The aim of this study, to determine how the grain yield and quality parameters were affected by the- the genotype of two or six-row head in the cultivation of barley in in three different geographic locations. Equal number of two-row and six-row lines and types were used in the study. The trials were conducted in randomized complete block design with four replications in 2011-2012 growing season under rain- fed conditions in Diyarbakır, Hazro and Kızıltepe locations.. In the study, grain yield, heading time that affected yield and plant height, some quality parameters (test weight, thousand kernel weight, protein ratios and sieve analysis) were investigated. The combined analysis were determined regarding to many traits significant differences in terms of genotypes and location at the level of 1% and 5%. According to the results, the number of row was found to be effective on grain yield and quality parameters in barley. According to the average of genotypes used in this study, six-row line/ cultivars compared with two-row line/varieties. In six-row genotypes, e higher yield, lower hectoliters and thousand grain weights, protein values were obtained. . Study results suggested that high yield and low-quality values were obtained from six-row, -where as high quality and low-yield were obtained from two-row genotypes. These results gave pre-decision information about how the yield and quality criteria of barley depended on the number of row in head.
Arpa yetiştiriciliğinde iki ve altı sıralı başak yapısına bağlı olarak verim ve kalite parametrelerinin nasıl etkilendiğini belirlemek üzere farklı coğrafik özelliklere sahip üç lokasyonda yürütülen çalışmada eşit sayıda iki ve altı sıralı hat ve çeşit kullanılmıştır. Denemeler, 2011-2012 yetiştirme sezonunda, tesadüf blokları deneme desenine göre, Diyarbakır Merkez, Hazro ve Kızıltepe lokasyonlarında yağışa dayalı şartlarda ve dört tekrarlamalı yürütülmüştür. Çalışmada; tane verimi, verimi etkileyen başaklanma süresi ve bitki boyu ile bazı kalite parametreleri (hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, protein oranı ve elek analizleri) incelenmiştir. Yapılan birleşik analizde, incelenen özellikler bakımından genotip ve lokasyonlar arasında %1 ve %5 düzeyinde önemli farklılıklar belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, başaktaki sıra sayısının arpada tane verimi ve kalite parametreleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ortalamalara göre tane verimi bakımından altı sıralı genotiplerin verimli ancak düşük hektolitre ve bin tane ağırlığı ile protein oranına sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan sonuçlarına göre altı sıralı genotipler yüksek verimli ancak düşük kalite değerlerine, iki sıralı genotipler ise düşük verimli ancak yüksek kalite değerlerine sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuçlar; Güneydoğu Anadolu Bölgesi şartlarında arpa yetiştiriciliğinde başaktaki sıra sayısının arpada verim ve kalite unsurlarına etkisi konusunda bize ön fikir vermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2014 |
Submission Date | July 26, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 2 |