Research Article

Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme

Number: 43 June 15, 2020
  • Turgay Kabak
TR EN

Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme

Abstract

Mersin ili Silifke ilçesine bağlı olan Uzuncaburç, tarihi milattan önceki dönemlere kadar giden eski bir yerleşim yeridir. Türklerin Anadolu’ya yerleşmeye başladığı dönemlerde konar-göçer Yörük Türkmenlerin yerleştiği Uzuncaburç’ta en temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olmuştur. Hayvan olarak keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlar besleyen yöre halkı, tarımsal ürün olarak da buğday, arpa, nohut gibi tahılları yetiştirmişlerdir. Ancak bölge halkının yetiştirdiği tek tarım ürünü bunlar değildir. Bunların dışında bir de bağcılık vardır. Özellikle yerleşim yerinin merkezinde ve merkez çevresinde büyük miktarda üzüm bağı bulunmaktadır. Bu bağlamda yörede bağı olmayan aile neredeyse yoktur. Bağcılığın bu kadar yaygın olmasının en büyük sebebi Uzuncaburç’ta kökeni Türklerden önceki dönemlere kadar uzanan köklü bir bağcılık kültürü olmasıdır. Bu makalenin amacı yöredeki geleneksel pekmez üretim yöntemlerinin tespit edilip bu üretimin kültürel boyutunu araştırmaktır. Çalışmada saha araştırma yöntemi ile pekmez üretimi, bu üretim esnasında kullanılan etnografik araç gereçler ve üretim sırasında ortaya çıkan sözlü kültür ürünleri tespit edilip gelenek açısından incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Uzuncaburç halkının kendisinden önceki bölge sakinlerinden devraldıkları bağcılık geleneğini devam ettirdikleri, onların kullandığı şarap üretim yöntemlerini daha da geliştirerek pekmez üretiminde kullandıkları ve Orta Asya Türk mutfağından getirdikleri pekmez üretim geleneğini yeni coğrafyanın şartlarına uyarlayarak başarılı bir şekilde devam ettirdikleri tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Altıntaş, Ö. (1999). Çal yöresinden üretilen üzüm çeşitleri ve yörede üretilen pekmezlerin bazı özellikleri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  2. Aslan, İ. (1988). Silifke tarihi. Adana: Kemal Matbaası.
  3. Ayşe F. (2018). Ev kadını. (Haz. Turgut Kut). İstanbul: Çiya Yayınları.
  4. Başal, Ş. (1993). Antik Silifke ve çevresi. Mersin: Gözde Ofset.
  5. Bayrak, M. F. (2015a). Güneydoğu Anadolu yemekleri. İstanbul: Alfa Yayınları.
  6. Bayrak, M. F. (2015b). İç Anadolu yemekleri. İstanbul: Alfa Yayınları.
  7. Bayrak, M. F. (2015c). Doğu Anadolu yemekleri. İstanbul: Alfa Yayınları.
  8. Bayram, M. (2004). Geleneksel tadıyla lezzet soframız. İstanbul: Çelik Yayınevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Authors

Turgay Kabak This is me
Türkiye

Publication Date

June 15, 2020

Submission Date

October 19, 2019

Acceptance Date

April 11, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 43

APA
Kabak, T. (2020). Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 43, 257-272. https://doi.org/10.21497/sefad.756089
AMA
1.Kabak T. Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme. SEFAD. 2020;(43):257-272. doi:10.21497/sefad.756089
Chicago
Kabak, Turgay. 2020. “Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, nos. 43: 257-72. https://doi.org/10.21497/sefad.756089.
EndNote
Kabak T (June 1, 2020) Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 43 257–272.
IEEE
[1]T. Kabak, “Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme”, SEFAD, no. 43, pp. 257–272, June 2020, doi: 10.21497/sefad.756089.
ISNAD
Kabak, Turgay. “Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 43 (June 1, 2020): 257-272. https://doi.org/10.21497/sefad.756089.
JAMA
1.Kabak T. Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme. SEFAD. 2020;:257–272.
MLA
Kabak, Turgay. “Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 43, June 2020, pp. 257-72, doi:10.21497/sefad.756089.
Vancouver
1.Turgay Kabak. Silifke Uzuncaburç’ta Geleneksel Yöntemlerle Pekmez Yapımı Üzerine Halk Bilimsel Bir İnceleme. SEFAD. 2020 Jun. 1;(43):257-72. doi:10.21497/sefad.756089

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.