınıf öğrencilerinin matematik problemlerini çözme süreçlerinin Polya’nın problem çözme aşamalarına göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma çoklu durum çalışması deseninde yürütülmüştür. Katılımcılar maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen ilkokul 3. sınıfı bitirmiş 'Çok iyi, iyi ve yeterli" düzeyde matematik başarısına sahip 3 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilere araştırmacı tarafından ikişer matematik problemi verilmiştir. Klinik mülakat tekniğiyle veriler toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; matematik başarısı ‘’çok iyi’’ olan öğrenci her iki problemde de problem çözme aşamalarını takip etmiştir. Matematik başarısı ‘’iyi’’ olan öğrenci bir problemde çözüm basamaklarını takip ederken matematik başarısı ‘’yeterli’’ olan öğrenci ise her iki problemde de problem çözme aşamalarını takip edememiştir. Matematik başarısı ‘’çok iyi’’ olan öğrencinin değerlendirme aşaması dışındaki problem çözme aşamalarını kullandığı gözlemlenirken matematik başarısı ‘’yeterli’’ olan öğrencinin ise problem çözme aşamalarını takip etmediği belirlenmiştir. Ayrıca matematik başarısı ‘’iyi ve yeterli’’ olan öğrencilerin problemi anlama ve plan yapma basamaklarında zorlandıkları buna bağlı olarak da doğru sonuca ulaşamadıkları belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarında bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımızı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimizi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimizi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın OMÜ Eğitim Fakültesi Dergisi'nin tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimizi beyan ederiz.
Kaynakça
- Ahdhianto, E., Marsigit, H., Haryanto, & Nurfauzi, Y. (2020). Improving fifth-grade students’ mathematical problem-solving and critical thinking skills using problem-based learning. Universal Journal of Educational Research, 8(5), 2012–2021.
- Altun, M. (2018). İlkokullarda matematik öğretimi. Bursa: Aktüel.
- Arsal, Z. (2009). Problem çözme stratejilerinin problem çözme başarısını yordama gücü. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 103–113.
- Artut, P. D., & Tarım, K. (2006). İlköğretim öğrencilerinin rutin olmayan sözel problemleri çözme düzeylerinin çözüm stratejilerinin ve hata türlerinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2), 39–50.
- Ataman, M. (2018). Açılın ben öğretmenim. Ankara: Elma Yayınevi.
- Baki, A. (2008). Kuramdan uygulamaya matematik eğitimi. Ankara: Harf Eğitim.
- Baş, G., & Kıvılcım, Z. (2013). Lise öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri ile matematik ve geometri derslerindeki akademik başarıları arasındaki ilişki. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(3), 1–17.
- Baykal, M. (2014). İlköğretimde matematik öğretimi 6-8. sınıflar kitabının incelenmesi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
19 Aralık 2024
Kabul Tarihi
17 Temmuz 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 44 Sayı: 2
APA
Ergen, Y., & Aydınlık, Ö. (2025). Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 44(2), 789-840. https://doi.org/10.7822/omuefd.1600361
AMA
1.Ergen Y, Aydınlık Ö. Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 2025;44(2):789-840. doi:10.7822/omuefd.1600361
Chicago
Ergen, Yusuf, ve Özcan Aydınlık. 2025. “Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 (2): 789-840. https://doi.org/10.7822/omuefd.1600361.
EndNote
Ergen Y, Aydınlık Ö (01 Aralık 2025) Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44 2 789–840.
IEEE
[1]Y. Ergen ve Ö. Aydınlık, “Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi”, OMÜ EFD, c. 44, sy 2, ss. 789–840, Ara. 2025, doi: 10.7822/omuefd.1600361.
ISNAD
Ergen, Yusuf - Aydınlık, Özcan. “Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 44/2 (01 Aralık 2025): 789-840. https://doi.org/10.7822/omuefd.1600361.
JAMA
1.Ergen Y, Aydınlık Ö. Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 2025;44:789–840.
MLA
Ergen, Yusuf, ve Özcan Aydınlık. “Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 44, sy 2, Aralık 2025, ss. 789-40, doi:10.7822/omuefd.1600361.
Vancouver
1.Yusuf Ergen, Özcan Aydınlık. Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Problemlerini Çözme Süreçlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 01 Aralık 2025;44(2):789-840. doi:10.7822/omuefd.1600361