Research Article

Heidegger’in ekstatik varlık yorumu

Number: 32 February 21, 2023
  • Mehmet Bal *
TR EN

Heidegger’in ekstatik varlık yorumu

Öz

Heidegger, felsefesini “varlık” ve “varolan” ayırımı temelinde kurmaktadır. O, felsefi geleneğin “varolan” olanlar ile ilgilendiğini ancak “varolan” olanların varlığı meselesini unuttuğunu düşünmektedir. Zira Heidegger’e göre klasik felsefi geleneğin önerdiği akıl yürütme biçiminin bizi vardıracağı nokta Tanrı’yı bile bir varolan olarak telakki etmek olacaktır. Fakat ona göre bu durumda Tanrı’nın varlığına sebep olan bir başka varolan bulmamız gerekecektir. Çünkü klasik metafizik geleneğin düşünme biçiminin mantığı bunu zorunlu kılmaktadır. Bu mantık veya düşünme biçimi, varlık meselesinin, bir nedensellik zinciri ile birbirine bağlı olan “varolanlar”ın, zincirin en başındaki bir “ilk varolan”a (causa sui) bağlanmasına dayanmaktadır. Ancak bu durumda bir varolana indirgenen Tanrı’nın da bir başka varolana bağlanması, söz konusu düşünce geleneğinin mantığı gereğidir. Böyle geriye doğru sonsuza dek bir sür-git akıl yürütme biçiminin sonuçsuz olduğunu düşünen Heidegger, bize varlık meselesini çözümleyecek başka bir yol önerir. Bu bağlamda Heidegger, “varolan” olanların varlığının çözümlenmesi veya “varlık sorusunun” cevaplanması kapsamında, Dasein kavramıyla ifade ettiği insanın, mistik diyebileceğimiz ekstatik deneyimlerine dayanır. Bu düşünme biçimi, Dasein’ın varoluşsal kaygısından neşet eden, mantık ve gramer yükünden kurtulmuş haletiruhiyelerine dayanmaktadır. Heidegger böylece varlık meselesini, varolanların hiçlikten varlığa gelişi perspektifinden bakarak öznel haletiruhiyelere bağlı deneyimlerle çözmeyi önermektedir. Biz bu çalışmada, Heidegger’in ekstatik diye nitelendirilebileceğini düşündüğümüz haletiruhiyeler etrafında şekillenen varlık yorumunu ele alacağız.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akarsu, B. (2014). Çağdaş Felsefe. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  2. Barrett, W. (2016). İrrasyonel İnsan (2. Baskı; S. Özer, Çev.). Ankara: Hece Yayınları.
  3. Bumin, T. (2019). Tartışılan Modernlik (8. Baskı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  4. Çelebi, E. (2016). Heidegger’in Hiçlik Çözümlemesine Varlık ve Zaman Çerçevesinde Bir Bakış. Beytülhikme Dergisi, (2016/2), 47-62.
  5. Gillespie, A. M. (2019). Heidegger’in Nietzsche’si. İçinde S. E. Er ve V. Ay (Ed.), & S. E. Er (Çev.), Heidegger’in Nietzsche’si (1. Basım, ss. 38-71). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  6. Heidegger, M. (1962). Being and Time (J. Macquarrie and E. Robinson, Trans.). Oxford: Blackwell Publlishers Ltd.
  7. Heidegger, M. (1995). Profesör Heidegger 1933’te Neler Oldu? (2. Baskı; T. İlgaz, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  8. Heidegger, M. (2001). What is Metaphysics? (T. Sheehan, Trans.).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

February 21, 2023

Submission Date

January 6, 2023

Acceptance Date

February 20, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 32

APA
Bal, M. (2023). Heidegger’in ekstatik varlık yorumu. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 32, 882-894. https://doi.org/10.29000/rumelide.1252830