Elma
ekşisi Kastamonu yöresine özgü bir yöresel üründür. Kastamonu bölgesinde
yetişen lezzetli elmaların (özellikle Hürümez elma) kışında içecek ve tatlı
olarak değerlendirilmesi amacıyla zahmetle hazırlanan bir gıdadır. Fenolik bileşikler antioksidan özellikleri ile
bilinen bileşiklerdir. Buna bağlı olarak antikarsinojen, antimutajen ve
antimikrobiyal aktivite göstermeleri bakımından da insan sağlığı üzerine olumlu
etkileri vardır. Elma da fenolik bileşikler içeren meyvelerdendir. Bu çalışmada
Kastamonu iline özgü elma ekşilerinin toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde
ve toplam antioksidan kapasite tayini yapılmıştır. Elma ekşilerinin en yüksek
toplam fenolik bileşik içeriği 3,75 mg GAE/g(Gallik asit eşdeğeri), en düşük toplam
fenolik bileşik içeriği 1,12 mg GAE/g ve ortalama toplam fenolik bileşik içeriği
2,62 mg GAE/g olarak bulunmuştur.En yüksek toplam antioksidan kapasite değeri
11,15 mg AE/g(Askorbik asit eşdeğeri), en düşük toplam antioksidan kapasite
değeri 6,32 mg AE/g ve ortalama toplam antioksidan kapasite değeri 9,46 mg AE/g
olarak bulunmuştur. En yüksek toplam flavonoid madde içeriği 5,04mg QE/g (Kuersetin
eşdeğeri), en düşük toplam flavonoid madde içeriği 2,38 mg QE/g ve ortalama
toplam flavonoid madde içeriği 3,64 mg QE/g olarak bulunmuştur.
Journal Section | Original research articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 28, 2017 |
Submission Date | May 22, 2017 |
Acceptance Date | August 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.