An earthquake is the most destructive among natural disasters due to the damage it causes both materially and spiritually. About 20 million people living in 17 provinces and their districts were affected by 3 separate earthquakes of magnitude 7.7-7.6 and 6.4 experienced in Turkey on February 6-20, 2023. These settlements are of great importance for the country. As a result of this great disaster, more than 50 thousand of our people living in the region lost their lives, while the other individuals became victims of the earthquake by moving away from their previous lives due to their material and spiritual losses. The aim of our research is to provide an examination of the behavioral tendencies of people who are earthquake victims. Within the scope of this purpose, we compared personality sub-dimensions, dominant intelligence types and preferred communication channels with individuals who were not earthquake victims to provide a holistic view of people's behavioral tendencies. We obtained the data of the study from 1026 people (417 earthquake victims, 609 non-earthquake victims) reached via the Internet through the ‘Behavioral Adaptation Analysis Scale’ developed by Aglar and Dilci (2022). According to the findings of the study, we found that people who were earthquake victims had lower scores in the thinking, violent tendency, and neurotic sub-dimensions of personality, while they had higher scores in the responsibility, justice, and communication sub-dimensions of personality. In the intelligence dimensions, we found that earthquake victims have lower scores in visual/spatial, naturalistic, and bodily/kinesthetic sub-dimensions. In relation to communication channels, we observed that earthquake victims have lower scores in auditory, visual, and tactile sub-dimensions compared to other individuals. According to the findings of the research, to better help individuals who are earthquake victims, we recommend conducting studies that improve the visual/ spatial, naturalistic, and bodily/kinesthetic, communication channel auditory and visual sub-dimensions of thought from personality sub-dimensions, intelligence type sub-dimensions.
Deprem hem maddi hem manevi olarak verdiği hasarlardan dolayı doğal afetler arasında en yıkıcı olanıdır. 6-20 Şubat 2023 tarihlerinde Türkiye’de yaşanan 7.7,-7.6 ve 6.4 büyüklüğündeki 3 ayrı depremden 17 il merkezi ve bağlı ilçelerinde yaşayan 20 milyona yakın insan etkilenmiştir. Bu yerleşim yerleri ülke için büyük önem arz etmektedir. Bu büyük afet sonucu bölgede yaşayan 50 bini aşkın insanımız hayatını kaybederken, hayatta kalan bireyler ise maddi ve manevi kayıplarından dolayı önceki hayatlarından uzaklaşarak deprem mağduru olmuşlardır. Araştırmamızın amacı, deprem mağduru olan kişilerin davranışsal eğilimlerinin incelenmesini sağlamaktır, bu amaç kapsamında kişilerin davranışsal eğilimlerine bütüncül bir bakış sağlamak adına kişilik alt boyutları, baskın zekâ türleri ve tercih ettikleri iletişim kanallarını deprem mağduru olmayan bireylerle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın verileri, Ağlar ve Dilci (2022) tarafından geliştirilen ‘Davranışsal Uyum Analizi Ölçeği’ aracılığı ile, internet yoluyla ulaşılan 1026 (417 deprem mağduru, 609 deprem mağduru olmayan) kişiden elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, deprem mağduru olan kişilerin kişiliğin düşünce, şiddet eğilimi ve nörotik alt boyutlarında daha düşük puanlara sahipken; kişiliğin, sorumluluk, adalet ve iletişim alt boyutlarında daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmüştür. Zekâ boyutlarında ise deprem mağduru bireylerin görsel/uzamsal, doğacı ve bedensel/kinestetik alt boyutlarında daha düşük puanlara sahip oldukları tespit edilmiştir. İletişim kanalları ile ilgili olarak deprem mağduru bireylerin diğer bireylere kıyasla işitsel, görsel ve dokunsal alt boyutlarda daha düşük puanlara sahip oldukları görülmüştür. Araştırmanın bulgularına göre deprem mağduru olan bireylere daha iyi yardım edebilmek için kişilik alt boyutlarından düşünce, zekâ türü alt boyutlarından görsel/uzamsal, doğacı ve bedensel/kinestetik, iletişim kanalı işitsel ve görsel alt boyutlarını geliştirici çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research and Review Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 14, 2023 |
Publication Date | June 14, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 4 |
TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.