BibTex RIS Cite

Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (<i>Zea mays saccharata</i> Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 679 - 684, 15.08.2018
https://doi.org/10.19113/sdufbed.70486

Abstract

Bu çalışma, 2015 yılında Isparta koşullarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin deneme arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada farklı ekim zamanı ve bitki sıklığının BATEM Tatlı şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) taze koçan verimi ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme planına uygun olarak 3 tekerrürlü kurulmuştur. Ana parsellere ekim zamanı (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs, 1 Haziran, 15 Haziran), alt parsellere ise sıra üzeri mesafeleri (15, 20, 25 cm) yerleştirilmiştir. Her parsele 20 kg/da azot ve 10 kg/da fosfor (P2O5) hesabıyla gübre uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ekim zamanı ve sıra üzeri mesafenin kavuzsuz koçan verimine, toplam şeker miktarı ve ham protein içeriğine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ayrıca ekim zamanının, kuru madde oranına etkisi önemli iken, bitki sıklığının etkisi önemsiz olmuştur. Araştırma sonucuna göre, taze koçan verimi dikkate alındığında BATEM Tatlı şeker mısırı çeşidinde en yüksek verim, Isparta koşullarında 1 Haziran tarihinde ve 15 cm sıra üzeri mesafede elde edilmiştir.

References

  • [1] Anonim, 2014. Mısır Ekiliş Alanları Verileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara.
  • [2] Dayı, Ö., 2011. Sitokinin Uygulamasının Tatlı Mısırda (Zea mays L. var saccharata) Hasat Sonrası Kaliteye Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 244s, Ankara.
  • [3] Çetinkol, M., 1989. Tatlı Mısır Üretimi. Hasad Aylık Tarım ve Hayvancılık Dergisi, 4(46), 20-23.
  • [4] Dickerson, W.G. 1996. Home and Market Sweet Corn Production. http://www.cahe.nmsu.edU/pubs/_h/h223.html.
  • [5] Szymanek, M. 2009. Influence of Sweet Corn Harvest Date on Kernel Quality. Res Agr Eng, 55(1): 10-17.
  • [6] Azanza, F., Bar-Zur, A., Juvik, J.A., 1996. Variation in Sweet Corn Kernel Characteristics Associated with Stand Establishment and Eating Quality. Journal of Food Science, 61: 253-257.
  • [7] Brecht, P. E., Tabacchi, M. H., 1976. Post Harvest Physiology, Practical Science, April-June, New York, 3-6.
  • [8] Sezer, İ., Köycü. C., 1995. Samsun Dinde Ana ve İkinci Ürün Olarak Çeker Mısır Yetiştirme ve Değerlendirilmesi. Karadeniz Bölgesi Tarımın Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi. O.M.Ü. Zir. Fak., 19-11 Ocak 1995, Samsun.
  • [9] Sade, B., 2002. Mısır Tarımı. Konya Ticaret Borsası, Yayın No, 1 Konya.
  • [10] Fowler, D. B., Brydon, J., 1989. No-Till Winter Wheat Production on The Canadian Prairies: Placement of Urea and Ammoium Nitrate Fertilizers. Soil Sci. Soc. Am. J. 81, 518-524.
  • [11] Somogyi, M., 1952. Notes on sugar determination. J. Biol Chem, 195, 19-23.
  • [12] Turgut, İ., 2000. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Şeker Mısırında (Zea Mays saccharata Sturt.) Bitki Sıklığının ve Azot Dozlarının Taze Koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Turk J. Agric. For, 24, 341-347.
  • [13] Atakul Ş., 2011. Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarının Beş Şeker Mısırı (Zea maysL.saccharata Sturt.) Çeşidinde Taze Koçan ve Tane Verimi İle Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 90s, Adana.
  • [14] Akman, Z. 2002. Effect of Tiller removing and Plant Density of Ear Yield of Sweet Corn (Zea maysL.saccharata Sturt.). Pakistan J. Biol. Sci., 5, 906-908.
  • [15] Baht, P.S., 2012. Response of Sweet Corn Hybrid to Varying Plant Densities and Nitrogen Levels. African J. Agricultural Research, 7(46) 6158-6166.
  • [16] Haghighat, A., Hossein Shirani Rad, A., Seifzadeh, S., Zandi, P., Mohsen Yousefi, M., 2001. Effect of Plant Density and Cattle Manure on Some Agronomic Traits of Sweet Corn Under Different Culture Methods. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(12): 2060-2064.
  • [17] Tracy, W.F., 2001. Sweet Corn. In. Specialty Corns, 2nd Edition, A.R. Hallauer Ed. CRC Press LLC, Boca Raton.
  • [18] Headrick, J.M., Pataky J.K., Juvik J.A., 1990. Relationships Among Carbohydrate Content of Kernels, Condition of Silks After Pollination, and the Repons of Sweet Corn Inbred Lines to Infection of Kernels by Fusarium moniliforme. Ecology and Epidemiology, 80(5), 487-494.
  • [19] Chang, S. C.,Liou, C, C., Chan, P. L., 1980. Effect of Sowing Date on the Maturity and Sugar Content of Hybrid Sweet Corn. Report of the Corn Research Centre Tainan DAIS, 14(1), 13-18.
  • [20] Kara, B., Atar, B., Gül, H., 2012. Effects Of Different Sowing Dates On Protein, Sugar and Dry Matter of Sweet Corn. Agriculture Faculty of Suleyman Demirel University, 13(2), 493-497.
  • [21] Can, M., 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 74s, Isparta.
  • [22] Akgün, İ., Siyah, C., 2015. Effects of Bio-fertilizer (Azotobacter, Mycorrhiza, Bacillus) and Different Nitrogen Levels on Fresh Ear Yield and Yield Components of Sweet Corn (Zea mays saccharata Sturt.). Proceeding of the 7th Congress on Plant Protection, November 24-28, 2014, Zlatibor, Serbia. 195-199.
  • [23] Altıparmak, S., 2001. Şeker Mısırda Farklı Azot Dozlarının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 50s, Ankara.
  • [24] Akçin, A., Sade, B., Tamkoç, A., Topal A., 1993. Konya Ekolojik Şartlarında Farklı Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübre Uygulamalarının TTM 813 Melez Mısır Çeşidinde (Zea mays L.) Tane Verimi, Verim Unsurları ve Bazı Morfolojik Özelliklere Etkisi. Doğa, Tarım ve Ormancılık Dergisi, 17(1), 281-294.
  • [25] Öktem, A., 2008. Effect of Water Shortage on Yield, and Protein and Mineral Compositions of Drip-irrigated Sweet Corn in Sustainable Agricultural Systems. Agricultural Water Management, 95(9), 1003-1010.
  • [26] Taş, T., 2010. Harran Ovası Koşullarında Farklı Ekim Sıklıklarında Yetiştirilen Mısırda (Zea Mays L. indentata) Değişik Büyüme Dönemlerinde Yapılan Hasadın Silaj ve Tane Verimine Etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 104s, Adana.
Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 679 - 684, 15.08.2018
https://doi.org/10.19113/sdufbed.70486

Abstract

References

  • [1] Anonim, 2014. Mısır Ekiliş Alanları Verileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara.
  • [2] Dayı, Ö., 2011. Sitokinin Uygulamasının Tatlı Mısırda (Zea mays L. var saccharata) Hasat Sonrası Kaliteye Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 244s, Ankara.
  • [3] Çetinkol, M., 1989. Tatlı Mısır Üretimi. Hasad Aylık Tarım ve Hayvancılık Dergisi, 4(46), 20-23.
  • [4] Dickerson, W.G. 1996. Home and Market Sweet Corn Production. http://www.cahe.nmsu.edU/pubs/_h/h223.html.
  • [5] Szymanek, M. 2009. Influence of Sweet Corn Harvest Date on Kernel Quality. Res Agr Eng, 55(1): 10-17.
  • [6] Azanza, F., Bar-Zur, A., Juvik, J.A., 1996. Variation in Sweet Corn Kernel Characteristics Associated with Stand Establishment and Eating Quality. Journal of Food Science, 61: 253-257.
  • [7] Brecht, P. E., Tabacchi, M. H., 1976. Post Harvest Physiology, Practical Science, April-June, New York, 3-6.
  • [8] Sezer, İ., Köycü. C., 1995. Samsun Dinde Ana ve İkinci Ürün Olarak Çeker Mısır Yetiştirme ve Değerlendirilmesi. Karadeniz Bölgesi Tarımın Geliştirilmesinde Yeni Teknikler Kongresi. O.M.Ü. Zir. Fak., 19-11 Ocak 1995, Samsun.
  • [9] Sade, B., 2002. Mısır Tarımı. Konya Ticaret Borsası, Yayın No, 1 Konya.
  • [10] Fowler, D. B., Brydon, J., 1989. No-Till Winter Wheat Production on The Canadian Prairies: Placement of Urea and Ammoium Nitrate Fertilizers. Soil Sci. Soc. Am. J. 81, 518-524.
  • [11] Somogyi, M., 1952. Notes on sugar determination. J. Biol Chem, 195, 19-23.
  • [12] Turgut, İ., 2000. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Şeker Mısırında (Zea Mays saccharata Sturt.) Bitki Sıklığının ve Azot Dozlarının Taze Koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Turk J. Agric. For, 24, 341-347.
  • [13] Atakul Ş., 2011. Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarının Beş Şeker Mısırı (Zea maysL.saccharata Sturt.) Çeşidinde Taze Koçan ve Tane Verimi İle Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 90s, Adana.
  • [14] Akman, Z. 2002. Effect of Tiller removing and Plant Density of Ear Yield of Sweet Corn (Zea maysL.saccharata Sturt.). Pakistan J. Biol. Sci., 5, 906-908.
  • [15] Baht, P.S., 2012. Response of Sweet Corn Hybrid to Varying Plant Densities and Nitrogen Levels. African J. Agricultural Research, 7(46) 6158-6166.
  • [16] Haghighat, A., Hossein Shirani Rad, A., Seifzadeh, S., Zandi, P., Mohsen Yousefi, M., 2001. Effect of Plant Density and Cattle Manure on Some Agronomic Traits of Sweet Corn Under Different Culture Methods. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(12): 2060-2064.
  • [17] Tracy, W.F., 2001. Sweet Corn. In. Specialty Corns, 2nd Edition, A.R. Hallauer Ed. CRC Press LLC, Boca Raton.
  • [18] Headrick, J.M., Pataky J.K., Juvik J.A., 1990. Relationships Among Carbohydrate Content of Kernels, Condition of Silks After Pollination, and the Repons of Sweet Corn Inbred Lines to Infection of Kernels by Fusarium moniliforme. Ecology and Epidemiology, 80(5), 487-494.
  • [19] Chang, S. C.,Liou, C, C., Chan, P. L., 1980. Effect of Sowing Date on the Maturity and Sugar Content of Hybrid Sweet Corn. Report of the Corn Research Centre Tainan DAIS, 14(1), 13-18.
  • [20] Kara, B., Atar, B., Gül, H., 2012. Effects Of Different Sowing Dates On Protein, Sugar and Dry Matter of Sweet Corn. Agriculture Faculty of Suleyman Demirel University, 13(2), 493-497.
  • [21] Can, M., 2014. Uşak Ekolojik Şartlarında Farklı Azot Dozlarının Şeker Mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 74s, Isparta.
  • [22] Akgün, İ., Siyah, C., 2015. Effects of Bio-fertilizer (Azotobacter, Mycorrhiza, Bacillus) and Different Nitrogen Levels on Fresh Ear Yield and Yield Components of Sweet Corn (Zea mays saccharata Sturt.). Proceeding of the 7th Congress on Plant Protection, November 24-28, 2014, Zlatibor, Serbia. 195-199.
  • [23] Altıparmak, S., 2001. Şeker Mısırda Farklı Azot Dozlarının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 50s, Ankara.
  • [24] Akçin, A., Sade, B., Tamkoç, A., Topal A., 1993. Konya Ekolojik Şartlarında Farklı Bitki Sıklığı ve Azotlu Gübre Uygulamalarının TTM 813 Melez Mısır Çeşidinde (Zea mays L.) Tane Verimi, Verim Unsurları ve Bazı Morfolojik Özelliklere Etkisi. Doğa, Tarım ve Ormancılık Dergisi, 17(1), 281-294.
  • [25] Öktem, A., 2008. Effect of Water Shortage on Yield, and Protein and Mineral Compositions of Drip-irrigated Sweet Corn in Sustainable Agricultural Systems. Agricultural Water Management, 95(9), 1003-1010.
  • [26] Taş, T., 2010. Harran Ovası Koşullarında Farklı Ekim Sıklıklarında Yetiştirilen Mısırda (Zea Mays L. indentata) Değişik Büyüme Dönemlerinde Yapılan Hasadın Silaj ve Tane Verimine Etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 104s, Adana.
There are 26 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Yudum Burcu

İlknur Akgün

Publication Date August 15, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Burcu, Y., & Akgün, İ. (2018). Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(2), 679-684. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70486
AMA Burcu Y, Akgün İ. Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. August 2018;22(2):679-684. doi:10.19113/sdufbed.70486
Chicago Burcu, Yudum, and İlknur Akgün. “Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı Ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea Mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, no. 2 (August 2018): 679-84. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70486.
EndNote Burcu Y, Akgün İ (August 1, 2018) Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 2 679–684.
IEEE Y. Burcu and İ. Akgün, “Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 22, no. 2, pp. 679–684, 2018, doi: 10.19113/sdufbed.70486.
ISNAD Burcu, Yudum - Akgün, İlknur. “Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı Ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea Mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/2 (August 2018), 679-684. https://doi.org/10.19113/sdufbed.70486.
JAMA Burcu Y, Akgün İ. Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22:679–684.
MLA Burcu, Yudum and İlknur Akgün. “Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı Ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea Mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi Ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 22, no. 2, 2018, pp. 679-84, doi:10.19113/sdufbed.70486.
Vancouver Burcu Y, Akgün İ. Isparta Koşullarında Farklı Ekim Zamanı ve Bitki Sıklığının Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Taze Koçan Verimi ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22(2):679-84.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.