Research Article

Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi

Volume: 2 Number: 2 December 31, 2020
EN TR

Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi

Abstract

Örtü altı yetiştiriciliğinde ekonomik kayba sebebiyet veren birçok zararlı ve hastalık etmeni olduğu bilinmektedir. Bu zararlı etmenler içerisinde thrips, beyaz sinek, kırmızı örümcek ve yaprak biti önemli kayıplara neden olabilecek potansiyele sahip zararlılardandır. 
Son yıllarda domates üretim alanlarında yoğun olarak görülen domates güvesi de bu zararlı türlerden birisidir. Kapalı alandaki üretilen domateslerde bu zararlıya karşı özellikle kimyasal mücadele uygulanmakta olup, yoğun kullanılması sonucunda kimyasallara dayanıklılık ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu zararlı böcekler ile mücadele etmek için birçok yönteme başvurulmakta bu yöntemlerden biyoteknik yöntemlerden yararlanılarak zararlının popülasyon takibi yapılabilmektedir. 
Bu çalışmada Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesine bağlı 80 dönümlük jeotermal bir serada domates güvesi (Tuta absoluta Meyrick), sera beyaz sineği (Trialeurades vaporariorum Westwood) ve batı çiçek thripsi (Frankliniella occidentalis (Pergande))’ne karşı siyah, sarı ve mavi yapışkan tuzak kullanılarak zararlıların popülasyonları izlenmiş ve yoğunlukları belirlenmiştir. 
Sonuç olarak, özellikle feromonla desteklenmiş siyah tuzakların domates güvesini çekmede oldukça başarılı olduğu görülmüştür. Ayrıca sera beyaz sineğini sarı yapışkan tuzaklar daha fazla çekerken, batı çiçek thripsini mavi tuzaklar daha fazla çekmiştir.

Keywords

References

  1. Aksoy, A., Karaca, İ. (2015). Uşak İlinde Yoğun Domates Yetiştiriciliği Yapılan Alanlarda (Hatipler ve Koyunbeyli) Sera ve Açık Alan Koşullarında Domates güvesinin Popülasyon Gelişimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(3):80-84.
  2. Atakan, E., Pehlivan, S., Ölçülü, M. (2014). Farklı renkteki yapışkan tuzakların nektarindeki Thrips major Uzel (Thysanoptera: Thripidae)’a çekicilikleri. Türkiye Entomoloji Dergisi, 38(1), 51-60.
  3. Bayram, Y., Bektaş, Ö., Büyük, M., Bayram, N., Duman, M., Mutlu, Ç. (2014). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde domates güvesi [(Tuta absoluta Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)] ve doğal düşmanlarının sürveyi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 5(2), 99-110.
  4. Birişik, N. (2013). Teoriden Pratiğe Biyolojik Mücadele. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 224s, Ankara.
  5. Cemek, M., Aydıngöz, M., Konuk, M. (2005). Jeotermal Enerji ve Afyon Bölgesinin Jeotermal Enerji Potansiyeli, Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1, 1304-4141, 39-48.
  6. Çolak, A., Çelikel, G., Ekmekçi, U., Özarslandan, A., Aksoy, E., Karataş, A., Yurtmen, M., Sezen, M., Demirtaş, B., Arslan, R., Turkay, C., Subaşı, S., Özturk, C. (2010). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Örtü Altı Organik Domates Üretiminde Hastalık, Zararlı Ve Yabancı Otların Mücadelesinin Yönetimi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 253-264, Ankara.
  7. Cuthbertson, A.G.S., Mathers, J.J., Blackburn, L.F., Korycinska, A., Luo, W., Jacobson, R.J., Northing, P. (2013). Population development of Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) under simulated UK glasshouse conditions. Insects, 4, 185-197.
  8. Durmuşoğlu, E.,Karsavuran, Y., Kaya, M. (2009). Örtüaltı domates yetiştiriciliğinde Beyazsineklere karşı farklı tonlardaki sarı renkli yapışkan tuzakların etkinliği. Türkiye Entomoloji Dergisi, 33(1), 13-21.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

October 31, 2020

Acceptance Date

December 15, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 2

APA
Tanık, R., Çelikpençe, Y., & Karaca, İ. (2020). Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi. Turkish Journal of Science and Engineering, 2(2), 71-77. https://izlik.org/JA79HD49XB
AMA
1.Tanık R, Çelikpençe Y, Karaca İ. Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi. TJSE. 2020;2(2):71-77. https://izlik.org/JA79HD49XB
Chicago
Tanık, Rahime, Yakup Çelikpençe, and İsmail Karaca. 2020. “Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar Ile İzlenmesi”. Turkish Journal of Science and Engineering 2 (2): 71-77. https://izlik.org/JA79HD49XB.
EndNote
Tanık R, Çelikpençe Y, Karaca İ (December 1, 2020) Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi. Turkish Journal of Science and Engineering 2 2 71–77.
IEEE
[1]R. Tanık, Y. Çelikpençe, and İ. Karaca, “Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi”, TJSE, vol. 2, no. 2, pp. 71–77, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79HD49XB
ISNAD
Tanık, Rahime - Çelikpençe, Yakup - Karaca, İsmail. “Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar Ile İzlenmesi”. Turkish Journal of Science and Engineering 2/2 (December 1, 2020): 71-77. https://izlik.org/JA79HD49XB.
JAMA
1.Tanık R, Çelikpençe Y, Karaca İ. Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi. TJSE. 2020;2:71–77.
MLA
Tanık, Rahime, et al. “Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar Ile İzlenmesi”. Turkish Journal of Science and Engineering, vol. 2, no. 2, Dec. 2020, pp. 71-77, https://izlik.org/JA79HD49XB.
Vancouver
1.Rahime Tanık, Yakup Çelikpençe, İsmail Karaca. Afyonkarahisar İli Domates Serasında Önemli Zararlı Popülasyonlarının Renkli Yapışkan Tuzaklar ile İzlenmesi. TJSE [Internet]. 2020 Dec. 1;2(2):71-7. Available from: https://izlik.org/JA79HD49XB