Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÇALIŞANLARIN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ KESİTSEL ÇALIŞMA: KARABÜK İLİ

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 3, 340 - 350, 31.12.2019

Öz

Yaşam için gerekli olan beslenmede  güvenli gıdaya ulaşmak temel bir insan
hakkıdır. Son zamanlarda gıda kalitesi ve güvenliği; yayınlarda, gıda
politikalarında ve araştırmalarda çok güncel bir konu olarak ele alınmaktadır.
Bireylerin sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin
ihtiyaçlarını sağlıklı ve güvenilir olarak erişebilmeleri gıda güvenliği
uygulamalarıyla sağlanmaktadır. Bu araştırma yiyecek- içecek hizmetlerinde
çalışan bireylerin gıda güvenliği hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi için
gerçekleştirilmiştir. Araştırma Karabük ili içerisinde bulunan restoran, kafe
ve yemekhane gibi işletmelerde çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü olan 305
kişi üstünde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara 74 soruluk anket
uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 31.34±10.92 olup,
Gıda güvenliği hakkında bireylerin %73.8’i eğitim aldığını, %26.2’si eğitim
almadığını; eğitim alan bireylerin en fazla olarak %30.1’ özel bir firma
yetkilisinden bunu takiben %27.4’ü iş yeri yöneticisinden eğitimi aldığını
bildirmiştir.  Gıda güvenliği bilgi
düzeylerini ölçme amacıyla yönlendirilmiş 57 sorunun 9 tanesine katılımcıların
%50’sinden fazlası yanlış cevap vermiş bulunmakta ve bazı gıda güvenliği
sorularına verilen cevaplar ile bireylerin eğitim durumları arasında pozitif
korelasyon olduğu tespit edilmiştir  Sonuç olarak yiyecek sektöründe çalışan bireylerin
gıda güvenliği bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu söylenebilir. Gıda kaynaklı
hastalıkları ve zehirlenmeleri önlemek adına bu alanda çalışan personellere
yeterli eğitimler verilmeli, düzenli eğitim tekrarları yapılmalı, iş başında
yapılan gözlemlerle çalışanlar yönlendirilmeli ve bu durumun etkinliğinin devam
ettirilmesi için hükümet politikaları ile desteklenmeleri gereklidir. 

Kaynakça

  • 1. Fung F, Wang HS, Menon S. Food safety in the 21st century. Biomedical Journal XXX. 2018; 1-8.2. Harris K, Murphy KS, DiPietro RB, Rivera GL. Food safety inspections results: A comparison of ethnic-operatedrestaurants to non-ethnic-operated restaurants. International Journal of Hospitality Management. 2015; 46: 190-199.3. Grunert KG. Food quality and safety: consumer perception and demand. European Review of Agricultural Economics. 2005; 32(3): 369-391. 4. Kaferstein, F. Abbussalam, M. Food Safety in the 21st Century. Bulletin of the World Health Organization. 1999; 77(4): 347-351.5. Redmond EC, Griffith CJ. Consumer food handling in the home: A review of food safety studies. Journal of Food Protection. 2003; 66(1): 130-161.6. WHO. WHO estimates of the global burden of foodborne diseases: foodborne disease burden epidemiology reference group 2007-2015. World Health Organization. 2015. Geneva, Switzerland.7. Lynch M, Painter J, Woodruff R, Braden C. Surveillance for Foodborne-diseaseOutbreaks: United States, 1998–2002. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention (CD). 2006.8. Liu P, Lee YM. An investigation of consumers’ perception of food safety in the restaurants. International Journal of Hospitality Management. 2018; 73: 29-35.9. Medeiros CO, Cavalli SB, Proença R. Human resources administration processes in commercial restaurants and food safety: The actions of administrators. International Journal of Hospitality Management. 2012; 31: 667-674.10. Lee LE, Niode O, Simonne AH, Bruhn CM. Consumer perceptions on food safety in Asian and Mexican restaurants. Food Control. 2012; 26: 531-538.11. Sökmen A. Ağırlama endüstrisinde yiyecek ve içecek yönetimi, (1.baskı), Ankara: Detay; 2003. p. 33.12. Baş M. Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara: Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yayınları; 2004. p. 240.13. Laikkö-Roto T, Nevas M. Restaurant business operators’ knowledge of food hygiene and their attitudes toward official food control affect the hygiene in their restaurants. Food Control. 2014; 43: 65-73.14. Omari R, Frempong GK, Arthur W. Public perceptions and worry about food safety hazards and risks in Ghana. Food Control. 2018; 93: 76-82.15. Chen E, Flint S, Perry P, Perry M, Lau R. Implementation of non-regulatory food safety management schemes in New Zealand: A survey of the food and beverage industry. Food Control. 2015; 47: 569-576.16. Osaili TM, Jamous DOA, Obeidat BA, Bawadi HA, Tayyem RF, Subih HS. Food safety knowledge among food workers in restaurants in Jordan. Food Control. 2013; 31: 145-150.17. Baş M, Ersun AS, Kıvanç G. The evaluation of food hygiene knowledge, attitudes, and practices of food handlers’ in food businesses in Turkey. Food Control. 2006; 17: 317-322.18. Jianu C, Chis A. Study on the hygiene knowledge of food handlers working in small and medium-sized companies in western Romania. Food Control. 2012; 26: 151-156.19. Martins RB, Hogg T, Otero, J. G. Food handlers’ knowledge on food hygiene: the case of a catering company in Portugal. Food Control. 2012; 23: 184-190.20. Smigic N, Djekic I, Martins ML, Rocha A, Sidiropoulou N, Kalogianni EP. The level of food safety knowledge in food establishments in three European countries. Food Control. 2016; 63: 187-194.21. Al-Shabib NA, Mosilhey SH, Husain FM. Cross-sectional study on food safety knowledge, attitude and practices of male food handlers employed in restaurants of King SaudUniversity, Saudi Arabia. Food Control. 2016; 59: 212-217.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Özer Altundağ 0000-0001-7117-6335

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özer Altundağ, Ö. (2019). ÇALIŞANLARIN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ KESİTSEL ÇALIŞMA: KARABÜK İLİ. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(3), 340-350.