Hikaye-i Simurg'da İdealize Edilen Figürün Ters Yüzü Simurg'un Olumsuz Nitelikleri
Abstract
Doğu edebiyatı geleneğinde Simurg, bilgelik, rehberlik ve ilahî hakikatin sembolü olarak görülen mitolojik bir kuş figürüdür. Tasavvufî metinlerde hakikate ulaşmış insanın timsali kabul edilen bu varlık, çoğu anlatıda “kuşların sultanı” olarak idealize edilmiştir. Ancak Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi Kütüphanesi’nde yer alan Hikâye-i Simurg adlı yazma eser, bu geleneksel temsili sorgulayarak Simurg’u olumsuz özellikleriyle ele alır. Bu makale, söz konusu metinde Simurg’un kibir, başkaldırı, kader anlayışına karşı gelme ve tehditkâr güç nitelikleriyle nasıl öne çıktığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma-da nitel araştırma yöntemlerinden metin merkezli edebî çözümleme tekniği uygulanmış; Simurg’un olumsuz yönleri klasik Doğu edebiyatındaki idealize edilmiş tasvirlerle karşılaş-tırmalı biçimde incelenmiştir. Ayrıca eserin transkripsiyonu ve günümüz Türkçesine akta-rımı da çalışmaya dâhil edilmiştir. Bulgular, Simurg’un anlatıda Tanrısal kudrete meydan okuyan, insan iradesine müdahale eden ve kendi kudretini mutlaklaştıran bir figür olarak tasarlandığını göstermektedir. Bu anlatım, onu hakikatin rehberinden çıkararak kibir, yalnızlık ve otoriterlik simgesine dönüştürür. Böylelikle metin, mitolojik bir hikâyeden çok daha fazlası olarak, insanın güç arzusu, benlik yanılsaması ve ilahî düzene karşı isyanı üzerine alegorik bir okuma sunmaktadır. Ekler kısmında eserin tıpkıbasımını da verdiği-miz çalışmanın alana katkısı, Simurg’un yalnızca bilge bir sembol olarak değil, eleştirel bir perspektifle olumsuz yönleriyle değerlendirilmesindedir. Bu yönüyle makale, klasik metin-lerdeki tek boyutlu idealizmi aşarak mitolojik figürlerin edebî ve felsefî dönüşümünü yeni bir bakış açısıyla ortaya koymaktadır.
Keywords
Supporting Institution
Ethical Statement
Thanks
References
- Aka, M. (2024). Kibrin Psikolojisi. Harran İlahiyat Dergisi(51), 107-128. https://doi.org/10.30623/hij.1311437
- Akalın, (. Ş. (2011). Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu Yayınları.
- And, M. (2008). Minyatürlerle Osmanlı-İslâm Mitologyası. Yapı Kredi Yayınları.
- Batislam, H. D. (2002). Divan Şiirinin Mitolojik Kuşları: Hüma, Anka ve Simurg. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi I, 185-208.
- Bayrakdarlar, T. (2022). Türkmen ve Azerbaycan Masallarında Mitolojik Kuş Motifi: Simurg/ Zümrüd. Söylem Filoloji Dergisi, 7(2), 533-552. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.1114159
- Çağrıcı, M. (2022). Kibir. TDV İslam Ansiklopedisi (Cilt 25, s. 561-562). içinde Ankara: Diyanet Vakfı Yayınları.
- Çakmakçı, H. (2011). Türk-İslam Minyatürlerinde Simurg Tasviri ve İkonografisi., Ondokuzmayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
- Çoruhlu, Y. (2019). Kozmolojik, Mitolojik, Astrolojik, Dinî ve Edebî Tasavvurlara Göre Türk Sanatında Hayvan Sembolizmi I, Proto-Türk Devrinden, MS 14. Yüzyıla Kadar Efsanevi ve Yırtıcı Hayvanların Sembolizmi Üzerine Bir Deneme. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Classical Turkish Literature of Ottoman Field
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
May 31, 2026
Submission Date
December 3, 2025
Acceptance Date
January 7, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 10 Number: 1