BibTex RIS Cite

Tarihi Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri

Year 2005, Issue: 18, 273 - 283, 01.12.2005

Abstract

Beslenme insan ürünü olması bakımından bir kültür meselesidir. İnsanların besinler hakkındabirtakım değerleri ve alışkanlıkları vardır. Türk insanının da dünyanın en zengin mutfaklarındanbirini yaratan beslenme ile ilgili bir geleneği vardır. Türk mutfağının zenginliği dünyanıngeniş bir alanında etkili olan Türk kültürüne bağlıdır. Mehmet Eröz, bir sosyolog olarak,sosyolojiyi Türk kültürü temelinde deneysel olarak incelemiştir. Türk beslenme kültürü, onuntarafından araştırılan konulardan birini teşkil eder. Eröz’e göre, Türk yiyecekleri ve Türk beslenmekültürü, Türk Milletini karakterize eden kültürel kodlardan bazılarını içermektedir. Busebeple, büyük ölçekli olarak araştırılmaları gerekmektedir.

Turkish Nourish Culture In The Historical Process And According To Mehmet Eröz Turkish Meals

Year 2005, Issue: 18, 273 - 283, 01.12.2005

Abstract

The nourish is a problem of the culture for an element of the product of the human. The people have got the cultural values and the habits about the food. Turkish people have also got the nourish custom which creats the kitchen which is one of the richest kitchen of the World. The riches of the Turkish kitchen depends on the Turkish culture which is efectual on the wide area of the world.Mehmet Eröz has studied sociology on the basis of the Turkish culture experimentally as a sociologist. Turkish nourish culture which is one of the subjects which has been searched by him.According to Eröz, Turkish meals and the Turkish nourish culture include some culturel codes which charecterized the Nation of the Turkish. For that reason, they should be examinedon a wast scale.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA32DA85GR
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Talas This is me

Publication Date December 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Issue: 18

Cite

APA Talas, M. (2005). Tarihi Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(18), 273-283.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).