Journal of Social Sciences and Humanities Researches (SOBBİAD) aims to publish original studies in the field of social sciences with scientific qualifications at national and international levels, and in this way contribute to the knowledge of social sciences, taking into account scientific ethics and publication conditions.
Journal of Social Sciences and Humanities Researches (SOBBİAD); Original and qualified research that constitutes the content of social and humanities such as Political Science, Public Administration, International Relations, Philosophy, Sociology, Economics, Business, Labor Economics and Industrial Relations, History, Archeology, Art and Design, Turkish Language and Literature, Psychology, Tourism. It is a peer-reviewed and scientific journal that publishes articles and various academic studies such as case reports, reviews, translations, papers, meeting summaries, book reviews and promotions.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD), Haziran ve Aralık ayları olmak üzere yılda iki kez elektronik olarak yayımlanan hakemli ve bilimsel bir dergidir. Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir. Dergi, sosyal bilimler alanına özgün katkılar yapan teorik ve/veya uygulamalı makaleleri yayımlamayı amaçlar. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması ve herhangi bir yerde yayımlanması için değerlendirme sürecine girmemiş olması gerekir. Başka bir yerde yayımlanması amacıyla başvuru yapıldığının, aynısının ya da benzerinin başka bir dergide yayımlanmış olduğunun tespiti halinde makale değerlendirme sürecinden çıkarılır.
Dergiye gönderilen makaleler, Araştırma ve Yayın Etiğine uygun olmalıdır. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar’ını dikkate almaktadır.
Dergiye gönderilen etik kurul izni gerektiren araştırmalar (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma; insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar; insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar) için etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Bu izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun makalede belirtilmesi gerekmektedir. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf ve benzerinin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.
Dergiye başvuru, değerlendirme, yayın süreci ve bilgilendirmeler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark sistemindeki https://dergipark.org.tr/tr/pub/sobbiad adresi üzerinden yapılır. Başvuruda sisteme yüklenecek makale, derginin Makale Yayın İlkeleri ile Yazım Kuralları’nda belirtilen ilkelere, şekil şartlarına, atıf usullerine ve yazıldığı dilin yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmiş ve Telif Hakkı Devri Formu doldurularak tüm yazarlar tarafından imzalanmış olmalıdır.
SOBBİAD’ın intihal politikası gereğince dergiye gönderilen tüm makaleler, hakem değerlendirmesine sunulmadan önce iThenticate programı ile benzerlik raporundan geçirilmektedir. Benzerlik oranında üst sınır %20'dir.
Benzerlik raporunun %20'den yüksek çıkması durumunda makale:
1- Editör tarafından düzenleme için yazara gönderilebilir.
2- Editör tarafından ret işlemi gerçekleştirilebilir.
3- Değerlendirilmek üzere yayın kuruluna gönderilebilir.
Dergiye başvuru ücretsizdir. Başvuru, değerlendirme, yayın aşamalarında veya sonrasında herhangi bir ücret alınmaz.
Yazar ve hakemlerle iletişim DergiPark sisteminde dergiye ait https://dergipark.org.tr/tr/pub/sobbiad adresi üzerinden gerçekleştirildiğinden yazarlar ve hakemler iletişim adresi olarak belirttikleri e-posta adresini kontrol etmelidirler.
Yazarlar birden fazla makale için başvuru yapabilirler. Yazarın birden fazla makalesinin kabul alması durumunda, bir ciltte yazara ait yalnızca bir makale yayımlanabilir. Yazarın kabul almış diğer makalesinin basımı ancak bir sonraki ciltte yapılabilir.
Dergiye gönderilen makaleler ilk değerlendirme aşamasında DergiPark sistemine girilmesi gerekli bilgilerin, makale dosyasının ve telif hakkı devri formunun bulunup bulunmadığı ve Derginin Makale Yayın İlkeleri ile Yazım Kuralları’na uygun olup olmadığı kontrol edilerek uygun bulunmayan başvurular reddedilir. Uygun bulunan başvurular ise ön değerlendirme aşamasında, editörler ve yayın kurulu tarafından kapsamı, dergi politikası, yazım kuralları, alana özgün katkısı, bilimsel anlatımı yönünden incelenir. Çalışmalar, ön değerlendirme ölçütlerini karşılamaları halinde iki hakeme gönderilir. İki hakemin birbirine zıt görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakeme başvurulabilir. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri bu süreçte çift taraflı kör hakemlik politikası gereğince gizli tutulur. Hakemler için verilen değerlendirme süresi, hakemin değerlendirmeyi kabul ettiği tarihten itibaren 20 gündür. Hakem değerlendirmesi tamamlanan makalelerin yazarlarına hakem raporları sistem üzerinden e-posta ile gönderilir. Düzeltme istenmesi halinde hakem raporlarının yazara gönderildiği tarihten itibaren 20 gün içinde düzeltilmiş makale ve düzeltme raporunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Hakem raporları doğrultusunda makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına, editörler ve yayın kurulu karar verir. Basımı uygun görülen makaleler dizgi aşamasına alınır, basımı uygun görülmeyen makaleler ise reddedilir. Dergideki makalelerin bilimsel sorumluluğu yazara aittir. Dergide yayımlanmasından sonra makalenin tüm telif hakları Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Yayımlanmış çalışmaların yazarlarına telif ücreti ödenmez. Dergide yayımlanmış makaleler Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi onayı olmadan başka bir yerde yayımlanamaz ve çoğaltılamaz.
Derginin açık erişim politikası gereğince makalelerin tam metinleri dahil dergi içeriği tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yayımlanmış eserlerden kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.
Dergiye değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlar derginin “Makale Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları”nı ve belirtilen telif koşullarını kabul etmiş sayılırlar. Söz konusu kural ve ilkelere uymayan makalelerin sorumlulukları yazar veya yazarlara aittir. Dergi Yayın Komisyonu’nun ilgili kural ve ilkelere uymayan makaleleri “değerlendirme sürecinde veya sonrasında” “reddetme” hakkı bulunmaktadır.
2. Makalelerin Gönderilmesi
Makaleler, “MS Word” formatında kayıtlı olmalı ve TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark sistemindeki Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi sayfasına https://dergipark.org.tr/tr/pub/sobbiad adresinden üye girişi yapılarak yüklenmelidir.
Sisteme makale dosyası ile birlikte telif hakkı devri formu da yüklenmelidir.
Yazar bilgileri sisteme eksiksiz olarak girilmeli, birden fazla yazar olması durumunda “yazar ekle” seçeneğinden yazar sıralamasına dikkat edilerek tüm yazarlar eklenmeli ve iletişim yazarı belirtilmelidir. Etik ilkeler gereğince, makale başvurusu sonrasında yazar ekleme, çıkarma veya yazar sıralaması değişikliği yapılamaz. Yazar bilgilerine uluslararası geçerliliği bulunan https://orcid.org/ adresinden alınacak ORCID (Open Researcher and Contributor ID) numarası da girilmelidir.
Makale DergiPark sistemine yüklenirken “Editöre Not” kısmına aşağıdaki bilgiler yazılmalıdır (varsa yazarların editöre iletmek istedikleri notlar da bu alana yazılabilir): Makalenin yazar sıralamasına dikkat ederek, yazar adı ve soyadı (soyadı büyük harflerle), unvanı, adresi (üniversite, fakülte, bölüm adı bulunmalıdır), ORCID numarası, e-mail adresi; varsa teşekkür notu; makale daha önce bildiri, tez vb. olarak herhangi bir yerde sunulmuşsa ya da proje/araştırma desteğinden yararlanılarak hazırlanmışsa bu durumu açıklayan Türkçe ve İngilizce not; makalenin türü (araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu vb.).
DergiPark’a değerlendirilmek üzere yüklenen makale dosyası hakemlerle paylaşılan değerlendirme sürümü olduğundan kör hakemlik politikası gereğince bu dosyada yazar isimlerine yer verilmemeli, ayrıca dosya özelliklerine girilerek yazar bilgileri silinmelidir.
Makalelerin ayrıca posta ile gönderilmesine gerek yoktur.
3. Yazım Kuralları ve Biçimsel Özellikler
4. Dipnot ve Kaynakça Düzeni
Çalışma içinde atıflar metin içi atıf yöntemine göre yapılmalıdır. Metin içinde, sayfa altı dipnotları sadece açıklamalar için kullanılmalıdır. Metin içinde göndermeler, parantez içinde aşağıdaki şekilde yazılmalıdır.
● Tek Yazarlı Eser (Soyadı, Yıl: s. No). Örnek: (Bayrakdaroğlu, 2008: 59)
● İki Yazarlı Eser (Soyadı 1 ve –İngilizce kaynaklar için and- Soyadı 2, Yıl: s. No). Örnek: (Marangoz ve Uzun, 2005: 17-19)
● İkiden Fazla Yazarlı Eser (Soyadı 1 vd –İngilizce kaynaklar için et.al. , Yıl: s. No). Örnek: (Dişbudak vd., 2009: 48-59)● Tüzel Kişi Tarafından Yazılmış Eser
İlk Atıf (Kurum Adı [Kurumun Kısaltılmış Adı], Yıl: s. No).
İkinci ve Sonraki Atıflar (Kurumun Kısaltılmış Adı, Yıl: s. No).
● Aynı Yazarın Aynı Yıldaki Eserleri
Soyadı, Yıl(a): s. No; Yıl(b): s. No). Örnek: (Bayrakdaroğlu, 1980a: 15-20; 1980b: 18-40)
● Soyadları Aynı İki Yazarın Eserleri
(Yazar Adının Baş Harfi. Soyadı, Yıl: s. No).
(Diğer Yazar Adının Baş Harfi. Soyadı, Yıl: s. No).
● Yazarı Olmayan Eser (Eserin Adı –uzun ise ilk iki kelimesi…-, Yıl: s. No).
● Yayın Tarihi Olmayan Eser (Soyadı, ty: s. No).
● Birden Fazla Esere Aynı Anda Atıf (Soyadı, Yıl: s. No; Soyadı, Yıl: s. No; Soyadı, Yıl: s. No).
● Aynı Yazarın Farklı Tarihli Eserlerine Atıf (Soyadı, Yıl: s. No; İkinci Eserin Yayın Yılı: s. No).
● Görüşme (Görüşme Yapılan Kişinin Adının Baş Harfi. Soyadı ile kişisel iletişim, Görüşme Tarihi)
● Dolaylı Dipnot (Aktaran: Yazarın Soyadı, Yıl: s. No).
Yararlanılan kaynaklar, Kaynakça başlığı altında, yazar soyadı alfabetik sıralaması ile farklı eser türleri iç içe ve ikinci satır 1 cm içeride olacak şekilde, aşağıda ayrıntılı olarak verildiği gibi yazılır. İngilizce eserler için ve yerine and, ve diğerleri yerine et. al., şu kitapta yerine in, ss. yerine pp. kullanılır.
1. Kitaplar
● Kitap-Tek Yazarlı: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap-Çok Yazarlı: Soyadı, Adı, Adı Soyadı, Adı Soyadı, vd (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap-Tüzel kişi Yazarlı: Tüzel kişi (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap-Çeviri: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap adı (Çev. A. Soyadı). Yayın yeri: Yayın evi.
Örnek: Said, Edward W. (2002). Yeni Bin Yılda Filistin Sorunu (Çev. Ahmet Cüneyt, Ali Kerem ve Nuri Ersoy). İstanbul: Aram Yayıncılık.
● Kitap İçinde Yayın (Bölüm ya da Makale): Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Yayın adı.” Şu kitapta: Haz./Ed Adı Soyadı. Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi, sayfa numaraları.
2. Makaleler, Bildiriler, Diğer Basılı Yayınlar
● Bilimsel Dergi Makalesi-Tek Yazarlı: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Makale adı”. Dergi Adı, cilt (sayı): sayfa numaraları.
Örnek: Yazar, Hasan (2012). “Bilim ve Hayat”. Bilgi Dergisi, 12(2): 15-25.
● Bilimsel Dergi Makalesi-Çok Yazarlı: Yazar, A., ve Adı Soyadı, Adı Soyadı vd (Yayın Yılı). “Makale Adı”. Dergi adı, cilt (sayı): sayfa numaraları.
● Gazete Makalesi: Soyadı, Adı (Gün Ay Yıl). “Makale Adı”. Gazete Adı, sayfa numaraları.
● Bildiri-Yayımlanmış: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Bildiri Adı”. Adı Soyadı (Ed.). Kitap/Kongre/ Sempozyum Adı. Yayın Yeri: Yayınevi: sayfa numaraları.
● Bildiri-Yayımlanmamış: Soyadı, Adı (Ay Yıl). “Bildiri Adı” [Bildiri]. Toplantı Adı, Toplantı Yeri.
● Poster: Soyadı, Adı (Ay Yıl). Posterin Adı [Poster]. Toplantı Adı, Toplantı Yeri.
● Patent: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Buluş Adı, Ülke Patent No. Yayın Yeri: Yayınevi.
● Danışma Kaynakları-Sözlük: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Eser Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
● Danışma Kaynakları-Ansiklopedi Maddesi: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Madde Adı”. Eser Adı. Yayın Yeri: Yayınevi. Cilt numarası, sayfa numaraları.
● Rapor: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Rapor Adı. Yayın Yeri: Yayınlayan/Hazırlatan Kuruluş. Rapor numarası.
● Tez: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Tez Adı. Yüksek lisans/Doktora/Sanatta yeterlik tezi, Üniversite ve Enstitü Adı, Yer.
● Yasa ve Yönetmelikler: Resmi Gazete (Gün Ay Yıl). Yasa ve Yönetmelik Adı, Sayı.
3. Elektronik Kaynaklar
● Elektronik Kaynak-Basılı Kitabın Elektronik Sürümü: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap Adı [Elektronik Sürüm]. Yayın Yeri: Yayınevi. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Basılı Makalenin Elektronik Sürümü: Soyadı, Adı ve Adı Soyadı (Yayın Yılı). “Makale Adı” [Elektronik Sürüm]. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Makale: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Makale Başlığı”. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Veritabanında Makale ya da Madde: Soyadı, Adı (Yayın Yıl). “Makale Adı”. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Rapor: Soyadı, Adı (Ay Yıl). Rapor Adı (Rapor No). Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Anonim Ağ Sayfası: Kaynağın Adı. (t.y.). Erişim: Gün Ay Yıl, http://ağ adresi
● Elektronik Kaynak-Ağ Sitesinden Erişilen Ağ Sayfası: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Sayfa Adı. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak-Ağ Sitesi: Site ya da Yayınlayan Kuruluş Adı. (Yayın Yılı). Ağ adresi/erişim tarihi.
Radyo ve Televizyon Programları
● Film: Soyadı, A. (Yapımcı), Soyadı, B. (Senarist) ve Soyadı, C. (Yönetmen). (Yayın Yılı). Film Adı [Türü]. Yayın Yeri: Yayıncı.
● Radyo ve Televizyon Programı: Soyadı, A. (Yapımcı). (Gün Ay Yıl). Program Adı [Türü]. Yayın Yeri: Yayıncı.
ISSN: 2149-5858
TELİF HAKKI FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.
Etik İlkeler
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD), yayın sürecinin tüm aşamalarında ulusal (Ulakbim TR Dizin Bilimsel Yayın Etiği İlkeleri) ve uluslararası (Yayın Etiği Komitesi (COPE) vb.) kuruluşlar tarafından belirlenmiş olan akademik yayın etiği ilkelerini benimsemekte ve yazar, hakem ve editörlerin bu ilkelere göre hareket etmesini gözetmektedir. SOBBİAD, nitelikli ve özgün akademik çalışmaların ve bu çalışmaların dayanağı olan bilimsel bilginin üretim ve gelişimi açısından etik ilkeler ve yayın politikasına büyük önem atfetmektedir.
Dergiye gönderilen makaleler, Araştırma ve Yayın Etiğine uygun olmalıdır. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar’ını dikkate almaktadır.
Dergiye gönderilen etik kurul izni gerektiren araştırmalar (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma; insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar; insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar; hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar) için etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Bu izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk sayfasında dipnot verilerek belirtilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun makalede belirtilmesi gerekmektedir. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf ve benzerinin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD), bu genel kıstaslar ekseninde yazarlar, yayın kurulu ve editörler ile hakemler için aşağıda belirtilen ilkelere bağlı kalarak yayın yapmayı amaçlamaktadır.
1. Yayın Kurulunun Sorumlulukları
1.1. Yayın Kararları: Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi Yayın Kurulu, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanacağına karar vermekten kolektif olarak sorumludur. Yayın Kurulu, COPE tarafından tanımlanmış İyi Yayın Uygulaması Kılavuzu’nun izinden giderek akademik dürüstlüğü teşvik eder. Yayın Kurulu, etik kuralları ihlal ettiğini değerlendirdiği ve iThenticate intihal önleme yazılımı taramasında benzerlik oranı yüksek çıkan makaleleri geri çekme hakkını kendinde saklı tutar. Makalenin yayın kurulunca hakem sürecine alınması bir yayın taahhüdü anlamına gelmez. Yayın için hakem süreci olumlu sonuçlansa bile mutlaka yayın kurulunun kararı gerekir.
1.2. Nesnellik: Yayın Kurulu, makaleleri yazarının ırkına, cinsel yönelimine, dinsel inancına, etnik kökenine, uyruğuna ve siyasal felsefesine bakmadan, akademik ve bilimsel içeriğine göre değerlendirir.
1.3. İntihal: İntihal düşük kalitede bir derginin veya kalite kontrol sistemi olmayan bir derginin göstergesi olduğundan, Yayın Kurulu intihal konusunu çok ciddiye alıp, bu konuda katı bir politika izlemektedir.
1.4. Gizlilik: Yayın Kurulu, ilgili yazar ve hakemlerle başka türlü anlaşılmadığı müddetçe, dergiye gönderilen tüm materyalin ve hakemlerle yapılan tüm yazışmaların gizliliğini korumayı teminat altına alır.
2. Yazarın Sorumlulukları
2.1.Yayın Öncesinde: Yazarlar hazırladıkları özgün çalışmalarla dergimize başvurmalıdırlar. Yazarlar, aynı çalışmayı aynı zamanda birden çok derginin hakem sürecine göndermemelidirler. Aynı makaleyi aynı zamanda birden çok dergiye göndermek etik dışı bir davranış oluşturur ve kabul edilemez. Yazarlar kaynakların orijinalliğinden ve teyidinden sorumludurlar. Yayın Kurulunun gözden geçirmesi amacıyla ve/veya derginin açık veri gerekliliklerine uymak için yazarlardan çalışmalarını destekleyen araştırma verisini sağlamaları istenebilir. Yazarın makalesini, yayın kararı alınıncaya kadar, dergi yayın kuruluna bildirmek koşuluyla geri çekme hakkı saklıdır.
2.2.Çıkar Çatışması: Bütün yazarlar, çalışmalarını uygunsuz bir şekilde etkileyebileceği düşünülebilecek başka insan ve kurumlarla aralarındaki herhangi bir mali ve kişisel ilişkiyi makalede açığa kavuşturmalıdırlar.
2.3. İntihal: İntihal, başkasının çalışmasını kendi çalışmasıymış gibi göstermek, başkasının çalışmasını atıf vermeden olduğu gibi veya şeklen değiştirerek kopyalamak, başkaları tarafından yapılan araştırma sonuçlarını sahiplenmek gibi farklı şekillerde yapılabilir. İntihal hangi şekilde yapılırsa yapılsın etik dışı bir davranış oluşturur ve kabul edilemez.
3. Hakemlerin Sorumlulukları
SOBBİAD kör hakemlik sürecine riayet eder.
3.1 Gizlilik: Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler. Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
3.2. Etik Meseleler: Hakem makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Buna, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dâhildir.
3.3 Nesnellik: Hakemlik nesnel bir şekilde yapılacaktır. Yazar veya yazarlara dair kişisel eleştiriler uygunsuz olarak kabul edilir. Hakemler yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.
Yayın Politikası
Dergiye başvuru, değerlendirme, yayın süreci ve bilgilendirmeler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark sistemindeki https://dergipark.org.tr/tr/pub/sobbiad adresi üzerinden yapılır. Başvuruda sisteme yüklenecek makale, derginin Makale Yayın İlkeleri ile Yazım Kuralları’nda belirtilen ilkelere, şekil şartlarına, atıf usullerine ve yazıldığı dilin yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmiş ve Telif Hakkı Devri Formu doldurularak tüm yazarlar tarafından imzalanmış olmalıdır.
SOBBİAD’ın intihal politikası gereğince dergiye gönderilen tüm makaleler, hakem değerlendirmesine sunulmadan önce Ithenticate programı ile benzerlik raporundan geçirilmektedir. Benzerlik oranında üst sınır %20'dir.
Benzerlik raporunun %20'den yüksek çıkması durumunda makale:
1- Editör tarafından düzenleme için yazara gönderilebilir.
2- Editör tarafından ret işlemi gerçekleştirilebilir.
3- Değerlendirilmek üzere yayın kuruluna gönderilebilir.
Dergiye başvuru ücretsizdir. Başvuru, değerlendirme, yayın aşamalarında veya sonrasında herhangi bir ücret alınmaz.
Yazar ve hakemlerle iletişim DergiPark sisteminde dergiye ait https://dergipark.org.tr/tr/pub/sobbiad adresi üzerinden gerçekleştirildiğinden yazarlar ve hakemler iletişim adresi olarak belirttikleri e-posta adresini kontrol etmelidirler.
Yazarlar birden fazla makale için başvuru yapabilirler. Yazarın birden fazla makalesinin kabul alması durumunda, bir ciltte yazara ait yalnızca bir makale yayımlanabilir. Yazarın kabul almış diğer makalesinin basımı ancak bir sonraki ciltte yapılabilir.
Dergiye gönderilen makaleler ilk değerlendirme aşamasında DergiPark sistemine girilmesi gerekli bilgilerin, makale dosyasının ve telif hakkı devri formunun bulunup bulunmadığı ve Derginin Makale Yayın İlkeleri ile Yazım Kuralları’na uygun olup olmadığı kontrol edilerek uygun bulunmayan başvurular reddedilir. Uygun bulunan başvurular ise ön değerlendirme aşamasında, editörler ve yayın kurulu tarafından kapsamı, dergi politikası, yazım kuralları, alana özgün katkısı, bilimsel anlatımı yönünden incelenir. Çalışmalar, ön değerlendirme ölçütlerini karşılamaları halinde iki hakeme gönderilir. İki hakemin birbirine zıt görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakeme başvurulabilir. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri bu süreçte çift taraflı kör hakemlik politikası gereğince gizli tutulur. Hakemler için verilen değerlendirme süresi, hakemin değerlendirmeyi kabul ettiği tarihten itibaren 20 gündür. Hakem değerlendirmesi tamamlanan makalelerin yazarlarına hakem raporları sistem üzerinden e-posta ile gönderilir. Düzeltme istenmesi halinde hakem raporlarının yazara gönderildiği tarihten itibaren 20 gün içinde düzeltilmiş makale ve düzeltme raporunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Hakem raporları doğrultusunda makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına, editörler ve yayın kurulu karar verir. Basımı uygun görülen makaleler dizgi aşamasına alınır, basımı uygun görülmeyen makaleler ise reddedilir. Dergideki makalelerin bilimsel sorumluluğu yazara aittir. Dergide yayımlanmasından sonra makalenin tüm telif hakları Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Yayımlanmış çalışmaların yazarlarına telif ücreti ödenmez. Dergide yayımlanmış makaleler Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi onayı olmadan başka bir yerde yayımlanamaz ve çoğaltılamaz.
Derginin açık erişim politikası gereğince makalelerin tam metinleri dahil dergi içeriği tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yayımlanmış eserlerden kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.
Dergiye değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlar derginin “Makale Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları”nı ve belirtilen telif koşullarını kabul etmiş sayılırlar. Söz konusu kural ve ilkelere uymayan makalelerin sorumlulukları yazar veya yazarlara aittir. Dergi Yayın Komisyonu’nun ilgili kural ve ilkelere uymayan makaleleri “değerlendirme sürecinde veya sonrasında” “reddetme” hakkı bulunmaktadır.
SOBBİAD herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Journal of Social Sciences and Humanities Research (SOBBİAD) is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License CC BY-NC 4.0.