Bu çalışma, 2015 yılında Isparta koşullarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin deneme arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada farklı ekim zamanı ve bitki sıklığının BATEM Tatlı şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) taze koçan verimi ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme planına uygun olarak 3 tekerrürlü kurulmuştur. Ana parsellere ekim zamanı (15 Nisan, 1 Mayıs, 15 Mayıs, 1 Haziran, 15 Haziran), alt parsellere ise sıra üzeri mesafeleri (15, 20, 25 cm) yerleştirilmiştir. Her parsele 20 kg/da azot ve 10 kg/da fosfor (P2O5) hesabıyla gübre uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ekim zamanı ve sıra üzeri mesafenin kavuzsuz koçan verimine, toplam şeker miktarı ve ham protein içeriğine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ayrıca ekim zamanının, kuru madde oranına etkisi önemli iken, bitki sıklığının etkisi önemsiz olmuştur. Araştırma sonucuna göre, taze koçan verimi dikkate alındığında BATEM Tatlı şeker mısırı çeşidinde en yüksek verim, Isparta koşullarında 1 Haziran tarihinde ve 15 cm sıra üzeri mesafede elde edilmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.