Bu çalışmada Kastamonu merkez köylerinde yetiştirilerek Tarhana yapımında kullanılması için yöre pazarlarında satılan kurutulmuş tohumlu darak dalı (Dereotu=Anethum graveolens L.) ve tohumlu fesleğen (Ocimum basilicum) dallarının toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Tohumlar ve saplar ayrı ayrı analiz edilmiştir. Darak dalında ortalama toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasiteleri sırasıyla 2,89 mg gallik asit eşdeğeri/g tohum,3,28 mg gallik asit eşdeğeri/g sap;7,38mg kuersetin eşdeğeri/g tohum, 8,85mg kuersetin eşdeğeri/g sap ve 7,03 mg askorbik asit eşdeğeri /g tohum,8,48 mg askorbik asit eşdeğeri/g sap olarak bulunmuştur. Fesleğen tohumlarının ve saplarının ortalama toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasiteleri ise sırasıyla,5,19 mg gallik asit eşdeğeri/g tohum, 4,11 mg gallik asit eşdeğeri/g sap; 9,84 mg kuersetin eşdeğeri/g tohum, 6,02 mg kuersetin eşdeğeri/g sap ve 8,30 mg askorbik asit eşdeğeri/g tohum, 7,92 mg askorbik asit eşdeğeri/g sap olarak belirlenmiştir. İlginç olarak fesleğen saplarındaki toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasite miktarlarının tohumlarından az olduğu tespit edilmişken, darak dalı saplarındaki bu maddelerin miktarları tohumlarından fazla bulunmuştur. Bu sonuçta Kastamonu tarhanasına darak dalının sapıyla birlikte katılmasının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir.
Kastamonu, Tarhana, Darak Dalı, Fesleğen, Antioksidan Kapasite
In this study, total phenolic compounds, total flavonoid substances and total antioxidant capacities of dried darak dalı (Dill=Anethumgraveolens L.) and basil (Ocimumbasilicum) stalks with seed grown in the central villages of Kastamonu city, for use in the production of Tarhana and sold in local markets were determined. Seeds and stalks were analyzed separately. The average total phenolic compound, total flavonoid substance and total antioxidant capacities for the darak dalı were founded as 2.89 mg gallic acid equivalent/g seed, 3,28 mg gallic acid equivalent/g stalk; 7.38 mg quercetin equivalent/g seed, 8.85 mg quercetin equivalent /g stalk and 7.03 mg AE ascorbic acid equivalent /g seed,8.48 mg ascorbic acid equivalent /g stalk. The mean total phenolic compound, total flavonoid substance and total antioxidant capacities of basil seeds and stalks were determined as 5,19 mg gallic acid equivalent /g seed, 4,11 mg gallic acid equivalent /g stalk; 9,84 mg quercetin equivalent/g seed, 6.02 mg quercetin equivalent /g stalk, and 8,30 mg ascorbic acid equivalent/g seed 7.92 mg ascorbic acid equivalent /g stalk. Interestingly, while the total phenolic compound, total flavonoid substance and total antioxidant capacity of the basil stalks was found to be less than its seeds, the amount of these substances of the darak dalı stalks was found higher than the its seeds. This results shows that putting the darak dalı with its stalks into the Kastamonu tarhana is a right decision.
Subjects | Social Sciences, Interdisciplinary |
---|---|
Journal Section | Original research articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Application Date | November 17, 2017 |
Acceptance Date | May 18, 2018 |
Published in Issue | Year 2018, Volume 3, Issue 3 |
Health Academy Kastamonu is included in the class of 1-b journals (journals scanned in international indexes other than SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI) according to UAK associate professorship criteria. HEALTH ACADEMY KASTAMONU Journal cover is registered by the Turkish Patent Institute.