BibTex RIS Cite

Türkiye Selçuklularında Iktâ'

Year 2009, Issue: 26, 137 - 154, 01.12.2009

Abstract

Büyük Selçuklu Devleti’nin Anadolu şubesi olması hasebiyle bu devletin siyasî geleneği üzerineinşa edilen Türkiye Selçuklu Devleti de ıktâ‘ sistemini uygulamıştır. Ancak devletin idarîve askerî yapılanmasının temelini teşkil Türkiye Selçuklu ıktâ‘ı, birçok bakımdan Büyük Selçukluve sair Yakın Doğu devletlerinden farklı olup, kendine has özellikler taşır. Kendisindenönceki Müslüman Türk devletlerine göre daha merkeziyetçi bir yapıya sahip olan Türkiye SelçukluDevleti, ıktâ‘ sistemini de bu yapıya uydurmuş ve söz konusu sistemi başarılı bir şekildeuygulamak suretiyle idarî ve askerî mekanizmanın düzenli bir şekilde işlemesini sağlamıştır.Feodal parçalanmaların önüne geçmek için ıktâ‘lar küçültülmüş ve ıktâ‘ arazilerinin idarî veaskerî idarecilerinin yetkileri sınırlandırılmıştır. Bu durum, idarî olduğu kadar askerî bakımdanda devletin hızla merkeziyetçi bir yapıya bürünmesini sağlamıştır

“Iqta in Anatolian Seljukids”

Year 2009, Issue: 26, 137 - 154, 01.12.2009

Abstract

Anatolian Seljukids as a heir of the Great Seljukids executed the system of iqta. Military and administrative structure of the state was based on the iqta which differs from those of the Great Seljukids and other Near Eastern states and has its own characteristics. Anatolian Seljukids had a more centralist structure than previous Islamic Turkish states and thus adopted more centralist iqta system. By means of this Anatolian Seljukids run the administrative and military mechanism properly. To prevent feudal partition sizes of iqtas were decreased and authority of iqta owners in military and administrative fields was limited. This situation was resulted in a more centralist government with respect to military and administration.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29RZ89YT
Journal Section Articles
Authors

Erkan Göksu This is me

Publication Date December 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 26

Cite

APA Göksu, E. (2009). Türkiye Selçuklularında Iktâ’. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(26), 137-154.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).