Effects of different periods of flooding on plant green area, dry matter production and leaf chlorophyll content were studied inwheat (Dağdaş cv, Triticum aestivum L.) in hydroponic under the controlled conditions. Resultsshowed thatleaf area and shoot dry matter were reduced with flooding when compared to control, and this effect was being more remarkablewith increasing in duration of flooding. Subsequent to the application of flooding, application of oxygen provided an improvementin leaf area and shoot dry matter.Unlike the other two features, chlorophyll content was not affected in early period of flooding application, but significantly reduced in later period of stress. Results showed that unlike leaf area and shoot dry matter, chlorophyll content was not affected in the early stages of flooding stress.
Farklı süreler su baskınına maruz kalan buğday (Dağdaş-94, Triticum aestivum L.)fidelerinde su baskınının yaprakalanı, kuru madde üretimi ve yaprak klorofil içeriğine etkisi kontrollü koşullar altında su kültürü ortamında araştırılmıştır. Çalışma sonucunda; oksijensizlik uygulamasındayaprak alanı ve sürgün kuru madde miktarında kontrole göre önemli azalma meydana geldiği, oksijensizlik süresi uzadıkça azalmanın daha belirgin olduğu saptanmıştır. Oksijensizlik uygulamasının ardından tekrar oksijen uygulamasının yaprakalanı ve kuru madde miktarında iyileşme sağladığı tespit edilmiştir. Diğer iki özelliğin aksine klorofil içeriği su baskını uygulamasının ilk döneminde çok etkilenmemiş,ilerleyen dönemlerde ise önemli derecede azalmıştır.Dolayısıyla klorofil içeriğinin su baskınından yaprak alanı ve sürgün kuru madde içeriğindeki gibi hemen olumsuz etkilenmediği bulgularına ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2014 |
Submission Date | July 26, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 2 |