Research Article

Türk cilt sanatında ebrûnun kullanım alanları ve örnekler

Number: 32 February 21, 2023
  • Feyzi Aydın *
TR SR EN

Türk cilt sanatında ebrûnun kullanım alanları ve örnekler

Öz

Medeniyetimizin göstergesi ve kültürümüzün en değerleri yansımalarından olan yazma eserlerimiz ve kitap sanatlarımız Türk tezyini sanatları alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple alanla ilgili eserlerin incelenmesi, korunması ve onarımı gelecek kuşaklara aktarılabilmesi münasebetiyle elzemdir. Eşsiz birer hazine niteliğinde, yazma eserlerimiz tarihi aydınlatan birer belge olarak çağlar boyunca gelişen kültürümüzün en güzel göstergelerinden biri olmuştur. Yazma eserler ve Geleneksel Türk Sanatları başlığı altında incelediğimizde bu kavramlar kitap sanatları olarak da geçmekte; cilt, hat, tezhip ve minyatür sanatlarımız başat alanları oluşturmaktadır. Bu alanlarla birlikte ebrû sanatı da yazma eser üretimlerinde ve muhtelif alanlarda kullanılarak önemini ve değerini göstermektedir. Ebrû kullanılan malzeme ve doğası gereği derinden bir etki bırakan ve günümüzde dahi sırrını koruyan kadim sanatlarımızdan biridir. Yazma eserlerde farklı kullanım alanlarında özellikle Türk tezyini sanatlarında çokça tercih edilmiş üretimine devam edilmiştir. Makaleye konu olan bu çalışmada ebrû sanatının yazma eserlerdeki kullanım alanları ve cilt sanatı bağlamındaki ilişkisi değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Cilt sanatının ve ebrûnun tarihsel gelişim süreci kronolojik olarak aktarılmış özellikle “ebrû” kelimesinin kökeni hakkında detaylı bilgi verilmeye çalışılmıştır. Klasik üslupta ebrû sanatının çeşitleri, malzemeleri ve özellikle kullanım alanları hakkında kapsayıcı bir anlatım görsel içeriklerle desteklenmiştir. Türk tezyini sanatları alanına vurgu yapılarak ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerindeki saygın koleksiyonlardaki eserler incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Arıtan, A. S. (1992). Konya Dışındaki Müze ve Kütüphanelerde Bulunan Selçuklu ve Selçuklu Uslûbunu Taşıyan Cild Kapakları.
  2. Arıtan, A. S. (1993). Çiltçilik. İstanbul: İslam Ansiklopedisi.
  3. Arıtan, A. S. (2002). Türk Ebrû San’atı ve Günümüzdeki Ebrû Uygulamaları,. Konya.
  4. Arıtan, A. S. (2006). Kitap San’atlarımızın Değerlendirilmesi Bağlamında Türk Cild San’atı’nın Geleceği. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uluslararası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu. 1, s. 26. İzmir: Tubitak-Dokuz Eylül Üniversitesi.
  5. Aslanapa, O. (1982). Osmanlı Devri Cild Sanatı. Türkiyemiz, 12-17.
  6. Ayvazoğlu, B. (1982). Aşk Estetiği. Ankara: Birlik Yayınları.
  7. Barutçugil, H. (2005). Suyun Rüyası Ebru - Yaşayan Gelenek. İstanbul: Ebristan Yayınları.
  8. Barutçugil, H. (2007). Türklerin Ebru Sanatı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Feyzi Aydın * This is me
0000-0003-2831-4784
Türkiye

Publication Date

February 21, 2023

Submission Date

December 22, 2022

Acceptance Date

February 20, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 32

APA
Aydın, F. (2023). Türk cilt sanatında ebrûnun kullanım alanları ve örnekler. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 32, 1030-1046. https://doi.org/10.29000/rumelide.1252864