Research Article

İmgenin Dilsel Mahiyeti: Felsefi ve Psikanalitik Bir Soruşturma

Number: 24 December 1, 2025
TR EN

İmgenin Dilsel Mahiyeti: Felsefi ve Psikanalitik Bir Soruşturma

Öz

Bu makale, sanattaki imgenin geleneksel “temsil” (mimesis) paradigmasının aksine, gerçeklikle olan ilişkimizi pasif bir şekilde yansıtan bir araç olmadığı tezinden hareket eder. Temel iddia, imgenin, felsefi düşünce, psikanalitik arzu ve imgelem gücü aracılığıyla gerçekliği aktif olarak inşa eden ve yeniden tanımlayan bir edim olduğudur. Çalışma, bu iddiayı disiplinlerarası bir yaklaşımla temellendirmeyi amaçlar. İlk olarak, imge kavramının Platon’un metafizik eleştirisinden Kant’ın estetik ideası ve Sartre’ın varoluşçu fenomenolojisi aracılığıyla temsilden özerk yaratıma evrilen felsefi yolculuğu izlenmektedir. Ardından, Freud’un rüya çözümlemesi ve Lacan’ın yapısalcı psikanalizi ışığında, imgenin bilinçdışı arzunun bir ifadesi ve temsil edilemez olan “Gerçek” (Réel) ile kurulan travmatik temasın bir aracısı olarak işlevi analiz edilmektedir. Lacan’ın imgesel, simgesel ve Gerçek üçlü yapısı, imgenin bu karmaşık işleyişini anlamak için bir çerçeve sunar. Teorik çerçeve, Sürrealizm, Soyut Dışavurumculuk ve çağdaş sanattan (Dali, Magritte, Pollock, Viola, Sherman) örneklerle somutlanarak, imgenin dil-öncesi ve simgesel-ötesi bir iletişim kanalı olarak nasıl işlediği gösterilir. Sonuç olarak, makale, sanatsal imgenin, insanın anlam yaratma serüveninde, gerçekliği yansıtmaktan ziyade onunla diyalektik bir ilişki içinde onu sürekli inşa ettiğini ve bu sürecin hakikatle kurulan yeni bir temas biçimi olduğunu savunur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Antmen, Ahu. 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık, 2009.
  2. Aristotle. Politics. Çeviren: Ernest Barker, Oxford: Oxford University Press, 1995. Originally published ca. 4th century BCE.
  3. ———. Politika. Çeviren: S. Cengiz, Ankara: Dost Kitabevi, 2014.
  4. Avşar, Devrim. “Dilbilimsel Bakış ve Jacques Lacan’da Dilin Yapısal İşlevi,” Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10, (2024): 41-57. https://doi.org/10.56387/ahbvedebiyat.1495524
  5. Barnhart, Robert K. ed. The Barnhart Dictionary of Etymology. New York: H. W. Wilson, 1988.
  6. Beekes, Robert, Etymological Dictionary of Greek, Vol. 1. Leiden-Boston: Brill, 2010.
  7. Breton, André. Manifestoes of Surrealism. Ann Arbor: University of Michigan Press, 1969. Originally published 1924.
  8. Freud, Sigmund. Düşlerin Yorumu I. Çeviren: E. Kapkın, İstanbul: Payel Yayınevi, 1996. Originally published 1900.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Aesthetics , Philosophy of Art

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 1, 2025

Submission Date

September 23, 2025

Acceptance Date

October 8, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 24

Chicago
Yıldız, Sevtap. 2025. “İmgenin Dilsel Mahiyeti: Felsefi Ve Psikanalitik Bir Soruşturma”. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, nos. 24: 298-310. https://doi.org/10.55256/temasa.1789396.