Bu araştırma ile Şanlıurfa-Ceylanpınar koşullarında
farklı miktarlarda uygulanan çinkonun Yerli Kırmızı mercimek çeşidinin verim ve verim unsurlarına etkisinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2009 ve 2010 yıllarında, Ceylanpınar-TİGEM
arazilerinde çinko eksikliği görülen alanlarda yürütülmüştür. Deneme tesadüf
blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çinko
uygulamaları, kontrol, 1 kg Zn/da, 2 kg
Zn/da, 3 kg Zn/da ve 4 kg Zn/da seviyelerinden oluşmuş ve çinko kaynağı
olarak çinko sülfat kullanılmıştır. Yerli kırmızı mercimek çeşidi bitki boyu,
bitkide bakla sayısı, hasat indeksi, bin tane ağırlığı ve tane verimi
bakımından çinko uygulamalarından olumlu etkilenmiştir. Yapılan regresyon ve
ekonomik analize göre 0.9 kg/da çinko seviyesi Yerli Kırmızı çeşidi için en
ekonomik çinko dozu olarak belirlenmiştir. Çinko uygulamalarının mutlaka
eksiklik görülen alanlarda, toprak analizine göre ve önerilen doza göre
yapılması ve her uygulama öncesi toprak analizinin yenilenmesi yerinde
olacaktır.
This research aimed to determination of zinc of
different zinc levels to yield and yield characteristics of Yerli Kırmızı
lentil cultivar in Şanlıurfa-Ceylanpınar conditions.The study was conducted at
zinc deficit areas of Ceylanpınar-TİGEM fields in the 2009-2010 years. Experimental
design was randomized complete block design with four replicates. Zinc levels were control, 1 kg
Zn/da, 2 kg Zn/da, 3 kg Zn/da and 4 kg Zn/da. Zinc sulphate was used as a zinc source. Plant height, number of pod per plant, harvest index, thousand kernel number and grain yield values
of Yerli Kırmızı variety was affected positively from Zinc applications. According to regression and economic analyses, the most
economical zinc dosage for Yerli kırmızı variety was found 0.9 kg/da.Soil
analysis for Zinc should be performed before every application and advised dosage
should be used for zinc.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |