This trial was conducted to determine suitable nitrogen dose for bread winter wheat variety "Bezostaya" in 1986-87 and 1987-88 under Konya- Çumra plain irrigated conditions. The rates of nitrogen was applied as ammonium sulphate at 0, 4, 8, 12, 16 and 20 kg N/da to winter wheat. The effect of nitrogen doses on grain yield, harvest index and agronomic efficiency of N fertilizer was found statistically significant (p<0.01). This effect has varied as depending on years. As mean of results of two-year experiment, the highest grain yield (460.4 kg/da), harvest index (34.6%), and agronomic efficiency (23.3) was obtained with 8 kg N/da application. According to LSD test, the differences between over mentioned highest values and values obtained by other N doses were significant (P < 0.05) .
Konya-Çumra Ovası koşullarında 1986-87 ve 1987-88 yıllarında sulu şartlarda yürütülen bu araştırmada, "Bezostaya" kışlık ekmeklik buğday çeşidi için en uygun azot dozu belirlenmeye çalışılmıştır. Bitkiye azot; 0, 4, 8, 12, 16 ve 20 kg N/da dozlarında (% 21'lik Amonyum sülfat halinde) uygulanmıştır. Dane verimi, hasat indeksi ve gübre azotunun agronomik etkinliliği üzerine azot dozlarının etkisi önemli (P<0.01) olmuştur. Bu etki yıllara bağlı olarak değişmiştir. İki yıllık deneme sonuçlarının ortalaması olarak en fazla dane verimi (460.4 kg/da), hasat indeksi (% 34.6) ve gübre azotunun agronomik etkinliliği (23.3) dekara 8 kg azot uygulamasıyla elde edilmiştir. Ayrıca LSD testine göre, elde edilen bu en fazla değerler ile diğer azot dozlarının sağladığı değerler arasındaki farklar (P<0.05) önemli bu- lunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Chemistry and Soil Carbon Sequestration (Excl. Carbon Sequestration Science) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 10 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).