This study was conducted to determine the effects of use of increasing amounts nitrogen (0, 10, 20, 40 and 60 kg N/da ammonium nitrate, ammonium sulphate, urea and 0, 1000, 2000, 4000 and 6000 kg/da barnyard manure) on Fe and Zn contents in the spinach plant leaf and leaf stems grown under greenhouse conditions as in winter in clay loam and sandy loam soils. The effects of soil texture, fertilisers, doses and interactions have been found on Fe and Zn contents of plant in 1% level. It has been determined the effect of clay loam soil as higher. In the leaf has been evaluated the highest Fe and Zin content with barnyard manure and the leaf stem has been evaluated the highest Fe and Zn content with mineral fertilisers.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırma, farklı dozlarda uygulanan (0, 10, 20, 40 ve 60 kg N/da) amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre gübresi ile ahır gübresinin (0; 1000, 2000, 4000 ve 6000 kg/da) sera şartlarında kışlık olarak, killi tın ve kumlu tın tekstüre sahip topraklarda yetiştirilen ıspanak bitkisinin (Spinacia oleracea L.) yaprak ve yaprak saplarımın Fe ve Zn kapsamlarına olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toprak tekstürü, gübre çeşidi, gübre dozları ve bunların interaksiyonlarının bitkinin Fe ve Zn kapsamına etkileri istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Killi tın toprakta yetiştirilen ıspanağım Fė ve Zn kapsamları kumlu tun toprakta yetiştirilenlerinkinden daha yüksek olmuştur. Yaprak ayasının Fe ve Zn kapsamını organik gübre, yaprak sapının Fe ve Zn kapsamını ise inorganik gübreler daha fazla artırmıştır. Bitkinin Fe ve Zn kapsamlarına gübre dozları farkı etkiler yaparken, Fe kapsamı Zn kapsamından daha yüksek olmuştur. Yaprak ayasının ortalama Fe kapsamı (222.65 ppm) yaprak sapının Fe kapsamından (248.33 ppm) daha düşük, Zn kapsamı (34.66 ppm) ise daha yüksek (19.13 ppm) bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 1999 |
Submission Date | January 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 13 Issue: 18 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).