Research Article
BibTex RIS Cite

Tarih ve arkeoloji bölümü öğrenci ve personelinin Erasmus+ değişim programından elde ettiği kazanımlar: Bir doküman incelemesi

Year 2023, Volume: 12 Issue: 1, 47 - 61, 28.05.2023
https://doi.org/10.17497/tuhed.1234499

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Erasmus+ Değişim Programına katılan tarih ve arkeoloji bölümü öğrenci ve personelinin 2014-2020 yılları arasında gerçekleştirdikleri faaliyetleri; gidilen ülkeler, yıllık hareketlilik sayıları, cinsiyet ve öğrenim düzeyleri dikkate alınarak katılımcıların programdan elde ettikleri kazanımları ortaya koymaktır. Erasmus+ Değişim Programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile iş birliği yapmalarını destekleyen ve mezunların istihdamını artırmayı hedefleyen bir Avrupa Birliği girişimidir. Erasmus+ Değişim Programı, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerdeki üniversiteler arasında eğitimde kalitenin artırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacını taşımaktadır. Bunun yanı sıra Erasmus+ Değişim Programı aracılığıyla katılımcıların yurt dışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkânı bulmaları da sağlanmaktadır. Bireylere yurt dışında bir hareketlilik veya gönüllülük dönemi geçirerek dil eğitimi alma, akademik ve mesleki eğitim, yetişkin öğrenimi ve Avrupa spor etkinlikleri alanlarında proje ortaklıklarında iş birliği yapabilmeleri için fırsatlar da sunulmuştur. Program ile öğrencilere farklı ülkelerde öğrenim ve staj yapma, personele ise anlaşmalı olan yükseköğretim kurumlarında ders verme ve eğitim alma imkânı verilmektedir. Çalışma, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’ndan (Türkiye Ulusal Ajansı) 2014-2020 yıllarını kapsayan verilerin gönderilmesi nedeniyle bu yılları içerecek şekilde sınırlandırılmıştır. Bu çalışma, tarih ve arkeoloji bölümlerinin uluslararasılaşmasına dair verileri birincil kaynaktan elde ederek ortaya koyması bakımından özgün niteliktedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi kullanılarak verilerin analizi yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; Erasmus+ Öğrenim ve Staj Hareketliliği faaliyetine katılan öğrencilerin akademik ve dil kazanımlarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Erasmus+ Personel Hareketliliği faaliyetine katılan personelin teknoloji kullanımı kazanımı değerlendirildiğinde ise sonucun yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.

Thanks

Bu çalışmaya katkılarından dolayı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na (Türkiye Ulusal Ajansı) teşekkür ederiz.

References

  • Açıkgöz, E., Çatıkoğlu, E., Hephep, G. ve Karaca, Ö. (2020). Erasmus programına katılan öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Karabük Üniversitesi Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 10(1), s. 161-181.
  • Adanır, Y. (2019). Yükseköğretim öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının Erasmus programı hakkındaki görüşleri Muş Alparslan Üniversitesi örneği (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Altuğ, S. A., Sezgin, E. N. ve Önal, A. (2019). Does erasmus+ programme improve the participants‟ intercultural communicative competence? SDU International Journal of Educational Studies, 6(1), s. 1-17.
  • Bağcı, Ö. A., Erdem, S., ve Erişen, Y. (2018). Erasmus+ KA103 hareketlilik programının öğrenci ve koordinatör görüşlerine göre değerlendirilmesi. Türkiye Eğitim Dergisi, 3(1), s. 54-76.
  • Bakioğlu, A., ve Certel, S. (2010). Erasmus programına katılan ögrencilerin akademik yaşantılarının nitel olarak incelenmesi. Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü Avrupa Araştırmaları Dergisi, 18(1-2), s. 37-62.
  • Boyacı, A. (2011). Erasmus değişim programı öğrencilerinin geldikleri ve Türkiye’de öğrenim gördükleri üniversitedeki sınıf yönetimine ilişkin karşılaştırmalı görüşleri (Anadolu Üniversitesi Örneği). Eğitim ve Bilim, 36(159), s. 270-282.
  • Çepni, O., Aydın, F. ve Kılınç, A. Ç. (2018). Erasmus programına katılan öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Fenomenolojik bir araştırma. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, (3), s. 436-450.
  • European Commission (2022). Learning Agreement. Erişim: (31.08.2022): https://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/mobility-and-learning-agreements/learning-agreements
  • European Commission (2022). Online Language Support. Erişim: (31.08.2022): https://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/online-language-support
  • Helm, F., ve Acconcia, G. (2019). Interculturality and language in Erasmus+ virtual exchange. European Journal of Language Policy, 11(2), s. 211-233.
  • Juvan, E., ve Lesjak, M. (2011). Erasmus Exchange Program: Opportunity for professional growth or sponsored vacations? Journal of Hospitality & Tourism Education, 23(2), s. 23-29.
  • KA107 Nedir? (2022). Erişim: (31.08.2022): https://uluslararasi.marmara.edu.tr/erasmus-ka107/ka107-nedir Korkut, F. ve Mızıkacı, F. (2008). Avrupa Birliği Bologna Süreci ve Türkiye'de psikolojik danışma eğitimi. Education Administration: Theory and Practice Winter, 53, s. 99-122.
  • Kosmas, P., Parmaxi, A., Perifanou, M., Economides, A.A. ve Zaphiris, P. (2020, bahar). Creating the Profile of Participants in Mobility Activities in the Context of Erasmus+ : Motivations, Perceptions, and Linguistic Needs. International Conference on Human-Computer Interaction, pp. 499–511.
  • Kuloğlu, M. E. (2020). Erasmus+ hareketliliklerine katılan öğrencilerin yabancı dil başarılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 28(3), s. 1190-1197.
  • Küçükçene, M. ve Akbaşlı, S. (2021). The opinions regarding the program of the students going abroad in the scope of the erasmus+ exchange program. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, (26), s. 155-170.
  • Ortaş, İ. (2008). Türkiye için ulusal bir erasmus programı gerekli mi? Değerlendirme, tartışma ve cevap yazıları, Toplum ve Demokrasi, 2 (3), Mayıs-Ağustos, s. 249–254.
  • Özdem, G. (2013). Yükseköğretim kurumlarında ERASMUS programının değerlendirilmesi- Giresun Üniversitesi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 1(1), s. 61-98.
  • Pechar, H. (2007). The Bologna process a European response to global competition in higher education”, The Canadian Journal of Higher Education, S. 37, s. 109-125.
  • Prieto-Arranz, J. I., Juan-Garau, M., ve Mesquida-Mesquida, F. (2021). Open Your Mind, Sharpen Your Wits: A Narrative Approach to the Benefits of Study Abroad as Perceived by Erasmus+ Students. Journal of Language, Identity & Education, s. 1-16.
  • Souto-Otero, M., Favero, L., Basna, K., Humburg, M. ve Oberheidt, S. (2022). Erasmus (+) student mobility: İndividual and institutional motivations and effects. In Robert Tierney, Fazal Rizvi ve Kadriye Ercikan (Edt.), International Encyclopedia of Education (2-24).
  • Ulusal Ajans. (2022). Yükseköğretim kurumları için erasmus el kitabı. AB Eğitim ve Gençlik Programları. UNESCO Institute for Statistics. (2015). International standard classification of education fields of education and training 2013 (ISCED-F 2013): Detailed field descriptions. Montreal, QC: UNESCO Institute for Statistics.
  • Ünal, M. (2016). Öğretim elemanı ve öğrencilerin AB Erasmus+ Programını algılama durumlarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 17(3), s. 581-598.
  • Ünsal, H. (2008). Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği sürecinde Türk Ulusal Ajansı, Sosyo Ekonomi Dergisi, Yıl: 4, Sayı:7/2008-1, Ankara.
  • YÖK. (2010). Yükseköğretimde yeniden yapılanma: 66 soruda Bologna Süreci uygulamaları. Ankara: YÖK. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2004). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara: Seçkin.

The achievements of the students and staff of the history and archeology department from the Erasmus+ exchange program: A document review

Year 2023, Volume: 12 Issue: 1, 47 - 61, 28.05.2023
https://doi.org/10.17497/tuhed.1234499

Abstract

This study aims to reveal the achievements of the participants from the program, taking into account the countries of visit, annual mobility numbers, gender, and education levels of the students and staff of the history and archaeology department participating in the Erasmus + Exchange Program between 2014-2020. Erasmus+ Exchange Program is a European Union initiative that supports cooperation with higher education institutions and aims to increase graduates' employment. Erasmus+ Exchange Program aims to expand and improve the quality of education among universities in European Union member and candidate countries. In addition, through the Erasmus+ Exchange Program, participants can experience abroad and learn about different cultures and lifestyles. Opportunities are also provided for individuals to spend time abroad during their mobility or volunteering programs to study languages and collaborate in project partnerships in academic and vocational education, adult learning, and European sporting events. Thanks to the program, students are allowed to study and do internships in different countries. The personnel is qualified to teach and receive training in contracted higher education institutions. The study was limited to include years 2014-2020 because of the sending of data covering these years from the European Union Education and Youth Programs Center. This study is unique because it presents data on the internationalization of history and archaeology departments by obtaining them from primary sources. In the study, data analysis was made using document analysis, one of the qualitative research methods. According to the research findings, it has been concluded that the academic and language acquisitions of the students participating in the Erasmus+ Learning and Internship Mobility activity are positive. When the technology uses acquisition of the personnel participating in the Erasmus+ Staff Mobility activity is evaluated, it is seen that the result is not at a sufficient level.

References

  • Açıkgöz, E., Çatıkoğlu, E., Hephep, G. ve Karaca, Ö. (2020). Erasmus programına katılan öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Karabük Üniversitesi Örneği. Journal of Humanities and Tourism Research, 10(1), s. 161-181.
  • Adanır, Y. (2019). Yükseköğretim öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının Erasmus programı hakkındaki görüşleri Muş Alparslan Üniversitesi örneği (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.
  • Altuğ, S. A., Sezgin, E. N. ve Önal, A. (2019). Does erasmus+ programme improve the participants‟ intercultural communicative competence? SDU International Journal of Educational Studies, 6(1), s. 1-17.
  • Bağcı, Ö. A., Erdem, S., ve Erişen, Y. (2018). Erasmus+ KA103 hareketlilik programının öğrenci ve koordinatör görüşlerine göre değerlendirilmesi. Türkiye Eğitim Dergisi, 3(1), s. 54-76.
  • Bakioğlu, A., ve Certel, S. (2010). Erasmus programına katılan ögrencilerin akademik yaşantılarının nitel olarak incelenmesi. Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü Avrupa Araştırmaları Dergisi, 18(1-2), s. 37-62.
  • Boyacı, A. (2011). Erasmus değişim programı öğrencilerinin geldikleri ve Türkiye’de öğrenim gördükleri üniversitedeki sınıf yönetimine ilişkin karşılaştırmalı görüşleri (Anadolu Üniversitesi Örneği). Eğitim ve Bilim, 36(159), s. 270-282.
  • Çepni, O., Aydın, F. ve Kılınç, A. Ç. (2018). Erasmus programına katılan öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri: Fenomenolojik bir araştırma. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, (3), s. 436-450.
  • European Commission (2022). Learning Agreement. Erişim: (31.08.2022): https://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/mobility-and-learning-agreements/learning-agreements
  • European Commission (2022). Online Language Support. Erişim: (31.08.2022): https://erasmus-plus.ec.europa.eu/resources-and-tools/online-language-support
  • Helm, F., ve Acconcia, G. (2019). Interculturality and language in Erasmus+ virtual exchange. European Journal of Language Policy, 11(2), s. 211-233.
  • Juvan, E., ve Lesjak, M. (2011). Erasmus Exchange Program: Opportunity for professional growth or sponsored vacations? Journal of Hospitality & Tourism Education, 23(2), s. 23-29.
  • KA107 Nedir? (2022). Erişim: (31.08.2022): https://uluslararasi.marmara.edu.tr/erasmus-ka107/ka107-nedir Korkut, F. ve Mızıkacı, F. (2008). Avrupa Birliği Bologna Süreci ve Türkiye'de psikolojik danışma eğitimi. Education Administration: Theory and Practice Winter, 53, s. 99-122.
  • Kosmas, P., Parmaxi, A., Perifanou, M., Economides, A.A. ve Zaphiris, P. (2020, bahar). Creating the Profile of Participants in Mobility Activities in the Context of Erasmus+ : Motivations, Perceptions, and Linguistic Needs. International Conference on Human-Computer Interaction, pp. 499–511.
  • Kuloğlu, M. E. (2020). Erasmus+ hareketliliklerine katılan öğrencilerin yabancı dil başarılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 28(3), s. 1190-1197.
  • Küçükçene, M. ve Akbaşlı, S. (2021). The opinions regarding the program of the students going abroad in the scope of the erasmus+ exchange program. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, (26), s. 155-170.
  • Ortaş, İ. (2008). Türkiye için ulusal bir erasmus programı gerekli mi? Değerlendirme, tartışma ve cevap yazıları, Toplum ve Demokrasi, 2 (3), Mayıs-Ağustos, s. 249–254.
  • Özdem, G. (2013). Yükseköğretim kurumlarında ERASMUS programının değerlendirilmesi- Giresun Üniversitesi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 1(1), s. 61-98.
  • Pechar, H. (2007). The Bologna process a European response to global competition in higher education”, The Canadian Journal of Higher Education, S. 37, s. 109-125.
  • Prieto-Arranz, J. I., Juan-Garau, M., ve Mesquida-Mesquida, F. (2021). Open Your Mind, Sharpen Your Wits: A Narrative Approach to the Benefits of Study Abroad as Perceived by Erasmus+ Students. Journal of Language, Identity & Education, s. 1-16.
  • Souto-Otero, M., Favero, L., Basna, K., Humburg, M. ve Oberheidt, S. (2022). Erasmus (+) student mobility: İndividual and institutional motivations and effects. In Robert Tierney, Fazal Rizvi ve Kadriye Ercikan (Edt.), International Encyclopedia of Education (2-24).
  • Ulusal Ajans. (2022). Yükseköğretim kurumları için erasmus el kitabı. AB Eğitim ve Gençlik Programları. UNESCO Institute for Statistics. (2015). International standard classification of education fields of education and training 2013 (ISCED-F 2013): Detailed field descriptions. Montreal, QC: UNESCO Institute for Statistics.
  • Ünal, M. (2016). Öğretim elemanı ve öğrencilerin AB Erasmus+ Programını algılama durumlarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 17(3), s. 581-598.
  • Ünsal, H. (2008). Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği sürecinde Türk Ulusal Ajansı, Sosyo Ekonomi Dergisi, Yıl: 4, Sayı:7/2008-1, Ankara.
  • YÖK. (2010). Yükseköğretimde yeniden yapılanma: 66 soruda Bologna Süreci uygulamaları. Ankara: YÖK. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2004). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara: Seçkin.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Other Fields of Education
Journal Section Research & Theoretical Articles
Authors

Güllühan Özdemir Çiçeklitaş 0000-0002-7443-152X

Publication Date May 28, 2023
Submission Date January 14, 2023
Acceptance Date March 23, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Özdemir Çiçeklitaş, G. (2023). Tarih ve arkeoloji bölümü öğrenci ve personelinin Erasmus+ değişim programından elde ettiği kazanımlar: Bir doküman incelemesi. Turkish History Education Journal, 12(1), 47-61. https://doi.org/10.17497/tuhed.1234499



ANNOUNCEMENTS:

1- APA7 Referencing Style:

As of May 2024, TUHED will follow APA 7 (American Psychological Association) style for referencing and citation. For more information, please refer to the TUHED template and writting guidelines.

2- Early Release:

According to the TUHED's new publication policy, the articles which have completed the evaluation process will be published online-first. It will no longer be necessary for manuscripts to wait until the “next issue”. Early Release articles will receive an international identification code (DOI), and identified page numbers. 

3- Ethics Committee Approval:

In accordance with the ULAKBİM decision of 25 February 2020, Ethics Committee Approval must be obtained for studies on people (without age restrictions), this approval must be specified in the Method section of the article and signed Ethics Committee Approval must be uploaded to the system. Applications that do not meet these requirements will not be considered for publication.

4- New Publication Policy 

Beginning from Spring 2021 issue TUHED will require all Turkish manuscripts to contain a full-text English translation. Manuscripts submitted in Turkish will be requested to have full-text English translation if they are accepted for publication after the review process. 




10829

 Turkish History Education Journal site and its metadata are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Permissions beyond the scope of this license is available at COPYRIGHT