Giriş: COVID-19 pandemisi, sadece bireyleri fiziksel olarak değil aynı zamanda ruhsal, sosyal ve ekonomik olarak olumsuz etkilemiştir. Bireylerin yaşantısında meydana gelen bu zorlanmalar aile ve evlilik yaşantısı üzerinde olumsuz etkilere de yol açabilmektedir. Yöntem: Bu araştırma, COVID-19 ile yaşanan sosyal izolasyonun aile ve evlilik yaşamı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla fenomenolojik niteliksel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, Tanıtıcı Özellikler Soru Formu ve Yarı Yapılandırılmış Açık Uçlu Derinlemesine Bireysel Görüşme Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, 15 evli bireyden toplanmıştır. Nitel veriler, tematik analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 41.73±10.52, evlilik süreleri ise 17.33±12.43 olarak bulunmuştur. Nitel verilerin analizi sonucunda, ‘COVID-19 Pandemisinin Aile ve Evlilik Yaşantısı Üzerine Olumsuz Etkileri’ ve ‘COVID-19 Pandemisinin Aile ve Evlilik Yaşantısı Üzerine Olumlu Etkileri’ olmak üzere iki kategori elde edilmiştir. Bu kategoriler altında 6 tema ve 10 alt tema belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, COVID-19 pandemisinin aile ve evlilik yaşantısı üzerinde olumsuz etkileri kategorisi altında ruhsal etkiler, sosyal ve günlük yaşam üzerine etkiler, çocuklar üzerine etkiler ve aile ve evlilik yaşantısı üzerine etkiler temaları belirlenmiştir. Aile ve evlilik yaşamı üzerine olumlu etkiler kategorisi altında ise yaşam önceliklerinin değişmesi ve yaşamı anlamlandırma ve evlilik yaşantısında eşler arası paylaşımın artması temaları elde edilmiştir. Bu nedenle aile ile çalışan sağlık profesyonellerinin, ailelerin ve eşlerin bu süreçteki bilgi gereksinimlerini ve yaşadığı zorlukları belirlemelidir. Yaşanan sorunların belirlenmesinin ardından aile üyelerinin baş etme becerilerinin, aile içinde ve eşler arasında etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi, COVID-19 pandemisinin aile ve evlilik yaşamı üzerine olumsuz etkilerini en aza indirecektir. Bu bağlamda ailelere yönelik gerekli koruyucu ve güçlendirici müdahalelerin planlanması ve uygulanması aile ve evlilik yaşantısında doyumun ve memnuniyetin artmasına katkı sağlayacaktır.
Araştırmacılar, bu araştırmanın gerçekleştirilmesinde herhangi bir kurum ve kuruluştan destek almamıştır.
Introduction: The COVID-19 pandemic has negatively impacted individuals not only physically, but also mentally, socially and economically. These difficulties that occur in the lives of individuals can also have negative effects on family and marital life. Method: This study was conducted using a phenomenological qualitative research method to evaluate the impact of social isolation experienced with COVID-19 on family and marital life. The data were collected using the Introductory Features Information Form and Semi-Structured Open Ended In-depth Individual Interview Question Form. Research data were collected from 15 married individuals. The qualitative data were evaluated using method of thematic analysis. Results: The mean age of participants were 37.00±7.88 years, mean duration of marriage of participants were 11.15±8.97 years. As a result of the analysis of qualitative data, two categories were obtained, namely, "The Negative Effects of the COVID-19 Pandemic on Family and Marital Life" and "The Positive Effects of the COVID-19 Pandemic on Family and Marital Life". Six themes and 10 sub-themes were determined under these categories. Conclusion: As a result of the research, the themes of mental effects, effects on social and daily life, effects on children and effects on family and marital life were determined under the category of negative effects of the COVID-19 pandemic on family and marital life. Under the category of positive effects on family and marital life, the themes of changing life priorities and making sense of life and increasing sharing between spouses in marital life were obtained. For this reason, health professionals working with families, should determine the information needs and difficulties experienced of families and spouses in this process. After identifying the problems experienced, developing the coping skills of family members and effective communication skills with in the family and between spouses will minimize the negative effects of the COVID-19 pandemic on family and marital life. In this context, planning and implementing necessary protective and reinforcing interventions for families will contribute to increase satisfaction in family and marital life.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Orijinal Articles |
Authors | |
Publication Date | September 10, 2021 |
Submission Date | May 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care © 2024 by Aile Hekimliği Akademisi Derneği is licensed under CC BY-NC-ND 4.0