Research Article
BibTex RIS Cite

Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1, 225 - 230, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280485

Abstract

Bu araştırma ile Şanlıurfa-Ceylanpınar koşullarında
farklı miktarlarda uygulanan çinkonun Yerli Kırmızı mercimek çeşidinin  verim ve verim unsurlarına etkisinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2009 ve 2010 yıllarında, Ceylanpınar-TİGEM
arazilerinde çinko eksikliği görülen alanlarda yürütülmüştür. Deneme tesadüf
blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çinko
uygulamaları, kontrol, 1 kg Zn/da, 2 kg 
Zn/da, 3 kg  Zn/da ve 4 kg  Zn/da seviyelerinden oluşmuş ve çinko kaynağı
olarak çinko sülfat kullanılmıştır. Yerli kırmızı mercimek çeşidi bitki boyu,
bitkide bakla sayısı, hasat indeksi, bin tane ağırlığı ve tane verimi
bakımından çinko uygulamalarından olumlu etkilenmiştir. Yapılan regresyon ve
ekonomik analize göre 0.9 kg/da çinko seviyesi Yerli Kırmızı çeşidi için en
ekonomik çinko dozu olarak belirlenmiştir. Çinko uygulamalarının mutlaka
eksiklik görülen alanlarda, toprak analizine göre ve önerilen doza göre
yapılması ve her uygulama öncesi toprak analizinin yenilenmesi yerinde
olacaktır.

References

  • Akay A., 2005. Bazı nohut çeşitlerine uygulanan çinkonun yaprakların klorofil içeriği, tane verimi ve bazı verim unsurlarına etkisi. GAP IV: Tarım Kongresi Şanlıurfa, 947-954
  • Aktaş M., 2004. Bitkilerde beslenme bozuklukları ve tanınmaları Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 1118-1187
  • Anonim 2010. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. www.dmi.gov.tr (Ulaşım Tarihi: 25.10.2010)
  • Arslan D., 2003. Farklı azot dozlarının mercimekte (Lens culinaris Medic.) verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa
  • Azad A.S., Manchada J.S., Gıll A.S. and Baıns S.S., 1993. Effect of zinc application on grainyield, yield components and nutrient content of lentil. Lens Newletter, 20(2): 30-33
  • Çiftçi V., Ülker M. ve Sönmez F., 1998. Çinko uygulamasının mercimek (Lens culinaris Medic)’te verim ve verim ögelerine etkisi. Lens Newsletter, 25(1-2): 35-38
  • Dernek Z., 1987. Karışık ekim sisteminde fasulye ile birarada yetişen mısırın azot ve fosfor gereksiniminin belirlenmesi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 137
  • Eryüce N., Taysun A., Uysal H. and Dağdeviren İ., 1993. The contens of Fe, zn, Mn and Cu in some cultivated top soil or sloppy and level areas around Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak. Ege Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 30(3): 81-88
  • Islam M.S., Bhuriya M.S. and Mich M.G., 1989. Effect of zinc on lentil yield and yield components. Lens Newsletter, 16(1): 30-32.
  • Kara İ. ve Gezgin S., 2011. İki farklı çinko uygulamasının bazı yerel ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi. IX. Tarla Bitkileri Kongresi.12-15 Eylül 2011, Bursa, 94-99
  • Meyveci K., Avcı M., Sürek D., Karaçam M. ve Polat H., 2004. Farklı nohut genetik materyalinde mikroelement (zn, fe) uygulamalarının verim üzerine etkisinin belirlenmesi ve en uygun çinko dozunun tespit edilmesi. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 581-588
  • Monis T., Çıkman A., İpekçioğlu Ş., Çetiner İ.H. ve Atay Ü., 2011. GAP Bölgesinde yetiştirilen bazı tarımsal ürünlerin 2010 yılı üretim girdi ve maliyetleri. GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa
  • Singh N.M. and Saxena M.C., 1986. Response of lentil to phosphorus and zinc application. Lens Newsletter, 13(2): 27-28
  • Taban S., Alpaslan M., Güneş A., Aktaş M., Erdal İ., Eyüboğlu H. ve Baran İ., 1997. Değişik şekillerde uygulanan çinkonun buğday bitkisinde verim ve çinkonun biyolojik yarayışlılığı üzerine etkisi. I. Ulusal Çinko Kongresi, 12-16 Mayıs 1997, Eskişehir, 147-155
  • Tigem 2003. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Tohumluk Kataloğu, Ankara 2003.
  • Toğay N., Togay Y. ve Gülser F., 2001. Van koşullarında farklı çinko dozlarının mercimek (Lens culinaris Medik) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 7(2): 126-130
  • Toğay Y. ve Anlarsal A.E., 2008. Farklı çinko ve fosfor dozlarının mercimek (Lens culinaris Medic.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üni., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 8(1): 49-59
  • Yağmur M. ve Kaydan D., 2005. Mercimek (Lens culinaris Medik)’te yapraktan gübrelemenin tane verimi ile bazı verim özelliklerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üni., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1): 31-37
  • TUİK 2014. http://www.tuik.gov.tr. (Ulaşım Tarihi: 05.06.2015)

Effect of Different Zinc Levels to Grain Yield and Some Yield Components of Yerli Kırmızı Red Lentil Cultivar (Lens culinaris Medic) in Şanlıurfa-Ceylanpınar Conditions

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1, 225 - 230, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280485

Abstract

This research aimed to determination of zinc of
different zinc levels to yield and yield characteristics of Yerli Kırmızı
lentil cultivar in Şanlıurfa-Ceylanpınar conditions.The study was conducted at
zinc deficit areas of
Ceylanpınar-TİGEM fields in the 2009-2010 years. Experimental
design was randomized complete block design with four replicates.
Zinc levels were control, 1 kg
Zn/da, 2 kg Zn/da, 3 kg Zn/da and 4 kg Zn/da.
Zinc sulphate was used as a zinc source. Plant height, number of pod per plant, harvest index,  thousand kernel number and grain yield values
of
Yerli Kırmızı variety was affected positively from Zinc applications. According to regression and economic analyses, the most
economical zinc dosage for Yerli kırmızı variety was found 0.9 kg/da.Soil
analysis for Zinc should be performed before every application and advised dosage
should be used for zinc.

References

  • Akay A., 2005. Bazı nohut çeşitlerine uygulanan çinkonun yaprakların klorofil içeriği, tane verimi ve bazı verim unsurlarına etkisi. GAP IV: Tarım Kongresi Şanlıurfa, 947-954
  • Aktaş M., 2004. Bitkilerde beslenme bozuklukları ve tanınmaları Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 1118-1187
  • Anonim 2010. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. www.dmi.gov.tr (Ulaşım Tarihi: 25.10.2010)
  • Arslan D., 2003. Farklı azot dozlarının mercimekte (Lens culinaris Medic.) verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Şanlıurfa
  • Azad A.S., Manchada J.S., Gıll A.S. and Baıns S.S., 1993. Effect of zinc application on grainyield, yield components and nutrient content of lentil. Lens Newletter, 20(2): 30-33
  • Çiftçi V., Ülker M. ve Sönmez F., 1998. Çinko uygulamasının mercimek (Lens culinaris Medic)’te verim ve verim ögelerine etkisi. Lens Newsletter, 25(1-2): 35-38
  • Dernek Z., 1987. Karışık ekim sisteminde fasulye ile birarada yetişen mısırın azot ve fosfor gereksiniminin belirlenmesi. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No: 137
  • Eryüce N., Taysun A., Uysal H. and Dağdeviren İ., 1993. The contens of Fe, zn, Mn and Cu in some cultivated top soil or sloppy and level areas around Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa and Şırnak. Ege Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 30(3): 81-88
  • Islam M.S., Bhuriya M.S. and Mich M.G., 1989. Effect of zinc on lentil yield and yield components. Lens Newsletter, 16(1): 30-32.
  • Kara İ. ve Gezgin S., 2011. İki farklı çinko uygulamasının bazı yerel ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi. IX. Tarla Bitkileri Kongresi.12-15 Eylül 2011, Bursa, 94-99
  • Meyveci K., Avcı M., Sürek D., Karaçam M. ve Polat H., 2004. Farklı nohut genetik materyalinde mikroelement (zn, fe) uygulamalarının verim üzerine etkisinin belirlenmesi ve en uygun çinko dozunun tespit edilmesi. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim 2004, Tokat, 581-588
  • Monis T., Çıkman A., İpekçioğlu Ş., Çetiner İ.H. ve Atay Ü., 2011. GAP Bölgesinde yetiştirilen bazı tarımsal ürünlerin 2010 yılı üretim girdi ve maliyetleri. GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa
  • Singh N.M. and Saxena M.C., 1986. Response of lentil to phosphorus and zinc application. Lens Newsletter, 13(2): 27-28
  • Taban S., Alpaslan M., Güneş A., Aktaş M., Erdal İ., Eyüboğlu H. ve Baran İ., 1997. Değişik şekillerde uygulanan çinkonun buğday bitkisinde verim ve çinkonun biyolojik yarayışlılığı üzerine etkisi. I. Ulusal Çinko Kongresi, 12-16 Mayıs 1997, Eskişehir, 147-155
  • Tigem 2003. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Tohumluk Kataloğu, Ankara 2003.
  • Toğay N., Togay Y. ve Gülser F., 2001. Van koşullarında farklı çinko dozlarının mercimek (Lens culinaris Medik) çeşitlerinde verim ve verim ögelerine etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 7(2): 126-130
  • Toğay Y. ve Anlarsal A.E., 2008. Farklı çinko ve fosfor dozlarının mercimek (Lens culinaris Medic.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üni., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 8(1): 49-59
  • Yağmur M. ve Kaydan D., 2005. Mercimek (Lens culinaris Medik)’te yapraktan gübrelemenin tane verimi ile bazı verim özelliklerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üni., Ziraat Fak., Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1): 31-37
  • TUİK 2014. http://www.tuik.gov.tr. (Ulaşım Tarihi: 05.06.2015)
There are 19 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ayşe Gülgün Öktem

Müslüm Coşkun This is me

Nesibe Devrim Almaca This is me

Abdullah Öktem This is me

Sibel Söylemez This is me

Yasemin Tuba Tekgül This is me

Sadık Yetim This is me

Abdulkadir Sürücü This is me

Publication Date November 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1

Cite

APA Öktem, A. G., Coşkun, M., Almaca, N. D., Öktem, A., et al. (2016). Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 225-230. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280485
AMA Öktem AG, Coşkun M, Almaca ND, Öktem A, Söylemez S, Tekgül YT, Yetim S, Sürücü A. Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. November 2016;25(ÖZEL SAYI-1):225-230. doi:10.21566/tarbitderg.280485
Chicago Öktem, Ayşe Gülgün, Müslüm Coşkun, Nesibe Devrim Almaca, Abdullah Öktem, Sibel Söylemez, Yasemin Tuba Tekgül, Sadık Yetim, and Abdulkadir Sürücü. “Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens Culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim Ve Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, no. ÖZEL SAYI-1 (November 2016): 225-30. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280485.
EndNote Öktem AG, Coşkun M, Almaca ND, Öktem A, Söylemez S, Tekgül YT, Yetim S, Sürücü A (November 1, 2016) Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 225–230.
IEEE A. G. Öktem, M. Coşkun, N. D. Almaca, A. Öktem, S. Söylemez, Y. T. Tekgül, S. Yetim, and A. Sürücü, “Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-1, pp. 225–230, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.280485.
ISNAD Öktem, Ayşe Gülgün et al. “Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens Culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim Ve Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (November 2016), 225-230. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280485.
JAMA Öktem AG, Coşkun M, Almaca ND, Öktem A, Söylemez S, Tekgül YT, Yetim S, Sürücü A. Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:225–230.
MLA Öktem, Ayşe Gülgün et al. “Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens Culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim Ve Verim Unsurlarına Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-1, 2016, pp. 225-30, doi:10.21566/tarbitderg.280485.
Vancouver Öktem AG, Coşkun M, Almaca ND, Öktem A, Söylemez S, Tekgül YT, Yetim S, Sürücü A. Şanlıurfa-Ceylanpınar Koşullarında Yetiştirilen Yerli Kırmızı (Lens culinaris Medic.) Mercimek Çeşidine Farklı Miktarlarda Uygulanan Çinkonun Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):225-30.