Dünya
mutfakları içinde ilk üç mutfak arasında gösterilen Türk Mutfağı, geçmişten
günümüze köklü bir kültürel değere sahip olan mutfaklardan biridir. Orta
Asya’nın göçebe kültüründe yer alan et ve süt ürünleri ile şekillenen Türk
Mutfağı, her dönem gelişerek ve çevresinden etkilenip farklı kültürlerin
özellikleriyle birleşerek bugünkü zengin yemek kültürünü oluşturmuştur. Türk
beslenme kültüründe yer alan geleneksel yiyecek ve içecekler beslenme
alışkanlıklarının günümüz şartlarına göre değişmesi nedeniyle mutfak içindeki
yerini zaman zaman kaybetse de, günümüzde yöresel ve geleneksel gıdalara olan
ilgi tekrar artmaya başlamıştır.
Bu
çalışmada, Türk mutfak kültürünün genel özellikleri, Türk mutfağının Orta
Asya’dan Cumhuriyet dönemine kadar olan süre içindeki değişim evreleri, Türk
mutfağının kültürel çeşitliliğine etki eden faktörler ve tarihsel geçmişten bu
zamana geleneksel yiyeceklerimizin günümüz beslenme alışkanlıklarındaki
yerinden bahsedilmektedir. Türk mutfağı üzerine elde edilen bilgiler
çerçevesinde ayrıntılı bir literatür çalışmasına yer verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 3 |