Volume: 38 Issue: 3, 9/30/24

Year: 2024

The Journal of Turkish Librarianship is the official quarterly publication of the Turkish Librarians' Association. It contains original scientific articles, opinions, reader letters, article translations, news and professional meeting announcements in Turkish and English, which review issues related to information and documentation management and offer solutions for those. No processing fee is required for articles to be submitted to the journal.

Turkish Librarianship journal (Türk Kütüphaneciliği) is indexed in the Emerging Sources Citation Index (Clarivate Analytics/ ESCI)", "Library and Information Science Abstracts (LISA)", "Library, Information Science and Technology Abstracts (LISTA)","Bibliography of Articles in Turkish Periodicals" and "TUBITAK/ ULAKBIM TR Index Social and Humanity Sciences Database". Turkish Librarianship is an open access journal and listed in the Directory of Open Access Journals (DOAJ).

All submissions to the journal are subject to assessment by the Editorial Board and the Peer Review Board. The opinions expressed are those of the authors only. They do not necessarily represent the views of the Turkish Librarianship journal.

Articles accepted for the scientific section of the journal, after completing the editorial process, are subject to scientific evaluation by the double-blind method. Articles, which belong to other sections, are evaluated by the editorial board.

Türk Kütüphaneciliği dergisinde kütüphanecilik ve bilgibilim alanında hazırlanmış hakemli makaleler (araştırma makalesi, kavramsal makale veya örnek olay incelemesi) ile görüşler, okuyucu mektupları, tanıtım yazıları, çeviri yazıları, haberler ve mesleki toplantı duyurularına yer verilmektedir.. Bu bağlamda bazı temel araştırma konuları: 

- Kütüphanecilik üzerine kavramsal ve tarihsel çalışmalar,

- Kütüphane türleri 

- Bilgi sistemleri ve bilgi teknolojileri

- Bilgi okuryazarlığı

- Bilgi davranışları

- Bibliyometri

- Okuma alışkanlığı

- Yasal ve etik konular

- Bilgi ve belge yönetimi eğitimi


Mart (1. sayı), Haziran (2. sayı), Eylül (3. sayı) ve Aralık (4. sayı) aylarında olmak üzere yılda dört kez yayımlanan TK;

  • Hakemli Yazılar (araştırma makaleleri, kavramsal çalışmalar, örnek olay incelemeleri),
  • Kütüphaneciliğimize Kanat Gerenler,
  • Konuk Yazar,
  • Görüşler,
  • Okuyucu Mektupları,
  • Çeviri Yazılar,
  • Tanıtım - Değerlendirme olmak üzere 8 bölümden oluşur.

Türk Kütüphaneciliği’ne gönderilecek çalışmalar aşağıdaki şablona uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.

Bağlantı: Türk Kütüphaneciliği Makale Şablonu

Gönderim sırasında ayrıca şablona uygun olarak Yazarlık Katkısı ile Etik Kurul Onayının sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yazarlık Katkısı ve Telif Hakkı Devir Formuna yönelik şablonlara aşağıdaki bağlantı adreslerinden erişilebilir.

Bağlantı: Yazarlık Katkısı Şablonu 

Etik Kurul Onayı ve tüm gerekli gönderi dosyaları ayrıca Makale Gönder bağlantısı üzerinden gerçekleştirilen işlem adımlarında üçüncü başlıkta belirtilen Dosyalar menüsünde de yer almaktadır.

Gönderi Türleri
Türk Kütüphaneciliği dört farklı türde yayın yapmaktadır. Bu türler;

  • Araştırma Makaleleri
  • Derleme Makaleleri
  • Okuyucu Mektupları
  • Kitap Değerlendirmesidir.

Format
Türk Kütüphaneciliğine değerlendirilmek üzere gönderilen tüm çalışmalar makale şablonuna uygun bir şekilde ve bir yazım editöründe düzenlenebilir formatlarda (doc, docx veya rtf gibi) hazırlanmış olması gerekmektedir.

Kelime Limitleri
Türk Kütüphaneciliği’ne gönderilen çalışmalar türlerine göre uygulanan kelime limitlerini aşmamalıdır. Gönderilerin türlerine göre kelime limitleri şu şekildedir;

  • Makaleler: En az 5000 en fazla 10000 kelime,,
  • Okuyucu mektupları: En az 500 en fazla 1500 kelime,
  • Tanıtım ve değerlendirme yazıları: En az 1000 en fazla 3000 kelime.

Yukarıda belirtilen kelime limitlerine çalışmaların tüm bileşenleri (kaynakça, ekler, şekiller, tablolar gibi) dahildir.

Yapı
Türk Kütüphaneciliği’ne gönderilen makale türündeki çalışmalar IMRAD (Introduction, Methodology, Results and Discussion) yapısına uygun olarak hazırlanmalıdır. IMRAD yapısına sahip makaleler giriş, yöntem, bulgular ve tartışma başlıklarını içermektedir (IMRAD yapısı ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. Wu, 2011). Gönderilen makalelerde giriş ve literatür değerlendirmesi kısımları tüm çalışmanın %25'inden fazla olmamalıdır.

Başlık
Çalışmanın başlığı kısa, açık ve anlaşılır olarak içerikte ele alınan konuyu açıklayacak nitelikte olmalıdır. Türk Kütüphaneciliği’nin temel aldığı APA standartlarına göre başlıkların 12 kelimeyi aşmaması önerilmektedir.

Yazarlar
Çalışmaya katkı sağlayan tüm yazarlar DergiPark sistemi üzerinden gerçekleştirilen gönderim sürecinin ikinci aşamasında tanımlanmalıdır. Bu aşamada;

  • yazarlar çalışmanın yayına kabul edildiği durumda olması istenen sırada verilmeli,
  • yazar adresleri eksiksiz bir şekilde belirtilmeli,
  • her yazar için ORCID numaraları ve e-posta adresleri (tercihen kurumsal) tanımlanmalıdır.

Gönderim aşamasında DergiPark sistemine yapılan girişin dışında yüklenen dosyalarda yazar isimlerine yer verilmemelidir. Yazar isimleri ve sıralaması gönderim aşamasından sonra değiştirilmemektedir.
Çok yazarlı çalışmalarda tüm yazarların yazarlık katkısı şablonunda da referans gösterilen yazarlık koşullarına uygun şekilde katkı sağlamış olması beklenmektedir.

Yapılandırılmış öz
Türk Kütüphaneciliği’ne gönderilen çalışmalar en fazla 300 kelimeden oluşan yapılandırılmış özü içermelidir. Bu kapsamda çalışmalarda verilmesi gereken yapılandırılmış özde aşağıdaki başlıklar mutlaka bulunmalıdır:

  • Amaç,
  • Yöntem,
  • Bulgular,
  • Sonuç,
  • Özgün değer.

Yapılandırılmış öz makale şablonunda belirtildiği şekilde hem Türkçe hem de İngilizce dilinde sunulmalıdır.

Anahtar sözcükler
Gönderilen çalışmalar en az üç en fazla beş anahtar sözcüğe sahip olmalıdır. Türk Kütüphaneciliği’nde yayınlanmış makalelerde yapılandırılmış öz bölümünde olduğu gibi anahtar kelimeleri de Türkçe ve İngilizce olarak verilmektedir.

Alt başlıklar
Gönderilen çalışmalarda kullanılan alt başlıklar hiyerarşiyi yansıtacak nitelikte ve içerikte sunulan bilgilerle uyumlu kısa ve anlaşılır olmalıdır.

Dipnotlar
Çalışmalarda gerekli durumlarda dipnotlar tercih edilebilir. İçerikte kullanılan dipnotlar sayı sırasını takip edecek şekilde düzenlenmelidir. Dipnot içerisinde atıf verilebilir. Bu durumda söz konusu atıfa ilişkin künye Kaynakça bölümünde yer almalıdır.

Tablolar
Metin içerisinde tablolar etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Çalışmada kullanılan her tablo numara ve kısa bir başlık içermelidir. Kullanılan her tabloya metin içerisinde mutlaka yönlendirme yapılmalıdır.
Tablolar düzenlenebilir bir formatta, mümkünse yazım editörünün ilgili fonksiyonlarıyla oluşturulmuş ve APA standartlarına uygun nitelikte hazırlanmış olmalıdır.

Şekiller
Çalışmalarda kullanılan şekiller de tablolarda olduğu gibi şekil numarası ve şekil başlığı içermelidir. Kullanılan her şekle metin içerisinde mutlaka yönlendirme yapılmış olmalıdır.
Bir kaynaktan yararlanılarak kullanılan şekiller için kaynak gösterilmeli, arşiv belgelerinin görüntüleri gibi kültürel değer taşıyan görseller için telif hakkı ile ilgili izinler alınmış olmalıdır. Ayrıca kullanılan her şekil yüksek çözünürlüklü olmalıdır.

Formüller

Çalışma içeriğinde formül kullanımının gerekli olduğu durumlarda yazım editörünün denklem aracı kullanılarak verilmelidir. Ayrıca her bir formül nurmaralandırılmış ve metin içerisinde ilgili formüle gönderme yapılmış olmalıdır.

Kaynakça
Gönderilen tüm çalışmalarda yararlanılan kaynaklar alfabetik tek bir liste halinde kaynakça bölümünde sunulmalıdır. Ayrıca metin içerisinde gösterilen her bir kaynak bu bölümde listelenmelidir. Kaynakçada sunulan her bir künye de metin içerisinde ya da dipnotta mutlaka belirtilmiş olmalıdır.
Türk Kütüphaneciliği, APA 7 kaynak gösterme stilini kullanmaktadır. APA 7 kaynak gösterme kuralları ile ilgili örnekler APA Style web sitesinde bulunmaktadır. Bununla beraber APA 7’ye göre örnek kaynak gösterimleri makale şablonu içerisinde de yer almaktadır.

Teşekkür
Çalışmanın gerçekleştirilmesine yazarlık katkısı dışında sağlanan tüm katkılar bu bölümde açıklanmalıdır. Bu kapsamda fon sağlayıcılardan alınan destekler de açık şekilde belirtilmelidir.

Ekler
Çalışmalarda verilmesi gerekli görülen ek dokümanlar DergiPark sistemine ayrıca yüklenmelidir.
Değerlendirme sürecinde talep edilen dosyalar dışındaki tüm ek dosya olarak yüklenmiş eklere çalışma içerisinde mutlaka yönlendirme yapılmış olmalıdır.

Katalog ve Künye Bilgileri

ISSN

Türk Kütüphaneciliği 2019 yılından itibaren 2147-9682 numarasıyla ISSN Portalına kayıtlıdır. Dergi daha önce basılı ortamda 1300-0039 numarası ile yayımlanmıştır. 

DOI Ön eki

Türk Kütüphaneciliği dergisindeki yayınlara atanan DOI numaraları 10.24146 ön ekini almaktadır.

Yayıncı

Türk Kütüphaneciliği, Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından yayımlanmaktadır.

Önceki Adı

Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni (1952-1986)

Yayın Sıklığı

Türk Kütüphaneciliği üç ayda bir yayımlanmaktadır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yılda dört sayı olarak yayımlanmaktadır.

Yayın Dili

Türk Kütüphaneciliği dergisinin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Amaç ve Kapsam

Türk Kütüphaneciliği, Türkiye ve dünyadaki kütüphanecilk ve bilgibilimi ile ilgili kuramsal ve uygulamaya yönelik gelişme ve yenilikleri paylaşmayı, Türkiye’deki bilgi ve belge yönetimi alanındaki gelişme ve uygulamalara ilişkin çalışmalara yer vermeyi, çözümleyici üretimler sunan bir yaklaşımla irdelemeyi, bu alandaki bilimsel çalışmaların sonuçlarını ulusal ve uluslararası hedef kitleye duyurmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda  Türk Kütüphaneciliği'nde; kütüphanecilik ve bilgibilim alanına yönelik kavramsal ve tarihsel çalışmalar, kütüphane türleri, bilginin düzenlenmesi, bilgi sistemleri ve bilgi teknolojileri, bilgi okuryazarlığı, bilgi davranışları, okuma alışkanlığı, yasal ve etik konular, bilgi ve belge yönetimi eğitimi gibi konulara odaklanılmaktadır.

Yayın Türleri

Türk Kütüphaneciliği dergisinde araştırma makaleleri, derleme makaleleri, okuyucu mektupları, kitap değerlendirmesi türlerindeki yayınlara yer verilmektedir.

Araştırma Makaleleri

Özgün bir araştırmayı paylaşan, araştırılan konunun kavramsal arka planını sunan, araştırma sürecinin nasıl yürütüldüğünü ayrıntılı olarak anlatan, elde edilen nicel veya nitel bulguları uygun tekniklerle aktaran ve bu bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışarak sonuç ve önerilerde bulunan çalışmalar araştırma makalesi kapsamında değerlendirilmektedir.

Derleme Makaleleri

Belirli bir alana yönelik olarak literatürde yapılmış çalışmaları değerlendiren veya ilgili konuya yönelik bir meta-analiz sunan çalışmalar derleme makaleler kapsamında ele alınmaktadır.

Okuyucu Mektupları

Okuyucuların, kütüphanecilik ve bilgibilim alanındaki yeni bir gelişmeye, yakın bir zamanda yayımlanmış bir makaleye ya da belirli bir konunun bilimsel yönüne ilişkin görüşlerini ifade edebildikleri kısa görüş yazıları bu bölümde değerlendirilmektedir.

Kitap Değerlendirmesi

Yakın zamanda ulusal ya da uluslararası kapsamda yayımlanmış bir kitaba yönelik olarak tanıtıcı, eleştirel ya da değerlendirici içerikte hazırlanmış ve ilgili kitaba yönelik bilimsel bir inceleme sunan çalışmalar bu bölüm kapsamında yer almaktadır.

Dizinlendiği Veri Tabanları

Türk Kütüphaneciliği aşağıda belirtilen alan indeksleri, rehberler ile ulusal ve uluslararası veri tabanlarında dizinlenmektedir.

  • Clarivate - Emerging Sources Citation Index (ESCI),
  • Library and Information Science Abstracts (LISA),
  • Library, Information Science and Technology Abstracts (LISTA)
  • TÜBİTAK/ULAKBİM TR Dizin,
  • Türkiye Makaleler Bibliyografyası,
  • Ulrich’s International Periodical Directory. 

Finans Kaynakları

Türk Kütüphaneciliği açık erişimli bir dergidir. Dergideki tüm makaleler yayımlandığı anda okuyuculara ücretsiz olarak sunulur. Dergi web sitesi, dergi yönetim sistemi, benzerlik kontrolü ve DOI numarası atama işlemleri gibi hizmetler bir elmas açık erişim imzacısı olan TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır (bkz. DergiPark Akademik Kullanım Kuralları ve Koşulları Madde 10). Derginin yönetim sürecinde editörlere, yayın kuruluna ve yazarlara bir ücret ödenmemektedir. Ayrıca yazarlardan da herhangi bir ad altında bir ücret alınmamaktadır (bkz. Ücret Politikası). Dergide yayımlanmak üzere kabul edilen makalelerin dizgi ve mizanpaj işlemleri ile Dergi içeriğinin yayıncıya ait sunucularda arşivlenmesine yönelik tüm giderler Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından karşılanmaktadır.

Türk Kütüphaneciliği, amaç ve kapsamına giren konulardaki ürün ve hizmetlerle ilgili reklâm ve sponsorluk alabilmektedir. Dergi konusuna uygun olarak kâr amacı gütmeyen bilimsel etkinlikleri web sitesi üzerinden duyurabilmektedir. Dergiye yönelik reklâm ve sponsorluk anlaşmaları için https://kutuphaneci.org.tr/iletisim/ adresinden yayıncı ile iletişime geçilmelidir. 

Gizlilik Politikası

Türk Kütüphaneciliği dergisi ve yayıncısı olan Türk Kütüphaneciler Derneği, yazar isimleri ve iletişim bilgileri gibi  kişisel verileri bilimsel yayıncılık süreçleri çerçevesinde kullanmaktadır. Kişisel veriler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik platformunun veri tabanlarına kayıt altına alınmaktadır. Bu platformdaki uygulamalar ve yasal düzenlemeler doğrultusunda yayıncılık süreçleri gerçekleştirilmektedir. Yazarlar, hakemler, okuyucular ve editörler öncelikle TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik platformuna ad, soyad, e-posta, telefon numarası gibi kişisel verilerini girerek kaydolmakta ve bu bilgiler ilgili platformun Türk Kütüphaneciliği'ne verdiği yetkiler doğrultusunda kullanılabilmektedir. Türk Kütüphaneciliği, bu verilerden yazar adı ve soyadı, e-posta adresi, ORCID numarası, kurum adı ve şehir verilerini yazar onayları çerçevesinde yayımladığı makalelerde açık olarak paylaşmaktadır. Dergi bu paylaşım dışında benimsediği çift körleme yöntemiyle değerlendirme süreçleri çerçevesinde yayıncılık süreçlerini gerçekleştirmektedir. Kişisel veriler bu bölümde belirtilen paylaşım ve kullanımlar dışında herhangi bir şekilde diğer kişi ve kuruluşlarla kesinlikle paylaşılmamaktadır.

Açık Erişim Politikası

“Açık erişim” kavramı, Budapeşte Açık Erişim Girişimi tarafından “bilimsel literatürün İnternet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması” şeklinde tanımlanmaktadır. Türk Kütüphaneciliği dergisi Budapeşte Açık Erişim Girişimi tarafından yayımlanan açık erişim bildirimini benimsemektedir.

Türk Kütüphaneciliği dergisi açık erişimli bir dergidir. Derginin yayımcısı olan Türk Kütüphaneciler Derneği, yayıma kabul edilen makaleleri ve diğer içerikleri ücretsiz olarak Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile Dergi web sitesinden ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Dergi ve Derginin web sitesi ile yayın süreçleri için kullanılan platform olan DergiPark, yazarlar ve okuyuculardan herhangi bir ücret almamaktadır.

Lisanslar ve Telif Hakkı

Türk Kütüphaneciliği dergisinde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmaktadır. Bu lisans uygun şekilde atıf vererek paylaşımda bulunma, yayma ve uyarlama hakkı tanımaktadır. 

Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı çerçevesinde Türk Kütüphaneciliği dergisinde yayımlanan tüm makalelerin telif hakları yazarlarına aittir. Dergide yayımlanan tüm makaleler orijinal kopyalarına atıf verilmek koşuluyla indirilebilir,  dağıtılabilir veya uyarlanabilir. Yazarlar aday makalelerini Türk Kütüphaneciliği dergisine gönderdiklerinde Türk Kütüphaneciler Derneğine yayımlama izni (arşivleme, depolama ve içeriğin yeniden kullanımı gibi) vermiş olurlar.

Arşivleme Politikası

Türk Kütüphaneciiği'nde yayımlanan tüm makaleler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik platformunda depolanmaktadır. Dergideki makalelerin üst verileri ve tam metin dosyaları ile tüm sayı dosyası TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin veri tabanına yüklenmektedir. Dergide yayımlanan makalelerin üst verileri DOI numaralarının atanması ile ilgili süreçler çerçevesinde Crossref platformuna kaydedilmektedir. Dergi içeriği ayrıca Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından oluşturulan ve Açık Dergi Sistemleri (Open Journal Systems, OJS) altyapısında sunulan http://tk.org.tr adresinde de kayıt altına alınmaktadır. Dergi her yeni sayı yayımladığında ilgili sayının tüm içeriği bu platformlarda arşivlenmektedir. 

Türk Kütüphaneciliği, TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik Kullanım Kuralları ve Koşulları'nın 13. Maddesi çerçevesinde TÜBİTAK ULAKBİM sorumluluğunda gerçekleştirilen yedekleme uygulamalarına tabidir. Dergi içeriği, TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik platformunu arşivleyen dijital arşiv ve sistemlerde de kayıt altına alınmaktadır.

Açık erişimli bir dergi olan Türk Kütüphaneciliği'nin tüm içeriği TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark Akademik altyapısındaki web servisleri ve üst veri harmanlama protokolleri (OAI-PMH) aracılığıyla erişilebilir durumdadır. Bu sayede Dergi içeriği belirtilen protokolü ve ilgili web servislerini destekleyen platformlar tarafından da arşivlenebilmektedir.


.TK Yönetim Belgesi için tıklayınız.

Türk Kütüphaneciliği açık erişimli bir dergidir. Derginin yayımcısı olan Türk Kütüphaneciler Derneği, yayıma kabul edilen makaleleri ve diğer içerikleri ücretsiz olarak Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile Dergi web sitesinden ücretsiz olarak yayımlamaktadır. Dergi ve Derginin web sitesi ile yayın süreçleri için kullanılan platform olan DergiPark, yazarlar ve okuyuculardan herhangi bir ücret almamaktadır.

Bu dergi içeriği CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmaktadır.