Writing Rules

Telif Hakkı ve Yasal Sorumluluk: Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin tüm yayın hakları, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi’ne aittir. Sanat ve Tasarım Dergisi’nde (STD) yayımlanan yazılardaki görüşlerin ve çevirilerin bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazarların kendilerine aittir.


Kabul Koşulu: Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Yayını, aynı anda bir ya da birkaç dergiye gönderdiği tespit edilen yazar(lar)ın makaleleri iade edilir ve sonraki süreçte, yazar(lar)ın hiçbir çalışması kabul edilmez. Bilimsel bir toplantıda sunulmuş ancak basılmamış bildirilerden üretilmiş makaleler ise belirtilmek koşuluyla kabul edilebilir.


Yazım Dili: Dergide yayımlanacak yazının dili, Türkçe ve İngilizcedir. Dergi editörü, dil bütünlüğünü korumak adına içeriğinde değişiklik yapmaksızın makalelere her türlü müdahaleyi yapabilir.


Anlatım Dili: Dergide, yalnızca alana dair makaleler yayımlanmaktadır. Makalelerin, akademik ve bilimsel dile uygun yazılması gerekmektedir. Bu doğrultuda yazılarda birinci tekil veya çoğul şahıs ekleri kullanılmamalı; şiir ve edebi metinler hariç, isim veya isim soylu sözcüklere onların neye ve kime ait olduklarını gösteren iyelik/sahiplik ekleri getirilmemelidir. Örneğin; araştırma/-m/-ız, çalışma/-m/-ız, makale/-m/-iz şeklindeki ifadeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Edilgen ve pasif yapıların, geçmiş ve geniş zaman kullanımı hususunda özen gösterilmelidir.


Biçim: Yazılar -özet ve kaynakça hariç- en çok 6000 kelime olmak üzere Microsoft Word programında, Times yazı tipi kullanılarak 12 punto boyutunda; ilk satır 1.25 cm içerden, satır aralığı önce ve sonra 0 nk olmak üzere 1,5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Metinler, iki yana hizalanmalı ve sayfa düzeni tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde hazırlanmalıdır.


Özet: Makalenin başında en fazla 120 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Türkçe makalenin İngilizce başlığı olmalı ve Abstract’ın üstünde gösterilmelidir. Özetlerin altında, konunun özüyle doğrudan bağlantılı Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler (en fazla 5 kelime) bulunmalıdır. Özetler; Times New Roman karakterinde, 9 punto (önce ve sonra 0 nk) ve iki yana yaslı hazırlanmalıdır.
Türkçe ve İngilizce özetler, makalenin Türkçe ve İngilizce başlıklarının hemen altında sırasıyla yer almalıdır.


Başlıklar: Tüm başlıklar kalın yazı tipiyle (bold) yazılmalıdır.
• Makalenin Türkçe başlığı 14 punto, ortalı, bold ve her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.
• Birinci düzey başlıklar 12 punto, sola yaslı, bold ve tüm harfler büyük yazılmalıdır.
• İkinci düzey başlıklar sola yaslı, bold ve her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.
• Üçüncü düzey başlıklar ise 1.25 cm içerden, italik, bold ve her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.


Görseller: Görsel kelimesi makale içerisinde kullanılan fotoğraf, tablo, şekil ve çizim benzeri materyallere gönderme yapmaktadır. Metinde görsel sayısı en fazla 20 olarak düzenlenmelidir. Görsellerin türlerine ilişkin ayrım, doğru yapılmalıdır.


Görseller, metnin içinde kullanılmasının yanı sıra ayrı dosya halinde de gönderilmelidir. Ayrı gönderilen görseller, metnin içindeki sıra numarasına göre numaralandırılmalıdır (Görsel 1, Görsel 2 … Görsel 20). Görseller, 120 piksel/cm veya 304 piksel /inch çözünürlükte, jpeg formatında ve çok temiz olmalıdır.


Metin içinde kullanılan görsellerin künyesi, görsellerin sıra numaralarıyla birlikte “GÖRSEL KAYNAKLAR” bölümünde verilmelidir. Müzede ya da müze web sayfasında yer alan sanat eserlerinin kaynak referanslarında sanatçı, eserin yazarı olarak görülmelidir. Eserin adından sonra açılacak köşeli paranteze eserin türü ([Resim], [Heykel], [Yerleştirme], (Mozaik]) veya daha spesifik bir açıklama [Tuval üzerine yağlıboya] eklenmelidir.


Eserlerin adı bulunmadığında bu kısım yerine, yalnızca köşeli parantez içindeki açıklamaya yer verilmelidir. Müzenin adı ve yeri ile varsa müze web sitesinin bağlantısı, referansın kaynak kısmına eklenmelidir.


Sanat Eseri Künyesi
Format: Sanatçının soyadı, Sanatçının adının baş harfi. (Eserin Yapım Yılı). Eserin adı [Eserin Türü]. Eserin Bulunduğu Müzenin Adı, Şehir, Ülke. URL
Örnek: van Gogh, V. (1889). Yıldızlı gece [Resim]. Modern Sanat Müzesi, New York, NY, Amerika Birleşik Devletleri. https://www.moma.org/learn/moma_learning/vincent-van-gogh-the-starry-night-1889/
Örnek: Rembrandt, V.R. (1642). Gece nöbeti [Tuval üzerine yağlıboya], 438x363 cm., Rijks Müzesi, Amsterdam, Hollanda. https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/SK-C-5

Sanat eserlerinin görsel altındaki künyesi belirtilirken aşağıdaki dizilim esas alınmalıdır. Metin içindeki görsel künyelerinde, kaynakçadaki gibi uzun bir referans sistemi benimsenmemelidir. Makalenin konusunda özellikle vurgulanan ve gerekli olan bilgiler, künyede mutlaka yer almalıdır. Örneğin incelenen eserlerin tekniği, malzemesi veya kronolojik sıralaması makalenin sonuçları için önem teşkil ediyorsa bu bilgiler mutlaka künyede belirtilmelidir. Metin içi künye, kalın yazı tipiyle (bold) yazılmalıdır.


Sanatçının Adı ve Soyadı, Eserin Türkçe adı (Gerekli durumlarda parantez içinde orijinal adı da belirtilebilir), Eserin Yapım Yılı, malzeme/teknik, boyut (dikey kenar x yatay kenar uzunluğu), Eserin Bulunduğu Müzenin Adı/Koleksiyon Bilgisi (varsa).
Hüseyin Avni Lifij, Karagün, 1932, tuval üzerine yağlıboya, 93x119 cm., Ankara Resim ve Heykel Müzesi.
Vincent van Gogh, Yıldızlı gece, 1889, tuval üzerine yağlıboya, 73.7x92.1 cm., Modern Sanat Müzesi.
Rembrandt, Gece nöbeti (The Night Watch), 1642, tuval üzerine yağlıboya, 438x363 cm., Rijks Müzesi.



Referans Sistemi ve Kaynakça: STD’ye gönderilen makalelerin referans sisteminde ve kaynakça düzenlemesinde American Psychological Association (APA) stili kullanılmalıdır. Metinlerin düzenlenmesinde, yazarların dikkate alacağı sürüm ise APA 7 stili olmalıdır. STD’nin temel referans örnekleri, https://apastyle.apa.org/ adresinden faydalanılarak hazırlanmıştır. Yazarlar da farklı referans örnekleri için bu adresteki diğer örnekleri inceleyebilir.


Metin sonu kaynakçasında, görsel kaynaklar ve internet kaynakları ayrı başlık altında verilmelidir. Bu bölümler için “GÖRSEL KAYNAKLAR” ve “İNTERNET KAYNAKLARI” başlıkları kullanılmalıdır. Standart kaynakça için “KAYNAKÇA” başlığı kullanılmalıdır.


Kaynaklar metnin sonunda, yazarların soyadına göre alfabetik olarak yazılmalıdır. Bir yazarın birden fazla yayını olması halinde, çalışmalar yayımlanma tarihine göre sıralanmalı; bir yazara ait aynı yılda basılmış yayınlar ise (1980a, 1980b) şeklinde gösterilmelidir.


Metindeki tüm alıntılar kaynakçada listelenmelidir ve kaynakçada yer alan her kaynak, metin içinde bulunmalıdır.


Dipnot Kullanımı: APA yazım stiline göre makalelerde, dipnot ve son not kullanımı tercih edilmemektedir. Bununla beraber dipnot, çok gerekli olduğunda ve önemli bir açıklamaya ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.


İnternet Kaynaklarına İlişkin Kota: Makalede kullanılacak olan internet kaynakları, toplam kaynak listesinin %10’unu geçmemelidir.

Makaleler dergiye gönderilmeden önce aşağıda yer alan kurallar dikkatlice incelenmeli ve uygulanmalıdır.


Alıntılara İlişkin Genel Kurallar
• Doğrudan alıntı yapılırken her zaman alıntının yazarı, yılı ve sayfa numarası ya metin içinde ya da metin sonundaki parantezde belirtilmelidir.
• Tek bir sayfa için alıntı yapılıyorsa “s.” kısaltması kullanılmalıdır. (Örneğin, s.1, s.75, s.219)
• Alıntı yapılan bilgiler, birden fazla sayfada ilişkili olarak yer alıyorsa sayfa aralıkları, kısa çizgiyle ayrılmalıdır. (Örneğin, s.28-32)
• Alıntı yapılan bilgiler, bağımsız ve süreksizse farklı sayfa numaraları arasına virgül konulmalıdır. (Örneğin, s.88, 92, 103).
• Web sayfası ve e-kitaplar gibi sayfa numaraları bulunmayan materyallerde, doğrudan alıntı yapılırken başlık veya bölüm adı yazılabilir. Bunların uzun olması durumunda kısaltmaya gidilebilir. [Örneğin, Müzik ve dil beyinde öyle iç içe geçmiştir ki “ritmik hafıza becerilerinde daha iyi olan insanlar dil becerilerinde de başarılı olma eğilimindedir” (DeAngelis, 2018, Musical Forays bölümü)]
• Görsel ve işitsel çalışmalara (sesli kitap, YouTube videosu, TV programı vb.) doğrudan atıf yapılırken sayfa numarası yerine süre/saat bilgisi eklenmelidir. [“Yapay zekâ, sanatın belki çok daha gerçekçi bir versiyonudur” (Anadol, 2022, 17:16)]

Kitaplar
• Kitap isimleri, küçük harflerle ve italik olarak yazılmalıdır.
• Kitaplarda, yalnızca yayınevi bilgisi yer almalı; yayın yeri yazılmamalıdır.
• Kitap referanslarında yazar bilgisi, yayın yılı, başlık ve yayıncısı olmalıdır. Basılı ve e-kitaplar için aynı format kullanılmalıdır.
• Kitapların DOI numarası varsa yayıncı adından sonra referansa eklenmelidir. DOI numarası olmayan fakat sabit URL’si olan kitaplarda URL bilgisi, referansta yer almalıdır ancak veritabanı adı eklenmemelidir.
• Veritabanında yer alan ve URL’si olmayan e-kitaplarda, kitap referansı yayıncı adından sonra sonlandırılmalı; veritabanı adı referansa eklenmemelidir. Yani veritabanında yer alan ve URL’si olmayan e-kitapların referansı, basılı kitaplar gibi verilmelidir.
• Yabancı kaynakların hem metin içi alıntılarında hem de kaynakçada “ve” yerine “&” sembolü kullanılmalıdır.
• Üç ve daha fazla yazarın olması durumunda, kaynakça kısmında hepsinin adına yer verilmelidir. Ancak metin içinde yalnızca ilk yazarın soyadı belirtilmeli ve ardından “ve diğerleri/et al.” denilmelidir.
• Metin içinde yer alan referansta, birden fazla kaynaktan faydalanılmışsa kaynakların sıralanmasında yayım tarihi esas alınmalıdır. Sıralama, eskiden yeni tarihe doğru olmalıdır.
• Kitabın, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Feldman, 1992; Tansuğ, 1995; Jackson, 2019)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Feldman (1992); Tansuğ (1995); Jackson, (2019)
• Doğrudan alıntılamalarda ve sayfa numarasını zorunlu kılan durumlarda, alıntılama şu şekilde yapılır: (Feldman, 1992, s.128; Tansuğ, 1995, s.13-18; Jackson, 2019, s.274) ve Feldman (1992, s.128); Tansuğ (1995, s.13-18); Jackson, (2019, s.274)

Tek Yazarlı Kitap
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Örnek: Tansuğ, S. (1995). Türk resminde yeni dönem (4.Baskı). Remzi Kitabevi.
Örnek: Feldman, E. B. (1992). Varieties of visual experience (4th ed.). New York: Harry N. Abrams, Inc.
Örnek: Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000

İki Yazarlı Kitap
Format: Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Örnek: Ruck, C. & Staples, B. D. (2001). The world of classical myth: gods and goddesses, heroines and heroes (2nd ed.). Carolina Academic Press.
Örnek: Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/

Üç Yazarlı Kitap
Format: Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.

Editörlü Kitaplar/Kitap Bölümleri
• Editörlü kitaplarda, yalnızca kitabın adı küçük harflerle ve italik olarak yazılmalıdır. Bölüm isimleri, dik yazılmalıdır.
• Editörlü kitaplarda, yalnızca yayınevi bilgisi yer almalı; yayın yeri yazılmamalıdır.
• Editörlü kitap bölümlerinin DOI numarası varsa yayıncı adından sonra referansa eklenmelidir. DOI numarası olmayan fakat sabit URL’si olan kitap bölümlerinin URL bilgisi, referansta yer almalıdır ancak veritabanı adı eklenmemelidir.
• Veritabanında yer alan ve URL’si olmayan e-kitaplarda, kitap referansı yayıncı adından sonra sonlandırılmalı; veritabanı adı referansa eklenmemelidir. Yani veritabanında yer alan ve URL’si olmayan e-kitapların referansı, basılı kitaplar gibi verilmelidir.
• Yabancı kaynakların hem metin içi alıntılarında hem de kaynakçada “ve” yerine “&” sembolü kullanılmalıdır.
• Üç ve daha fazla yazarın olması durumunda, kaynakça kısmında hepsinin adına yer verilmelidir. Ancak metin içinde yalnızca ilk yazarın soyadı belirtilmeli ve ardından “ve diğerleri/et al.” denilmelidir.
• Metin içinde yer alan referansta, birden fazla kaynaktan faydalanılmışsa kaynakların sıralanmasında yayım tarihi esas alınmalıdır. Sıralama, eskiden yeni tarihe doğru olmalıdır.
• Kitap bölümünün, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Aron ve diğerleri., 2019; Dillard, 2020; Yaban, 2023)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Aron ve diğerleri. (2019), Dillard (2020) ve Yaban (2023)
• Doğrudan alıntılamalarda ve sayfa numarasını zorunlu kılan durumlarda, alıntılama şu şekilde yapılır: (Aron ve diğerleri., 2019, s.2; Dillard, 2020, s.13; Yaban, 2023, s.350-351) ve Aron ve diğerleri. (2019, s.2), Dillard (2020, s.13) ve Yaban (2023, s.350-351)


Tek Editörlü Kitap
Format: Editörün soyadı, Adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Örnek: Antmen, A. (Ed.). (2021). Sanat/Cinsiyet: Sanat tarihi ve feminist eleştiri (7.Baskı). İletişim Yayıncılık.

Birden Fazla Editörü Olan Kitap
Format: Birinci editörün soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci editörün soyadı, Adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Örnek: Bourdieu, P. ve Darbel, A. (Ed.). (2017). Sanat sevdası. Metis Yayınları.

Editörlü Kitapta Bölüm
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Bölümün adı. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı, (Ed.), Kitabın adı (Baskı sayısı, bölümün sayfa aralığı). Yayınevi.
Örnek: Yaban, N.T. (2023). Cumhuriyet tarihinde sanatın yönlendirici gücü. F. Bayraktar ve Z. Kayahan (Ed.), Türkiye’de sanatın 100 yılı (s.349-368). Nobel Akademik Yayıncılık.
Örnek: Dillard, J. P. (2020). Currents in the study of persuasion. In M. B. Oliver, A. A. Raney, & J. Bryant (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (4th ed., pp. 115-129). Routledge.
Örnek: Aron, L., Botella, M., & Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345-359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016

Çeviri Kitaplar
• Çeviri kitaplarda, referansta yazar/yazarların isimlerinden sonra mevcut kitabın basım yılı belirtilmelidir. Referansın sonuna parantez içine “Orijinal çalışma yayımlandı” cümlesinin ardından orijinal yayım yılı yazılarak parantez kapatılmalıdır.
• Metin içi alıntılarda önce mevcut kitabın yayım yılı belirtilmek üzere eğik çizgi ile ayrılarak orijinal yayım yılı yazılmalıdır.
• Çeviri kitabın, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Wilkinson, 2018/2008)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Wilkinson (2018/2008)
• Doğrudan alıntılamalarda ve sayfa numarasını zorunlu kılan durumlarda, alıntılama şu şekilde yapılır: (Wilkinson, 2018/2008, s.52) ve Wilkinson (2018/2008, s.52)


Çeviri Kitap
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.). Yayınevi. (Orijinal çalışma ….’da yayımlandı)
Örnek: Wilkinson, K. (2018). Semboller & İşaretler (4.Baskı). (S. Toksoy, Çev.). Alfa Basım Yayım. (Orijinal çalışma 2008’de yayımlandı)

Süreli Yayınlar/Makaleler
• Makale adı, küçük harflerle ve dik yazılmalı; dergi adı her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde italik yazılmalıdır. Beraberinde, cilt numarası da italik olmalıdır.
• Dergi makalelerinin DOI numarası olması durumunda, referansın sonuna eklenmelidir.
• DOI numarası olmayan makaleler, eğer veri tabanında yer alıyorsa sayfa aralığı belirtildikten sonra referans sonlandırılmalıdır. Yani veritabanında yer alan ve DOI’si olmayan makalelerin referansı, basılı bir dergi makalesi gibi verilmelidir.
• DOI numarası olmayan ve veritabanının bir parçası sayılmayacak çevrimiçi bir dergiden gelen makalelerin URL’si varsa referansın sonuna eklenmelidir.
• Dergi makalelerinde, daima sayı numarası bulunmalıdır.
• Kaynakçada hem dergi hem de gazete makalelerinde, sayfa aralıkları verilirken “s/p” veya “ss./pp.” kısaltmaları kullanılmamalıdır.
• Dergi makalesinde cilt, sayı ve/veya sayfa numaraları yoksa eksik öğeler referanstan çıkarılmalıdır.
• Üç ve daha fazla yazarın olması durumunda, kaynakça kısmında hepsinin adına yer verilmelidir. Ancak metin içinde yalnızca ilk yazarın soyadı belirtilmeli ve ardından “ve diğerleri/et al.” denilmelidir.
• Gazete makalelerinin URL’si varsa referansın sonuna eklenmelidir.
• Akademik araştırma veritabanından gelen gazete makalelerinde gazetenin adı ve makalenin yayımlandığı cilt, sayı ve/veya sayfa numaraları belirtilmelidir. Ancak referansa, veritabanı bilgileri dâhil edilmemelidir. Makalenin cilt, sayı ve sayfa numaralarının bulunmaması durumunda referans, gazetenin başlığı ile sonlandırılmalıdır.
• Metin içinde yer alan ifadede, birden fazla kaynaktan faydalanılmışsa kaynakların sıralanmasında yayım tarihi esas alınmalıdır. Sıralama, eskiden yeni tarihe doğru olmalıdır.
• Makalelerin, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Grady ve diğerleri, 2019; Kayalıoğlu, 2023)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Grady ve diğerleri (2019), Kayalıoğlu (2023)
• Doğrudan alıntılamalarda ve sayfa numarasını zorunlu kılan durumlarda, alıntılama şu şekilde yapılır: (Grady ve diğerleri., 2019, s.212; Kayalıoğlu, 2023, s.172) ve Grady ve diğerleri. (2019, s.212), Kayalıoğlu (2023, s.172)


Tek Yazarlı Makale
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin Adı, cilt (sayı), sayfa aralığı.
Örnek: Kayalıoğlu, S. (2023). İkonolojik bir biçim olarak nar ve sanatsal temsillerde kadın-nar alegorisi. Sanat ve Tasarım Dergisi, (31), 167-191.
Örnek: González, J. M. S. (2014). Sicut lilium inter spinas. Floral metaphors in late medieval Marian iconography from patristic and theological sources. Eikón Imago, 3(2), 1-32.
Dört Yazarlı Makale
Format: Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi ve Dördüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Derginin adı, cilt (sayı), sayfa aralığı.
Örnek: Grady, J.S, Her, M., Moreno, G., Perez, C. ve Yelinek, J. (2019). Hikâye kitaplarındaki duygular: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki etnik ve ırksal grupları temsil eden hikâye kitaplarının karşılaştırılması. Popüler Medya Kültürünün Psikolojisi, 8 (3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185
Gazete Makalesi
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yayınlanma Tarihi Yıl, Ay Gün). Makalenin adı. Gazete Adı. URL
Örnek: Harlan, C. (2013, April 2). North Korea vows to restart shuttered nuclear reactor that can make bomb-grade plutonium. The Washington Post, A1, A4.
Örnek: Carey, B. (2019, March 22). Can we get better at forgetting? The New York Times. https://www.nytimes.com/2019/03/22/health/memory-forgetting-psychology.html

Web Sayfaları
• Günlük ve haftalık gazeteleri olmayan BBC News, BET News, Bloomberg, CNN, HuffPost, MSNBC, Reuters, Salon ve Vox gibi haber sitelerinde yer alan makalelerde yazar bilgisinin ardından çalışmanın yayımlandığı kesin tarih, haber başlığı (italik), haber kanalı, web sitesinin adı yer almalıdır. Referans, URL ile sonlandırılmalıdır.
• Gazete makalelerinin, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Toner, 2020)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Toner (2019)
• Web sayfasından alınmış gazete makalelerinde, sayfa numarası aranmaz.

• Haber sitesindeki yorum metinlerinde, yorumu kullanan kişi (gerek adı ya da kullanıcı adı) yazar olarak belirtilmelidir. Sırasıyla yorumun yayımlandığı kesin tarih, yorum başlığı, yorumun ilk 20 kelimesi (standart yazı tipiyle) yazılmalıdır. Ardından köşeli parantez içinde “Web sayfasındaki yorum” ve yorumun yer aldığı web sayfasındaki ana başlık cümle şeklinde ve italik olarak yer almalıdır. Haber kanalının adı, mümkünse yorumun bağlantısı; yoksa yorumun yer aldığı web sayfasının bağlantısı paylaşılmalıdır. Bu noktada, tam veya kısa URL kabul edilmektedir.
• Tarih bilgisinin bulunmadığı ve içeriği sürekli değişen web sayfalarındaki yazıların referanslarında, referansa erişim tarihi mutlaka eklenmelidir.
• Yayım tarihi olmayan içeriklerde, tarih bilgisi kısmına “t.y./n.d” yazılmalıdır.


Günlük veya Haftalık Olmayan Haber Sitesindeki Makaleler
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Konu başlığı. Haber Sitesinin Adı. URL
Örnek: Toner, K. (2020, September 24). When Covid-19 hit, he turned his newspaper route into a lifeline for senior citizens. CNN. https://www.cnn.com/2020/06/04/us/coronavirus-newspaper-deliveryman-groceries-senior-citizens-cnnheroes-trnd/index.html
Haber Sitesinde Yer Alan Web Sayfasına Yorum/Eleştiri Metni
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Yorum başlığı [Web sayfasındaki Yorum Konu başlığıyla ilgili eleştiri metni başlığı]. Haber Sitesinin Adı. URL
Örnek: Owens, L. (2020, October 7). I propose a bicycle race between Biden and Trump [Comment on the webpage Here’s what voters make of President Trump’s COVID-19 diagnosis]. HuffPost. https://www.spot.im/s/00QeiyApEIFa
Devlete Ait Web Sitesinde Grup Yazarlı Kaynaklar
Format: Kurumun Adı. (Yıl, Ay). Konu/Makale/Web sayfası başlığı. Ana Kuruluşların Adı. URL
Örnek: National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
Bireysel Yazarların Bulunduğu Web Sitesindeki Yazılar
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Yazı başlığı. Site Adı. URL
Örnek: Horovitz, B. (2021, October 19). Are you ready to move your aging parent into your home? AARP. https://www.aarp.org/caregiving/home-care/info-2021/caregiving-questions.html
İçeriği Zamanla Değişen Web Sayfasındaki Yazılar
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (t.y.). Yazının başlığı. Yayımlandığı Kaynağın Adı. URL Erişim tarihi.
Örnek:  Öztepe, E. (t.y.). Yunan ve roma ikonografisi aphrodite. Ankara Üniversitesi Açık Ders Notları. https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=4986 19 Ocak 2022’de alınmıştır.
Örnek: U.S. Census Bureau. (n.d.). U.S. and world population clock. U.S. Department of Commerce. Retrieved January 9, 2020, from https://www.census.gov/popclock/

Konferans/Sempozyum Bildiri Metinleri
• Konferans sunumlarında, referansın tarih kısmına tam tarih girilmelidir.
• Sunum başlığından sonraki açıklama esnektir. [Bildiri sunumu], [Poster sunumu], Konferans sunumu]
• Konferans sunumunun videosu mevcutsa referansın sonuna URL eklenmelidir.
• Konferans sunumunun özeti kullanıyorsa parantez içindeki açıklamaya, özet kelimesi eklenmelidir. [Bildiri sunumu özeti]


Yayımlanmış Bildiri
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Çalışmanın başlığı [Konferans sunumu]. Konferansın Adı, Ülke, Şehir. URL
Örnek: Köklü, N. (1995, 6-8 Eylül). Üniversite öğrencilerinin istatistiğe yönelik tutumlarına etki eden faktörler [Poster sunumu].Hacettepe Üniversitesi II. Eğitim Bilimleri Kongresi, Türkiye, Ankara.

Tezler
Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tez başlığı [Yayımlanmamış yüksek lisans/doktora tezi]. Dereceyi Veren Kurumun Adı.
Format:  Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tez başlığı [Yayımlanmamış doktora lisans/doktora tezi]. Dereceyi Veren Kurumun Adı.
Yayımlanmış Yüksek Lisans/Doktora Tezi
Format: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tez başlığı (Yayın No.). [Doktora tezi, Dereceyi Veren Kurumun Adı]. Tezin Bulunduğu Veritabanı/Arşiv. URL

Görsel-İşitsel Çalışmalar
• Konuşmacının adı, yazar kısmına eklenmelidir.
• Transkript ve orijinal çalışma farklı yıllarda yayımlanmışsa referansın ana tarih ögesinde transkript yılı ve orijinal çalışmanın yılı, referansın sonunda ve parantez içinde belirtilmelidir.
• Referansın kaynakçasında, site adı ve konuşma metninin URL’si belirtilmelidir.


Konuşma Metni
Format: Konuşmacının soyadı, Konuşmacının adının baş harfi. (Yıl). Konuşmanın başlığı [Konuşma metni]. Site Adı. URL (Orijinal çalışma ….’da yayımlandı)
Örnek: Bryan, W. J. (2010). Against imperialism [Speech transcript]. American Rhetoric. http://www.americanrhetoric.com/speeches/PDFFiles/William%20Jennings%20Bryan%20-%20Imperialism.pdf (Original work published 1900)
Radyo Yayını
Format: Spikerin soyadı, Spikerin adının baş harfi. (Yıl, Ay Gün). Konu başlığı [Radyo yayını metni]. Radyo Yayınını Yapan Sitenin Adı. URL.
Örnek: Mottram, L. (2020, January 8). Hazard reduction burning is not a panacea to bushfire risk: Expert [Radio broadcast transcript]. ABC. https://www.abc.net.au/radio/programs/pm/thinned-forests-can-be-more-prone-to-fire,-expert-says/11853280


Ansiklopedi ve Sözlükler
• Kurumlar tarafından hazırlanan sözlüklerde, yazar ve yayıncı adı aynı olduğundan isim bilgisi yalnızca yazar kısmında bulunmalıdır.
• Çevrimiçi sözlüklerin içeriği, sürekli güncellendiği ve arşivlenmediği için kaynakçadaki referansa mutlaka erişim tarihi eklenmelidir.
• Çevrimiçi sözlüklerin, metindeki parantez içi alıntılaması şöyledir: (Türk Dil Kurumu, ty; American Psychological Association, nd)
• Cümle içindeki anlatımlarda kullanım ise şu şekildedir: Türk Dil Kurumu (ty), American Psychological Association (nd)
• Çevrimiçi sözlüklerde, sayfa numarası aranmaz.


Çevrimiçi Sözlükler
Format: Sözlük Adı. (t.y.). Sözlükten alıntılanan kelime. İçinde Sözlüğün adı. Erişim tarihi.
Örnek: Türk Dil Kurumu. (t.y.). Pentür. İçinde Türk Dil Kurumu sözlüğü. 28 Şubat 2023’te https://sozluk.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
Örnek: American Psychological Association. (n.d.). Just-world hypothesis. In APA dictionary of psychology. Retrieved January 18, 2020, from https://dictionary.apa.org/just-world-hypothesis

Kutsal Kitaplar ve Dinî Kaynaklar
• Dinî eserlere, yazarı yokmuş gibi davranılmalıdır. Kutsal kitaplar için sayfa numaraları yerine kanonik numaralandırma kullanılarak metindeki dinî çalışmanın bir bölümü veya ayetini alıntılanmalıdır. (Matta 1/13, Yaratılış 1:20). Yani dipnot gösterim şekli, “Kitap Adı Bölüm No/Cümle No” şeklindedir.
• Kitap olarak basılan dinî eserler, kitap referansı formatında yazılmalıdır.
• Web sitesinde yer alan dinî eserler web referans formatında yazılmalıdır.
• Bir dinî eserin orijinal yayın yılı bilinmiyor veya tartışmalı ise referansa dâhil edilmeyebilir. Ancak İncil gibi dinî eserlerin versiyonları yeniden yayınlanabilir ve bu yeniden yayınlanan tarihler, referansa dâhil edilmelidir. Referansın tarih kısmına, kullanılan versiyonun yayın yılı kullanılmalıdır. Bununla beraber referansta iki tarih göründüğünde metin içi alıntıda, her iki yıla da eğik çizgiyle ayrılarak önceki yıl önce olmak üzere dâhil edilmelidir. (Örneğin;  King James Bible, 1769/2017)
             

Basılı Kaynaklar
Format: Kutsal Kitabın Türü. (Yıl). Kutsal Kitabın Adı. (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.). Basım Yeri: Yayınevi. (Orijinal çalışma ….’da yayımlandı)
Örnek: Tevrat. (2001). Kutsal Kitap Eski Antlaşma (Tevrat, Zebur). İstanbul: Orhan Matbaası. (Orijinal 1769’da yayımlandı)
Çevrimiçi Dinî Kaynaklar
Format: Kutsal Kitabın Türü. (Yıl). Kitabın Adı. internet adresi (Orijinal çalışma ….’da yayımlandı)
Örnek: Eski Antlaşma. (2009). Kutsal Kitap: Eski ve Yeni Antlaşma (Tevrat, Zebur, İncil). https://incil.info/ (Orijinal çalışma 1769’da yayımlandı)
Örnek: King James Bible. (2017). King James Bible Online. https://www.kingjamesbibleonline.org/ (Original work published 1769)
Açıklamalı Dinî Eser
Format: Birinci editörün soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci editörün soyadı, Adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Basım Yeri: Yayınevi.
Örnek: Kaiser, W. C., Jr., & Garrett, D. (Eds.). (2006). NIV archeological study bible: An illustrated walk through biblical history and culture. Michigan: Zondervan Publishers.

Yazarlar, örnekler dışında kalan referansların kullanımı için https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references sayfasındaki kullanımları inceleyebilir.