BibTex RIS Cite

Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (<em>Lycopersicon esculentum </em> Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması

Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 1104 - 1109, 15.08.2018

Abstract

Çalışmada; perlit ve su kültürü ortamında yetiştirilen domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) bitkisinin anatomik özelliklerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. 2016 yılında, Harran Üniversitesi’ndeki polikarbonat örtülü serada, Malatya Kurucaova yerli domates çeşidi yetiştirilmiştir. Anatomik analizler için; parafin içerisindeki kök, gövde ve yaprak örnekleri Safranin, Fast Green ile boyanmış, ışık mikroskobunda incelenmiş ve bulguların fotoğrafları çekilmiştir. Kök, gövde ve yaprağın bazı dokularında biyometrik ölçümler yapılmıştır. Ölçümlere göre, iki ortamda yetiştirilen bitkiler arasında bazı farklılıklara rastlanmıştır. İncelenen tüm bitkilerde anatomik olarak benzer özellikler saptanmıştır. Kökler; 5-6 sıralı, dalgalı çeperli parankima hücrelerinden oluşan kortekse sahiptir. Tek sıra endodermis ve perisikl gözlenmiştir. Gövdeler; tek sıralı epidermis, 1-2 sıralı klorenkima, 4-5 sıralı kollenkima ve 4-5 sıralı parankimatik dokudan oluşmaktadır. İletim demetleri bir kuşak gibi gövdeyi çevrelemiştir ve bikollateraldir. İletim demetlerinin epidermise bakan yönünde floemin üzerinde 1-2 sıralı sklerankima, öze bakan yönünde floemin altında 1-2 hücreli sklerankima gözlenmiştir. Öz parankimatiktir. Stoma, örtü ve salgı tüyleri gözlenmiştir. Yapraklar; bifasiyal ve amfistomatiktir. Mezofil, tek sıralı palizat parankiması ve 2-3 sıralı sünger parankimasından oluşmaktadır. Büyük iletim demeti, bikollateraldir. Küçük iletim demetleri, mezofilin içine gömülüdür ve kollateral tiptedir. Örtü ve salgı tüylerine sahiptirler. Her iki bitkide kök, gövde ve yaprakta kum ve prizmatik kristallere rastlanmıştır. Sonuç olarak çalışmada; topraksız tarım teknikleri kullanılarak farklı ortamlarda yetiştirilen ekonomik bir bitkinin bazı anatomik özellikleri ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlar, bölgede topraksız tarım teknikleri kullanılarak yapılacak yetiştiriciliğe katkı sağlayacak ve benzer bilimsel çalışmalara ışık tutacaktır.

References

  • [1] Özkan, Ş. 2014. Topraksız Tarım Üretimi. Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 84s, Giresun.
  • [2] Alan, R. 1990. Serada Kullanılan Bazı Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri. Türkiye 5. Seracılık Sempozyumu, İzmir, 401-410.
  • [3] Sevgican, A. 1990. Neden Topraksız Tarım. Türkiye 5. Seracılık Sempozyumu, İzmir, 395-396.
  • [4] Anonim, 2016. Şanlıurfa İklim değerleri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Veri Tabanı, Şanlıurfa, 10s.
  • [5] Tuylu, M., Tuylu, G. İ., Söylemez, S., Büyükkartal, H.N. 2017. Anatomical Features of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Grown Under Hydroponic Culture. BEWS, Sözlü Sunum, 3-5 Nisan, Antalya, 163-164.
  • [6] Duman, B., Tüzel, Y., Öztekin, G.B., Tüzel, İ.H. 2017. Effects of Different Irrigation Programs on Cucumber Plants Grafted on Different Rootstocks. ActaHort.(ISHS),1170: 651-658. https://doi.org/10.17660/actahortic.2017.1170.81 ( Erişim tarihi: 25.11.2017).
  • [7] Algan, G. 1981. Bitkisel Dokular İçin Mikroteknik. Fırat Üniversitesi Yayınları, Botanik No, 1, 94 s, Elazığ.
  • [8] Tuylu, M., Büyükkartal, H. N., Akgül, G., Kalyoncu, H. 2017. Marrubium lutescens Boiss. ve M. cephalanthum Boiss. & Noë subsp. akdaghicum (Lamiaceae)' un Gövde ve Yaprak Özelliklerinin Anatomik Olarak Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21 (1), 113‐117.
  • [9] Rost, T. L. 1996. Tomato Anatomy. Section of Plant Biology Division of Biological Sciences, University of California, Davis, http://www.plb.ucdavis.edu/labs/rost/Tomato/tomhome.html (Erişim tarihi: 17.10 2017).
  • [10] Monteiro, C. C, Rolao, M. B., Franco, M. R., Peters, L. P., Cia, M. C., Capaldi, F. R., Carvalho, R. F., Gratao, P. L., Rossi, M. L., Martinelli, A. P., Peres, L. E. P., Azevedo, R. A. 2012. Biochemical and Histological Characterization of Tomato Mutants. Annals of the Brazilian Academy of Sciences, 84 (2), Online version ISSN 1678-2690.
  • [11] Alan, R. 2010. Sebze Yetiştiriciliğinde Su Kültürünün Yeri ve Önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14,1-2, http://dergipark.gov.tr/ataunizfd/issue/2993/41509#article_cite (Erişim tarihi:19.10.2017).
Year 2018, Volume: 22 Issue: 2, 1104 - 1109, 15.08.2018

Abstract

References

  • [1] Özkan, Ş. 2014. Topraksız Tarım Üretimi. Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 84s, Giresun.
  • [2] Alan, R. 1990. Serada Kullanılan Bazı Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri. Türkiye 5. Seracılık Sempozyumu, İzmir, 401-410.
  • [3] Sevgican, A. 1990. Neden Topraksız Tarım. Türkiye 5. Seracılık Sempozyumu, İzmir, 395-396.
  • [4] Anonim, 2016. Şanlıurfa İklim değerleri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Veri Tabanı, Şanlıurfa, 10s.
  • [5] Tuylu, M., Tuylu, G. İ., Söylemez, S., Büyükkartal, H.N. 2017. Anatomical Features of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Grown Under Hydroponic Culture. BEWS, Sözlü Sunum, 3-5 Nisan, Antalya, 163-164.
  • [6] Duman, B., Tüzel, Y., Öztekin, G.B., Tüzel, İ.H. 2017. Effects of Different Irrigation Programs on Cucumber Plants Grafted on Different Rootstocks. ActaHort.(ISHS),1170: 651-658. https://doi.org/10.17660/actahortic.2017.1170.81 ( Erişim tarihi: 25.11.2017).
  • [7] Algan, G. 1981. Bitkisel Dokular İçin Mikroteknik. Fırat Üniversitesi Yayınları, Botanik No, 1, 94 s, Elazığ.
  • [8] Tuylu, M., Büyükkartal, H. N., Akgül, G., Kalyoncu, H. 2017. Marrubium lutescens Boiss. ve M. cephalanthum Boiss. & Noë subsp. akdaghicum (Lamiaceae)' un Gövde ve Yaprak Özelliklerinin Anatomik Olarak Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 21 (1), 113‐117.
  • [9] Rost, T. L. 1996. Tomato Anatomy. Section of Plant Biology Division of Biological Sciences, University of California, Davis, http://www.plb.ucdavis.edu/labs/rost/Tomato/tomhome.html (Erişim tarihi: 17.10 2017).
  • [10] Monteiro, C. C, Rolao, M. B., Franco, M. R., Peters, L. P., Cia, M. C., Capaldi, F. R., Carvalho, R. F., Gratao, P. L., Rossi, M. L., Martinelli, A. P., Peres, L. E. P., Azevedo, R. A. 2012. Biochemical and Histological Characterization of Tomato Mutants. Annals of the Brazilian Academy of Sciences, 84 (2), Online version ISSN 1678-2690.
  • [11] Alan, R. 2010. Sebze Yetiştiriciliğinde Su Kültürünün Yeri ve Önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14,1-2, http://dergipark.gov.tr/ataunizfd/issue/2993/41509#article_cite (Erişim tarihi:19.10.2017).
There are 11 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Meltem Tuylu This is me

Gökhan İsmail Tuylu

Selçuk Söylemez

Hatice Nurhan Büyükkartal

Publication Date August 15, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 2

Cite

APA Tuylu, M., Tuylu, G. İ., Söylemez, S., Büyükkartal, H. N. (2018). Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(2), 1104-1109. https://doi.org/10.19113/sdufbed.93255
AMA Tuylu M, Tuylu Gİ, Söylemez S, Büyükkartal HN. Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması. J. Nat. Appl. Sci. August 2018;22(2):1104-1109. doi:10.19113/sdufbed.93255
Chicago Tuylu, Meltem, Gökhan İsmail Tuylu, Selçuk Söylemez, and Hatice Nurhan Büyükkartal. “Perlit Ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon Esculentum Mill. Cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, no. 2 (August 2018): 1104-9. https://doi.org/10.19113/sdufbed.93255.
EndNote Tuylu M, Tuylu Gİ, Söylemez S, Büyükkartal HN (August 1, 2018) Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 2 1104–1109.
IEEE M. Tuylu, G. İ. Tuylu, S. Söylemez, and H. N. Büyükkartal, “Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 22, no. 2, pp. 1104–1109, 2018, doi: 10.19113/sdufbed.93255.
ISNAD Tuylu, Meltem et al. “Perlit Ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon Esculentum Mill. Cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/2 (August 2018), 1104-1109. https://doi.org/10.19113/sdufbed.93255.
JAMA Tuylu M, Tuylu Gİ, Söylemez S, Büyükkartal HN. Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22:1104–1109.
MLA Tuylu, Meltem et al. “Perlit Ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon Esculentum Mill. Cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 22, no. 2, 2018, pp. 1104-9, doi:10.19113/sdufbed.93255.
Vancouver Tuylu M, Tuylu Gİ, Söylemez S, Büyükkartal HN. Perlit ve Su Kültürü Ortamlarında Yetiştirilen Domates (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Kurucaova) Bitkisinin Bazı Anatomik Özelliklerinin Karşılaştırılması. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22(2):1104-9.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.