Letter to Editor
BibTex RIS Cite

An Adaptation of the Lakatosian Knowledge Development Model to School Mathematics

Year 2010, Volume: 1 Issue: 3, 285 - 308, 06.11.2013

Abstract

Matematik eğitiminde önemli sorunlardan biri, başta öğretmenler olmak üzere matematik eğitimi ile ilgilenenlerin matematiksel bilginin doğasına bakışlarındaki çarpıklıktır. Matematiksel bilginin doğası ile ilgili tartışmalar temelde matematik felsefesinin problemlerinden biridir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde matematiksel bilginin doğası ile ilgili “mutlakçılık” ve “yarı-deneyselcilik” olarak adlandırılan matematik felsefesindeki iki farklı bakış açısı özetlenerek tanıtıldı. Daha sonra yarı-deneyselcilik felsefesinin ilham kaynağı olan Lakatos'un (1976) İspatlar ve Çürütmeler adlı eseri tanıtılarak matematiksel bilginin gelişimine dair “özgün” modeli ayrıntılı olarak izah edildi. Bir sonraki aşamada, bu model temel alınarak ilköğretim düzeyinde bir senaryo tasarlandı. Çalışmanın son bölümünde Lakatos'un matematiğin doğası ile ilgili yaklaşımının okul matematiğine ne şekilde yansıdığı ve bu yaklaşımın kavramsal bir altyapı olarak öğrenme ortamlarını tasarlarken nasıl rehberlik edeceği tartışıldı.

Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması

Year 2010, Volume: 1 Issue: 3, 285 - 308, 06.11.2013

Abstract

Matematik eğitiminde önemli sorunlardan biri, başta öğretmenler olmak üzere matematik eğitimi ile ilgilenenlerin matematiksel bilginin doğasına bakışlarındaki çarpıklıktır. Matematiksel bilginin doğası ile ilgili tartışmalar temelde matematik felsefesinin problemlerinden biridir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde matematiksel bilginin doğası ile ilgili “mutlakçılık” ve “yarı-deneyselcilik” olarak adlandırılan matematik felsefesindeki iki farklı bakış açısı özetlenerek tanıtıldı. Daha sonra yarı-deneyselcilik felsefesinin ilham kaynağı olan Lakatos’un (1976) İspatlar
ve Çürütmeler adlı eseri tanıtılarak matematiksel bilginin gelişimine dair “özgün” modeli ayrıntılı olarak izah edildi. Bir sonraki aşamada, bu model temel alınarak ilköğretim düzeyinde bir senaryo tasarlandı. Çalışmanın son bölümünde Lakatos’un matematiğin doğası ile ilgili yaklaşımının okul matematiğine ne şekilde yansıdığı ve bu yaklaşımın kavramsal bir altyapı olarak öğrenme ortamlarını tasarlarken nasıl rehberlik edeceği tartışıldı. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Adnan Baki

Mesut Bütün

Fatih Karakuş

Publication Date November 6, 2013
Published in Issue Year 2010 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Baki, A., Bütün, M., & Karakuş, F. (2013). Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), 1(3), 285-308.
AMA Baki A, Bütün M, Karakuş F. Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). November 2013;1(3):285-308.
Chicago Baki, Adnan, Mesut Bütün, and Fatih Karakuş. “Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 1, no. 3 (November 2013): 285-308.
EndNote Baki A, Bütün M, Karakuş F (November 1, 2013) Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 1 3 285–308.
IEEE A. Baki, M. Bütün, and F. Karakuş, “Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması”, Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), vol. 1, no. 3, pp. 285–308, 2013.
ISNAD Baki, Adnan et al. “Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 1/3 (November 2013), 285-308.
JAMA Baki A, Bütün M, Karakuş F. Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;1:285–308.
MLA Baki, Adnan et al. “Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), vol. 1, no. 3, 2013, pp. 285-08.
Vancouver Baki A, Bütün M, Karakuş F. Lakatos’un Matematiksel Bilginin Gelişim Modelinin Okul Matematiğine Uyarlanması. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;1(3):285-308.