BibTex RIS Cite

GİZLİ MÜFREDAT EĞİTİM SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN BİR KAVRAM ÇÖZÜMLEMESİ

Year 2003, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 01.03.2003

Abstract

Müfredat programlarının sosyolojik boyutlarından birisi de, açık müfredat dışında bir de gizli ya da örtük müfredat kavramının varlığıdır. Ders dışı etkinlikleri de içine alan, yazılı olmayan bir kavramdır. Amaçlanmış ya da amaçlanmamış bir öğrenim sonucunu ifade eder. Öğrenenler, bu konuda açıkça bilgilendirilmemiştir. Gizli müfredat aracılığı ile eğitim kurumu içinde toplumsal denetim sağlanır. Resmî ve açık müfredatın yanı sıra belirli değer, tutum ve ilkelerden oluşan bir gizli müfredat, öğretmenler tarafından öğrencilere örtük, kapalı biçimde aktarılır. Böylece kültürel yeniden üretim gerçekleştirilmiş olur. Açık müfredattan daha etkin olabilir.

HIDDEN CURRICULUM A CONCEPT ANALYSIS BASED ON EDUCATIONAL SOCIOLOGY

Year 2003, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 01.03.2003

Abstract

One of the sociological aspects of the curriculum development is the “hidden curriculum” or “covert curriculum”. This concept covering extra-curricular activities is unwritten, implying extra curriculum activities and aimed or not-aimed. The students are not informed clearly in this subject. The social control is realized by hidden curriculum in the educational institution. The hidden curriculum, besides formal and open curriculum, contains some values and principles and is transmitted by the teachers to the students in a covert form. In this way, the cultural reproduction can be realized. It can be more effective than the open curriculum.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA99EE48DJ
Journal Section Articles
Authors

Mahmut Tezcan This is me

Publication Date March 1, 2003
Submission Date March 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Tezcan, M. (2003). GİZLİ MÜFREDAT EĞİTİM SOSYOLOJİSİ AÇISINDAN BİR KAVRAM ÇÖZÜMLEMESİ. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1).

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.