Bu denemede Karadeniz'de gökkuşağı alabalıkları (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) üzerinde iki farklı teknoloji
(ekstrüde ve pelet yem teknolojisi) ile üretilmiş yemlerin balıkların gelişmeleri üzerine yaptıkları etkiler incelenmiştir.
Denizde, dört kafeste yürütülen bu araştırmada, her bir kafese ortalama ağırlıkları 274 g civarında olan 100 adet gökkuşağı
alabalığı stoklanmış ve gruplara canlı ağırlığın %1,5 oranında ekstrüde yem (E1 grubuna), canlı ağırlığın %1,5 oranında pelet
yem (P1 grubuna), doyuncaya kadar ekstrüde yem (E2 grubuna) ve doyuncaya kadar pelet yem (P2 grubuna) olarak yemleme
yapılmıştır.
Deneme sonunda gruplardan elde edilen canlı ağırlık ortalamaları E1 grubu için 401,94±7,16 g, P1 grubu için 377,7±7,08 g,
E2 grubu için 476,1±8,37 g ve P2 grubu için 443,81±9,14 g olarak saptanmıştır. Deneme sonu ortalama canlı ağırlıklar
arasında fark olup olmadığı t testi ile incelenmiştir. Karşılaştırma yapılan grupların analiz sonuçlarına göre; E1 grubu ile P1
grubu, E2 grubu ile P2 grubu, E1 grubu ile E2 grubu ve P1 grubu ile P2 grubu arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli
bulunmuştur(P<0,05).
Grupların sırasıyla yem değerlendirme sayıları, 1,62, 2,03, 2,01 ve 2,36, kondüsyon faktörü değerleri 1,35, 1,26, 1,43 ve 1,31
olarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda balıklar üzerinde yapılan kesim ve kimyasal analiz sonuçlarından faydalanarak
balıkların hepatosomatik indeks, karaciğer ağırlığının toplam iç organ ağırlığına oranı, iç organ yağ birikimi, toplam iç organ
oranı ve et oranı saptanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | TEMEL BİLİMLER |
Authors | |
Publication Date | April 10, 2009 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 10 Issue: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.