Objective: The aim of this study was to determine eating awareness and factors affecting it in shift workers.
Method: The study included 159 employees working in a hotel in Afyonkarahisar. Data were collected with a questionnaire form including sociodemographic and working characteristics of the workers and the Mindful Eating Questionnare (MEQ). Percentage distributions of categorical data between groups were evaluated by Chi-Square test and correlations between continuous data were evaluated by Spearman test.
Results: When the participants' scores from the sub-dimensions of the MEQ were analyzed, emotional eating was significantly higher in married employees (p=0.040) and mindfulness was significantly lower in shift workers (p=0.049). There was a positive correlation between age and emotional eating (r=0.302, p<0.01). Gender, chronic disease, sleep duration and working environment were not found to be effective variables on the sub-dimensions of MEQ.
Conclusion: Marital status was found to affect eating mindfulness and eating mindfulness was found to be low in shift workers. As a result, it was evaluated that more research on eating mindfulness in employees is necessary in terms of public health.
Amaç: Bu çalışmada vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığı ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Afyonkarahisarda bir otel çalışanı olan 159 çalışan dahil edilmiştir. Veriler çalışanların sosyodemografik ve çalışma özelliklerini içeren anket formu ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ) ile toplanmıştır. Kategorik verilerin gruplar arası yüzde dağılımları Ki Kare testi ile sürekli veriler arasındaki korelasyonun Spearman testi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların YFÖ alt boyutlarından aldıkları puanlar incelendiğinde duygusal yeme evli çalışanlarda anlamlı derecede yüksek (p=0,040) ve farkındalık, vardiyalı çalışanlarda anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,049). Yaş ile duygusal yeme arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır (r=0,302, p<0,01). Cinsiyet, kronik hastalık, uyku süresi ve çalışma ortamı ile YFÖ alt boyutları üzerine etkili değişkenler olmadığı bulunmuştur.
Sonuç: Medeni durumun yeme farkındalığını etkilediği ve vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığın düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak çalışanlarda yeme farkındalığına yönelik daha fazla araştırma yapılmasının toplum sağlığı açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 32 Issue: 2 |