Vegetative period (VP) and grain filling period (GFP) are closely related
to grain yield since VP affects size of photosynthetic area and the number of
potential grain, while GFP affects grain weight. To investigate the effects of
late drought on these characters, this research
carried out with 64 bread wheat
genotypes under Erzurum conditions in 2011-12 and 2012-13 cropping seasons
according to the 8x8 square lattice experimental design in two experiments
(irrigated and late drought stress). According to average of cropping seasons,
VP of genotypes ranged from 12.1 days (Bolal 2973) to 19.8 days (Lancer) under
irrigated condition, while their VP varied between 11.9 days (Prostar) and 19.1
days (Gün 91) in late drought condition. According to the average of the crop
year and genotypes, VP was 16.7 days in irrigated condition and was 16.0 days
in the late drought condition. GFP of genotypes varied between 34.9 days
(Pehlivan) and 41.4 days (Palandöken 97) in irrigated condition, while their
GFP ranged from 27.2 days (Kırkpınar 79) to 32.5 days (Türkmen). GFP was 38.1
days in irrigated condition, while it was 29.1 days in late drought condition.
The maximum reduction in GFP was determined in Özlü Buğday, Ankara
093/44, Zerin, Köse 220/39 and Koca Buğday genotypes, while minimum reduction
was determined in Mızrak, Alparslan, Gün 91, Türkmen and Aytın 98 genotypes in late drought condition.
Vejetatif dönem fotosentez
alanının büyüklüğü ve potansiyel tane sayısını, tane dolum süresi ise tane
ağırlığını etkilediğinden tane verimi ile yakından ilişkilidir. Geç kuraklığın
bu karakterler üzerindeki etkisinin incelendiği bu araştırma, 2011-2012 ve 2012-2013 ürün yıllarında 64 ekmeklik buğday genotipi ile
8x8 kare latis deneme deseninde, iki ayrı (sulu koşullar, geç kuraklık stresi)
deneme halinde Erzurum koşullarında yürütülmüştür. Ürün yıllarının ortalamasına
göre, genotiplerin sulu koşullardaki vejetatif dönemleri (1 Haziran=1) 12.1 gün
(Bolal 2973)-19.8 gün (Lancer); geç kuraklık koşullarındaki vejetatif dönemleri
ise 11.9 gün (Prostor)-19.1 gün (Gün 91) arasında değişmiştir. Ürün yılları ve
genotiplerin ortalamasına göre, vejetatif dönem sulu koşullarda 16.7 gün, geç
kuraklık koşullarında ise 16.0 gün olmuştur. Genotiplerin tane dolum süresi,
sulu koşullarda 34.9 gün (Pehlivan)-41.4 gün (Palandöken 97); geç kuraklık
koşullarında ise 27.2 gün (Kırkpınar 79)-32.5 gün (Türkmen) arasında değişim
göstermiştir. Tane dolum süresi sulu koşullarda 38.1 gün iken, geç kuraklık koşullarında
kısalarak 29.1 gün olmuştur. Geç kuraklık koşullarında tane dolum süresindeki
kısalmanın en fazla Özlü Buğday, Ankara 093/44, Zerin, Köse 220/39 ve Koca
Buğday; en az ise Mızrak, Alparslan, Gün 91, Türkmen ve Aytın 98 genotiplerinde
olduğu belirlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 27, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1 |