Üretim süreçlerinin tamamında, detaylı analizlerin yapılması ve sahip olunan kaynakların optimal düzeyde nasıl kullanılabileceği üzerine düşünülmesi; planlama olarak tanımlanır. Bu nedenle diğer sektörlere kıyasla özellikle tarım sektöründe üretim sürecindeki dışsal etkiler ve girdi kullanımına bağlı olarak meydana gelen kısıtların analiz edilmesi ve planlanması önemlidir. İşletmelerin temel amacı optimal kaynak kullanımı ile maksimum kâra ulaşmak ya da minimum girdi kullanarak optimal üretim elde etmektir. Belirli bir amacı gerçekleştirmek için sınırlı kaynakların etkin kullanımını sağlamak ve çeşitli seçenekler arasında en iyi dağılımı gerçekleştirebilmek için planlama yapılmalıdır. Sermaye ve doğal kaynakların âtıl kalmasını önleyen, nitelik ve yetenekleri ile kaynak kullanımına katkı sağlayan üretim faktörü insandır. Bu nedenle tarımsal üretimi gerçekleştirilen insan kaynaklarının, işletmelerde planlanabilmesi diğer faktörlerin kullanımı üzerinde doğrudan etki oluşturacaktır. Bu çalışma kapsamında Konya’nın agro-ekolojik bölgelerinde üretim desenleri tespit edilmiş ve maksimum gelirin elde edilebilmesine yönelik işgücünün optimal kullanımı planlanmıştır. Agro-ekolojik üçüncü, dördüncü ve beşinci bölgelerde eksik işgücü olması nedeniyle ekonomik kayıpların olduğu belirlenmiştir. Çalışmada tespit edilen sorunların çözümüne yönelik politika önerileri geliştirilmiştir.
Selçuk Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
21401035
In all production processes, making detailed analyses and thinking about using the resources at an optimal level is defined as planning. For this reason, it is crucial to analyze and plan the external effects during the production process and the constraints that occur due to the use of inputs, especially in the agricultural sector, compared to other sectors. The main purpose of enterprises is to reach maximum profit with optimal resource use or to achieve optimal production by using minimum input. Therefore, planning should be done to ensure the optimization of limited resources and to realize the best distribution among various options to achieve a specific purpose. The factor of production that prevents capital and natural resources from being passive and contributes to using resources with their qualifications and abilities is human. For this reason, the planning of human resources in agricultural production will directly influence the use of other factors. Within the scope of this study, production patterns in Konya's agroecological regions were designated, and optimal use of the labor was planned to achieve maximum income. It has been determined that economic losses are due to underemployment in the agroecological third, fourth, and fifth regions. Policy recommendations have been developed to solve the problems identified in the study.
21401035
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Farm Enterprises, Sustainable Agricultural Development, Agricultural Economics (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 21401035 |
Early Pub Date | December 29, 2023 |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | June 6, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 37 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).