Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Some Industrial Properties of Different Varieties of Processing Tomato (Lycopersicon esculentum Mill)

Year 2016, Volume: 3 Issue: 2, 248 - 252, 25.12.2016

Abstract

This research was conducted to determine of yield per plant(kg plant-1), dry matter content (%), fruit diameter (mm), fruit length (mm), fruit shell hardness (lb), pulp elasticity (lb), fruit shape and shape index value of 16 different processing tomato (Lycopersicon esculentum Mill) varieties under Çumra ecological conditions in 1998 year. According to the research results highest yields of per plant, dry matter content, fruit diameter, fruit length, fruit shell hardness and pulp elasticity, fruit shape index values were obtained from Brione, Platone, Arizona, Brione, Coudoulet and Arizona, Shasta varieties respectively. The highest fruit shell hardness and fruit pulp elasticity values were obtained from Coudoulet while the highest yields of per plant values were obtained from Brione.

Farklı Sanayi Tipi Domates (Lycopersicon esculentum Mill) Çeşitlerinin Bazı Endüstriyel Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 3 Issue: 2, 248 - 252, 25.12.2016

Abstract

Araştırma 1998 yılında 16 farklı sanayi tipi domates (Lycopersicon esculentum Mill) çeşitlerinin Çumra ekolojik koşullarında bitki başına verim (kg bitki-1), kuru madde oranı (%), meyve çapı (mm), meyve uzunluğu (mm), meyve kabuğu sertliği (Lb), meyve eti elastikiyeti (Lb), meyve şekli ve indeks değeri özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek bitki başına verim, kuru madde oranı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve kabuğu sertliği ve meyve eti elastikiyeti, meyve indeks değerleri sırasıyla Brione, Platone, Arizona, Brione, Coudoulet ve Arizona ile Shasta çeşitlerinden elde edilmiştir. Verim yönüyle Brione çeşidinden en yüksek değerler elde edilirken en yüksek meyve kabuğu sertliği ve meyve eti elastikiyeti değerleri Coudoulet çeşidinden elde edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

Muhammet Karaşahin This is me

Zeki Kara This is me

Publication Date December 25, 2016
Submission Date August 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 3 Issue: 2

Cite

EndNote Karaşahin M, Kara Z (December 1, 2016) Determination of Some Industrial Properties of Different Varieties of Processing Tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 3 2 248–252.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).