Research Article

Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki

Volume: 17 Number: 2 December 30, 2019
EN TR

Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ortaokullarda görevli öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile işle bütünleşme algıları arasındaki ilişkiyi incelemek ve öğretmenlerin adalet algılarının, işle bütünleşme algılarını ne derecede yordadığını saptamaktır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılı Ankara ili Çankaya ilçesinde resmi ortaokullarda görevli 2250 öğretmen oluşturmaktadır. Evrene ilişkin örneklem küme örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu yöntemle örneklem kapsamına 12 ortaokul alınmış ve 353 öğretmene ulaşılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden (frekans, ortalama ve standart sapma), korelasyon ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile işle bütünleşme algılarının kararsızım düzeyinde olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte öğretmenlerin örgütsel adalet algısı ile işle bütünleşme algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçları dağıtım adaleti algısı ve işlem adaleti algısının işle bütünleşme algısını yordadığını göstermektedir. Çalışmanın bulgularıyla okullarda görevli müdür ve müdür yardımcılarına, öğretmenlerin işleri ile bütünleşmelerinin artması için okuldaki iş ve işlemleri dağıtımında adil olunması ve öğretmenleri alınan kararlar yada uygulamaların süreçleri hakkında bilgilendirmelerin önemli olduğu konularında öneride bulunulmaktadır.

Keywords

References

  1. Altıntaş, F. Ç. (2006). Bireysel değerlerin örgütsel adalet ve sonuçları ilişkisinde yönlendirici etkisi: Akademik personel üzerinde bir analiz. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 7(2), 19-40.
  2. Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü (2017). Eğitim istatistikleri. http://ankara.meb.gov.tr/www/egitim-istatistikleri/icerik/24 sayfasından erişilmiştir.
  3. Arı, S. (2011). Örgütsel iklimin işle bütünleşme üzerine etkisi ve bir uygulama. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  4. Arslantaş, C., & Pekdemir, I. (2007). Dönüşümcü liderlik, örgütsel vatandaşlık davranış ve örgütsel adalet arasındaki ilişkileri belirlemeye yönelik görgül bir araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 261-286
  5. Atar, B. (2017). Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile psikolojik şiddet algıları arasındaki ilişki. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  6. Aydın, K. (2015). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile işe yabancılaşma algıları arasındaki ilişki (Uşak ili örneği). (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  7. Bakker, A. B., & Bal, P. M. (2010). Weekly work engagement and performance: A study among starting teachers. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 83, 189-206. http://dx.doi.org/10.1348/096317909X402596
  8. Büyüköztürk, S. (2016). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (22.b.). Ankara: Pegem.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2019

Submission Date

May 9, 2019

Acceptance Date

October 28, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 17 Number: 2

APA
Akdeniz, A., & Demirbolat, A. (2019). Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 17(2), 418-442. https://izlik.org/JA57FE99YR
AMA
1.Akdeniz A, Demirbolat A. Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019;17(2):418-442. https://izlik.org/JA57FE99YR
Chicago
Akdeniz, Ayşe, and Ayşe Demirbolat. 2019. “Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları Ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17 (2): 418-42. https://izlik.org/JA57FE99YR.
EndNote
Akdeniz A, Demirbolat A (December 1, 2019) Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17 2 418–442.
IEEE
[1]A. Akdeniz and A. Demirbolat, “Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 17, no. 2, pp. 418–442, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57FE99YR
ISNAD
Akdeniz, Ayşe - Demirbolat, Ayşe. “Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları Ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17/2 (December 1, 2019): 418-442. https://izlik.org/JA57FE99YR.
JAMA
1.Akdeniz A, Demirbolat A. Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019;17:418–442.
MLA
Akdeniz, Ayşe, and Ayşe Demirbolat. “Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları Ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 17, no. 2, Dec. 2019, pp. 418-42, https://izlik.org/JA57FE99YR.
Vancouver
1.Ayşe Akdeniz, Ayşe Demirbolat. Ortaokullarda Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ile İşle Bütünleşme Algıları Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2019 Dec. 1;17(2):418-42. Available from: https://izlik.org/JA57FE99YR

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.