TR
EN
SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ
Abstract
Türkiye’de her geçen gün özel hastane sayıları artmaktadır. Dijitalleşme hem müşterileri ile hastaneler arasındaki etkileşimi hem de hastaneler hakkındaki bilgiye daha kolay erişilmesini sağlamaktadır. Bu unsurlar hastaneler arasındaki rekabeti yoğunlaştırmaktadır. Çalışmanın amacı günümüzde sağlık kuruluşlarınca da yoğun bir şekilde kullanılan ve müşterileriyle ilişkilerini sürdürmeleri ve onlarda sadakat yaratmak için önemli bir araç olan sosyal medya faaliyetlerinin algılanan hizmet kalitesi, hastane marka imajı ve ağızdan ağıza iletişim ile ilişkisini belirlemektir. Araştırmada veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, algılanan hizmet kalitesi, ağızdan ağıza iletişim, marka imajı ve davranış eğilimi arasında olumlu yönde bir ilişkiye işaret etmektedir. Sosyal medyada müşteri etkileşiminin ise hasta tatmini ile arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir.
Keywords
References
- Apaydın, F. (2009). ‘Sağlık İşletmelerinde Marka Yönetimi’, Sağlık İşletmeleri Yönetim Rehberi, (Ed: A. Coşkun ve A. Akın), Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- Aşar, H. (2020). Sağlık Kurumlarında Algılanan Hizmet Kalitesi ve Hasta Memnuniyetine Yönelik Bir Araştırma: Mardin İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
- Bruhn, M. Schoenmueller, V. and Schäfer, D.B. (2012), “Are Social Media Replacing Traditional Media in Terms of Brand Equity Creation?”, Management Research Review, 35/9, 770-790.
- Cham, T. H. Lim, Y. M. Aik, N. C. and Tay, A. G. M. (2019). ‘Antecedents of Hospital Brand Image and the Relationship With Medical Tourists Behavioralintention’,International Journal of Pharmaceuticaland Healthcare Marketing, 10 /4, 412-431.
- Choi, K. S. Cho, W.H. Lee, S. Lee, H. ve Kim, C. (2004), “The Relationships Among Quality, Value, Satisfaction and Behavioral Intention in Healthcare Provider Choice: A South Korean Study”, Journal of Business Research, 57/8, 913-921.
- Curry, A. ve Sinclair, E. (2002). Asessing the Quality of Physiotherapy Services Using Servqual. Internatıonal Journal of Health Care Quality Assurance, 15(4/5): 197-204.
- Çavuşoğlu, S. ve Bilginer, F. G. (2018). ‘Tüketici Deneyimlerinin Tekrar Ziyaret Etme Niyetine Etkisi: Bingöl İli Örneği’, Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3/1, 72-85.
- Doğan, T. G. Doğan, S. ve Soysal, A. (2018). ‘Sağlık Kurumlarında Algılanan Kalitenin Marka Denkliği Üzerine Etkisinin İncelenmesi: Kayseri’de Özel Hastanelerde Bir Araştırma’, Aurum Sosyal Bilimler Dergisi, 3/2, 71-94.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Finance
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 2, 2022
Submission Date
September 7, 2021
Acceptance Date
October 26, 2021
Published in Issue
Year 2022 Number: 49
APA
Zengin, Y., Uslu Divanoğlu, S., & Sağlam, Ş. (2022). SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 49, 23-41. https://doi.org/10.30794/pausbed.992507
AMA
1.Zengin Y, Uslu Divanoğlu S, Sağlam Ş. SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ. PAUSBED. 2022;(49):23-41. doi:10.30794/pausbed.992507
Chicago
Zengin, Yasemin, Sevilay Uslu Divanoğlu, and Şengül Sağlam. 2022. “SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE Ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 49: 23-41. https://doi.org/10.30794/pausbed.992507.
EndNote
Zengin Y, Uslu Divanoğlu S, Sağlam Ş (March 1, 2022) SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 49 23–41.
IEEE
[1]Y. Zengin, S. Uslu Divanoğlu, and Ş. Sağlam, “SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ”, PAUSBED, no. 49, pp. 23–41, Mar. 2022, doi: 10.30794/pausbed.992507.
ISNAD
Zengin, Yasemin - Uslu Divanoğlu, Sevilay - Sağlam, Şengül. “SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE Ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 49 (March 1, 2022): 23-41. https://doi.org/10.30794/pausbed.992507.
JAMA
1.Zengin Y, Uslu Divanoğlu S, Sağlam Ş. SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ. PAUSBED. 2022;:23–41.
MLA
Zengin, Yasemin, et al. “SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE Ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 49, Mar. 2022, pp. 23-41, doi:10.30794/pausbed.992507.
Vancouver
1.Yasemin Zengin, Sevilay Uslu Divanoğlu, Şengül Sağlam. SOSYAL MEDYA, ALGILANAN KALİTE ve AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİMİN HASTANE MARKA İMAJIYLA İLİŞKİSİ. PAUSBED. 2022 Mar. 1;(49):23-41. doi:10.30794/pausbed.992507
Cited By
Sosyal Medya Pazarlama Faaliyetlerinin Yeme-İçme İşletmeleri Müşterilerinin İlhamı ve Marka Bağlılığı Üzerindeki Etkisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Bir Çalışma
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
https://doi.org/10.18092/ulikidince.1115315INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SOCIAL MEDIA MARKETING ON DOCTOR BRANDING IN THE HEALTH SECTOR
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.30798/makuiibf.1283034