Research Article

Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı

Volume: 6 Number: 2 December 30, 2019
TR EN

Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı

Abstract

İslam felsefe tarihinde felsefi düşünce teşekkül ettikten sonra, büyük filozoflar tarafından yazılan ana metinler üzerine yazılan şerhler uzun bir dönemin geleneği haline geldi. Özellikle İbn Sina sonrası felsefe tarihinde kısmen felsefi düşüncemiz kisvesini değiştirerek bazı kelamcılar tarafından da ele alınmaya başladı. İbn Sina eserleri üzerine yazılan şerhlerin bir kısmı filozof olmayan alimler tarafından yazılmıştır, bu şerhlerin başında Fahraddin Razi’inin el-İşarat ve’t-Tenbihat eseri üzerine yazdığı el-İnârât fi şerhi’l İşarât adlı eseridir. Ancak İbn Sina’nın bu eseri üzerine Razi’den başka alimler de şerh yazmaya yeltenmişlerdir, bizim bu çalışmada araştırma konumuz olan Şemsüttin Semerkandi’nin de Beşaratu’l-İşarat eseri de yazılan şerhlerden birisidir. Semerkandi 13. Yüzyılda şerhgeleneğini devam ettiren bir filozoftur. Ne var ki Semerkandi’nin yazdığı bu şerh Fahraddin Razi ve Nasirüddin Tusi’nin felsefi düşüncemize kazandırdıkları önemli şerhler gibi meşhur olmamıştır. Hatta bugüne kadar akademik çalışmalar dışında matbu hali bulunmamaktadır, biz de bu çalışmamızda Semerkandi’nin yazdığı şerhinin İlahiyat bölümünden yola çıkarak filozofun yöntemini takip ederek felsefi düşüncelerini incelemeye çalışacağız.

Keywords

References

  1. Alper, Ömer Mahir, “İbn Sina ve İbn Sina Okulu”, İslam Felsefesi Tarih ve Problemleri, İstanbul: İSAM Yayınları 2011.
  2. Bağdatlı İsmail Paşa, Hediyyetü’l-Arifin Esmai’l-Müellifin ve Aşarü’l-Musannifin, Ankara: MEB 1967.
  3. Baga, M. Sami, Şemsüddin Semerkandî ve Beşâratü’ül-İşârât adlı Eserinin Tabiat Bölümü: Tahkik, Tercüme ve Değerlendirmesi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2007.
  4. Durusoy, Ali, “el-İşarat ve’t-Tenbihat”, Türkiye Diyanet İslam Ansiklopedisi, İstanbul: TDV, 2001.
  5. İbn Sina, İşaretler ve Tembihler, Ter. Ali Durusoy, Muhittin Macit, Ekrem Demirli, İstanbul: Litera Yayıncılık, 2014.
  6. İbn Ebu Usaybie, Uyunu’l-Enba fi Tabakati’l-Ettiba, thk. Nizar Rıza, Beyrut: Darü’ Mektebeti’l-Hayat.
  7. Katip Çelebi, Hacı Halife Mustafa b. Abdullah, Kesfü'z-Zünun an Esami'lKütüb ve'l-Fünun: Lexicon Bibliographicum et Encyclopedicum, Edited and Translated by Gustavus Fluegel, Lübnan: Dâr es-Sadr, Beyrut 1835.
  8. Rumi, Kadızade, Şerhu Eşkali’t-Te’sîs, İstanbul 1852.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2019

Submission Date

March 27, 2019

Acceptance Date

September 19, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 6 Number: 2

APA
Türkmen, E. (2019). Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı. Trabzon İlahiyat Dergisi, 6(2), 231-256. https://doi.org/10.33718/tid.545725
AMA
1.Türkmen E. Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı. Trabzon İlahiyat Dergisi. 2019;6(2):231-256. doi:10.33718/tid.545725
Chicago
Türkmen, Ersan. 2019. “Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu Ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık Ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı”. Trabzon İlahiyat Dergisi 6 (2): 231-56. https://doi.org/10.33718/tid.545725.
EndNote
Türkmen E (December 1, 2019) Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı. Trabzon İlahiyat Dergisi 6 2 231–256.
IEEE
[1]E. Türkmen, “Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı”, Trabzon İlahiyat Dergisi, vol. 6, no. 2, pp. 231–256, Dec. 2019, doi: 10.33718/tid.545725.
ISNAD
Türkmen, Ersan. “Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu Ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık Ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı”. Trabzon İlahiyat Dergisi 6/2 (December 1, 2019): 231-256. https://doi.org/10.33718/tid.545725.
JAMA
1.Türkmen E. Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı. Trabzon İlahiyat Dergisi. 2019;6:231–256.
MLA
Türkmen, Ersan. “Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu Ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık Ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı”. Trabzon İlahiyat Dergisi, vol. 6, no. 2, Dec. 2019, pp. 231-56, doi:10.33718/tid.545725.
Vancouver
1.Ersan Türkmen. Şemsüddin Semerkandi’nin Beşaratu’l-İşarat Adlı Eserinde Kullandığı Şerh Metodu ve Eserin İlahiyât Bölümünde Varlık ve İlletleri Konusuna Yaklaşımı. Trabzon İlahiyat Dergisi. 2019 Dec. 1;6(2):231-56. doi:10.33718/tid.545725

Cited By