Bu araştırma,
2013-2014 yetiştirme döneminde ileri kademe bazı ekmeklik buğday genotiplerinin
tane verimi ve bazı kalite parametrelerinin belirlenmesi amacıyla
yürütülmüştür. Araştırma materyali; Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Araştırma Enstitüsünce yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında bölge verim
kademesinde yer alan 14 hat ve 6 standart çeşitten oluşmaktadır. Çalışma 9
çevrede (Konya, İçeriçumra, Gözlü, Koçaş, Karaman, İkizce, Malya, Eskişehir,
Hamidiye) Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüş,
kalite parametreleri Konya ve İçeriçumra çevrelerinde 2 tekerrürlü olarak elde
edilmiştir. Çalışmada tane verimi (kg/da), bin tane ağırlığı (g), protein (%)
ve zeleny sedimentasyon (ml) özellikleri incelenmiştir. Çevre ortalamaları
değerlendirildiğinde tane verimi bakımından en yüksek değer 383 kg/da ile
Malya’dan, en düşük değer 114 kg/da ile Hamidiye’den elde edilmiştir.
Çalışmadaki tüm genotipler 9 çevrede tane verimi bakımından
değerlendirildiğinde en yüksek değer 269 kg/da ile hat15’den elde edilirken en
düşük değer 171 kg/da ile hat17’den elde edilmiştir. Denemede ele alınan kalite
parametrelerinden bin tane ağırlığı 27.4-38.2 g arasında, protein oranı
%12.26-14.80 arasında ve zeleny sedimentasyon 34.7-57.2 ml arasında değişim
göstermiştir. İncelenen özellikler bakımından kontrol çeşitler ve diğer
hatlardan daha üstün özellik gösteren 1 adet hat, aday çeşit olarak Tohumluk
Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurusu yapılmış ve tescil
denemelerine aktarılmıştır.
Research materials are
consist of the scope of breeding studies by Bahri Dagdas International
Agricultural Research Institute’s 14 lines and 6 varieties from regional yield
trial. Study carried out at 9 environment (Konya, Icericumra, Gozlu, Kocas,
Karaman, Ikizce, Malya, Eskisehir, Hamidiye) with randomized block pattern in 4
replications, quality parameters recieved from Konya and Icericumra environment
with 2 replication. The study grain yield (kg/da), thousand kernel weight (g),
protein (%) and zeleny sedimentation (ml) properties were investigated. The
highest average grain yield in terms of environmental value as assessed 383 kg/da
with the Malya; were the lowest, 114 kg/da were obtained by the Hamidiye. With
regard to grain yield in all 9 genotypes at the study highest value around 269
kg/da from the line 15 while the lowest value 171 kg/da were obtained from the
17 line. The quality parameters of the experiment discussed in thousand grain
weight between 27.4-38.2 g, 12.26-14.80 % protein content ranged between and zeleny
sedimentation between 34.7-57.2 ml. When the control varieties and the other
lines one line showed superior characteristics and we applied this line as a
candidate to Variety Registration and Seed Certification Center and was
transferred to registration trials.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 30, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1 |