Çalışmada, depolama boyunca farklı depo sıcaklıklarının Hicaznar nar çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’de yaygın olarak üretimi yapılan Hicaznar nar çeşidi ticari derim zamanında derilerek hemen laboratuvara nakledilmiştir. Laboratuvarda, narlar üç gruba ayrılarak plastik kasalara yerleştirilmiş ve 20±1, 12±1 ve 6±1°C’de 30 gün depolanmıştır. Sıcaklık değeri artıkça beklendiği gibi depolama sırasında kalite kayıpları hızlanmıştır. Depolamanın 10. gününde 20 °C’lik depoda çoğu meyve türü için sınır değer kabul edilen % 5’lik ağırlık kaybının aşılması, narların muhafazasında ortam sıcaklığı ve ambalaj malzemesinin ne denli önemli olduğunu göstermiştir. Çalışmada meyvelerin plastik kasalarda depolanması ağırlık kayıplarının 30 günlük sürede genel olarak yüksek olmasına neden olmuştur. Soğuk odada (6 °C) depolanan narlarda usare ve suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarının daha iyi korunduğu ve titre edilebilir asitliğin (TEA) daha yavaş azaldığı belirlenmiştir. Depo sıcaklığı arttıkça narlarda görsel kalite kayıpların hızının arttığı gözlemlenmiştir. Soğuk odada bile meyvelerin 30. günde dış görünüş bakımından pazarlanabilir kalitenin (≥ 5) altında kalması, uzun süreli nar depolanmasında belirli bir su buharı geçirgenliği olan ambalaj malzemelerinin gerekli olduğunu göstermiştir. Çalışmada ağırlık kayıpları ve görsel kalite dikkate alındığında, Hicaznar çeşidinin plastik kasa içerisinde 6 °C ‘de 25 gün, 12°C’de 20 gün ve 20°C’de 10-15 gün kaliteli olarak depolanabileceği belirlenmiştir.
In the present study, it was aimed to determine the effects of different storage temperatures on fruit quality of pomegranate cv. Hicaznar during storage. Hicaznar pomegranate, widely grown in Turkey, harvested at commercial stage and transported to laboratory immediately. After dividing into three groups, fruit were packaged in plastic boxes and stored at 6, 12 and 20 °C for 30 days. Effects of storage temperature on all investigated quality parameters of pomegranate except for h° value and TA were statistically important. As expected, the quality losses of fruit decreased with increasing storage temperature. Reaching the weight loss of 5 %, which is considered a threshold for many fruit, at the 10th day of storage in room condition (20 °C) showed the importance of packaging and storage temperature. In general, storage of pomegranate in plastic boxes caused higher weight loss over the 30-day period. It was determined that the fruit stored at 6 °C maintained fruit juice, SSC and TA better than those of other temperatures. The sensory quality losses of pomegranates increased as the storage temperature increased. The fact that the fruit lost marketable quality (≥ 5) for external appearance at 30th days of storage, even in the cold room, showed that packaging materials with certain water vapor permeability are required for long-term storage of pomegranate. Considering the weight loss and visual quality, Hicaznar variety could be stored with good quality in plastic boxes for 25 days at 6 °C, 20 days at 12 °C and 10-15 days at 20 °C.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Early Pub Date | June 27, 2022 |
Publication Date | June 28, 2022 |
Submission Date | March 14, 2022 |
Acceptance Date | June 13, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 17 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.