BibTex RIS Cite

-

Year 2014, Volume: 1 Issue: 3, 405 - 412, 11.11.2014

Abstract

This research was carried out on “Cardinal” grape cultivar in the “Table Grape Cultivars Research Vineyards” of “COMU Dardanos Campus”, between the years of 2009 and 2010. At the research, it was aimed to determine the nutrition elements of canes, were used to take graft material. The research was settled up according to randomized plots factorial design with 4 replications. There were 5 vine for each replication and 2 pieces of cane on each vine, were taken for an investigation in winter pruning season (March). Cane samples, were separated into 1–4th, 5–8th, 9–12th and 13–16th internodes, were dried and milled and prepared for analysis. Total number of 21 elements (C, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al, Co, Mo, B, Cd, Cr, Na, Ni, Pb and Se), were analyzed in samples. For the first and second year samples of Cardinal grape variety, it was determined that the amount of N was low and C/N rate was high in bottom internodes (1–4thand 5–8th) of the canes, but towards to the middle and top internodes (9–12th and 13–16th), amount of N was higher C/N rate was lower. At average results, there were important differences determined on Fe, Mg, Na, Zn and N elements for internodiums, when all these elements had lower results in bottom internodiums, they showed an increase towards the middle and top nodes respectively. However, there was not any important difference seen on average results, Al, Ca, B, P and S elements showed numerical increases from bottom internodes towards to the top internodes of canes, but Cr, Cu, Mn and Se element showed numerical decreases. Fluctuations were observed on Cd, K, Pb and C elements throughout the cane, any of Co and Mo elements were not encountered.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt I Asma Biyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1. 205 s. Ankara.
  • Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt II Asma Fizyolojisi–I). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 5. 445 s. Ankara.
  • Balasubrahmanyam, V.R., Eifert, J., Diofasi, L., 1978. Nutrient reserves in grapevine canes as influenced by cropping levels Vitis. 17: 22–29.
  • Dardeniz, A., 2001. Asma fidancılığında bazı üzüm çeşidi ve anaçlarda farklı ürün ve sürgün yükünün üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine etkileri üzerine araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 167 s. Bornova–İzmir.
  • Dardeniz, A., Gökbayrak, Z., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Beşer, K., 2008. Cane quality determination of 5BB and 140Ru grape rootstocks. Eureop. J. Hort. Sci. 73 (6): 254–257.
  • Dardeniz, A., Engin, H., Şeker, M., Gündoğdu, M.A., Gökdemir, A., 2013a. Üzüm çeşitlerinin yıllık dallarında boğuma göre farklı seviye ve konumlardaki kabuk, floem ve ksilem kalınlıklarındaki değişimlerin belirlenmesi. TABAD Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. Tarım Sempozyumu Özel Sayısı (Prof. Dr. Selahattin İptaş anısına). 6 (1): 112–117.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., 2013b. Kış budama döneminde alınan Yalova Çekirdeksizi üzüm çeşidi kalemlerinin besin elementi içeriklerinin belirlenmesi. 6. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi. Genişletilmiş Bildiri Özetleri Kitabı. 387–391. 03–07 Haziran, Nevşehir.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Sakaldaş, M., Akçal, A., 2013c. Italia üzüm çeşidi kalemlerinin besin element içeriklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 1 (1): 29–34.
  • Gökbayrak, Z., Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Akçal, A., Tunçel, R., 2009. Reserve nutrient contents of the 5BB grape rootstock canes. American-Eurasian J. Agric. and Envir. Sci. 5(5): 599–602.
  • Kısmalı, İ., 1978. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidi ve farklı Amerikan asma anaçları ile yapılan aşılı-köklü asma fidanı üretimi üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve ve Bağ Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü. Doçentlik Tezi. 102 s. Bornova–İzmir.
  • Kısmalı, İ., 1979. Aşılı-köklü asma fidanı üretimi. Bitki. 6 (2): 170–180.
  • Kısmalı, İ., 1995. Genel Bağcılık. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları. Teksir No: 42. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi. 94 s. Bornova/İzmir.
  • Müftüoğlu, N.M., Dardeniz, A., Türkmen, C., Akçal, A., Sakaldaş, M., 2013d. Nutritional content of the canes of the Yalova İncisi grape variety. Soil-Water Journal (Special Issue for AGRICASIA’2013; 1st Central Asia Congress on Modern Agricultural Techniques and Plant Nutrition, 01–03 October 2013, Bishkek, Kyrgyzstan), Vol. 2, Number 2 (1), ISSN: 20146–7072, s 765–770.
  • Mokashi, A.N., 1980. Studies on the propagation of ‘Thompson Seedless’ grape (V. vinifera L.) by cuttings. Mysone Jour. Of Agricultural Sci. 12 (3): 528.
  • Önder, M., 2012. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde yıllık dal kalitesi ile kış gözü verimliliği arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. (Yük. Lisans Tezi). ÇOMÜ Fen Bil. Ens. 63 s.
  • Öner, M., 1978. Genel Botanik. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No. 22. 160 s. Bornova–İzmir.
  • Pânczél, M., Eifert, J., 1960. Bestimmung des zuckerund stärkegehaltes der weinrebe mittels Anthron reagens. Mitt. Ser. A. Klosterneuburg, X, 102–110.
  • Samson, C., Casteran, P., 1971. Techniques de Multiplication de la Vigne. Sciences et Techniques de la Vigne. Tome 2. 4–34. 719 s. Dunod–Paris.
  • Schenk, W., 1965. Kann die ausbeute anflanzfähigen propfreben gesteigert werden? Probleme der rebenveredlung. Heft 5: 35–46.
  • Tangolar, S., Ergenoğlu, F., 1989. Değişik anaçların erkenci bazı üzüm çeşitlerinde yaprakların mineral besin maddesi ve çubukların karbonhidrat içerikleri üzerine etkisi. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi. 13: 1267–1283.
  • Türkmen, C., Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Gökbayrak, Z., Kabaoğlu, A., 2011. Nutrient contents of 140 Ruggeri rootstock canes in dormant season. The Journal of Animal & Plant Sciences 21 (4): 730–733.

Cardinal Üzüm Çeşidi Kalemlerinin Besin Elementi İçeriklerinin Belirlenmesi

Year 2014, Volume: 1 Issue: 3, 405 - 412, 11.11.2014

Abstract

Bu araştırma, “ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi’ndeki” “Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma Bağı’nda” yer alan ‘Cardinal’ üzüm çeşidinde, 2009 ve 2010 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, kalem elde etmek amacıyla kış budama döneminde alınan yıllık dallardaki besin elementi içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 4 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre planlanmış, her tekerrürde 5’er adet omca yer almış ve her omcadan 2’şer adet yıllık dal kış budama döneminde (Mart) kesilerek incelemeye alınmıştır. Yıllık dal örnekleri 1.–4., 5.–8., 9.–12. ve 13.–16. boğum aralıklarına ayrılmış, öğütülüp kurutularak analize hazır duruma getirilmiştir. Örneklerde toplam 21 adet elementin (C, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al, Co, Mo, B, Cd, Cr, Na, Ni, Pb ve Se) analizleri gerçekleştirilmiştir. Cardinal üzüm çeşidinin birinci ve ikinci yıl bulgularında, yıllık dalların dip boğum aralıklarında (1.–4.) N miktarının düşük ve C/N oranının yüksek olduğu, orta ve uç boğum aralıklarına (9.–12. ve 13.–16.) doğru ise N miktarının yükselerek C/N oranının düştüğü belirlenmiştir. İki yılın verilerinden elde edilen ortalama sonuçlarda; Fe, Mg, Na, Zn ve N elementlerinde, boğum aralıkları bazında önemli farklılıklar görülmüş, bu elementlerin hepsi yıllık dalın dip boğum aralıklarında en düşük sonuçları verirken, orta ve uç boğumlara doğru düzenli şekilde artmıştır. Önemli farklılık görülmemesine karşın; Al, Ca, B, P ve S elementlerinde, yıllık dalın dip boğum aralıklarından uç boğum aralıklarına doğru rakamsal olarak artışlar, Cr, Cu, Mn ve Se elementlerinde ise rakamsal olarak azalışlar saptanmıştır. Bununla birlikte, yıllık dal boyunca Cd, K, Pb ve C elementlerinde dalgalanmalar görülmüş, Co ve Mo elementlerine hiç rastlanılamamıştır.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt I Asma Biyolojisi). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 1. 205 s. Ankara.
  • Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Cilt II Asma Fizyolojisi–I). Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 5. 445 s. Ankara.
  • Balasubrahmanyam, V.R., Eifert, J., Diofasi, L., 1978. Nutrient reserves in grapevine canes as influenced by cropping levels Vitis. 17: 22–29.
  • Dardeniz, A., 2001. Asma fidancılığında bazı üzüm çeşidi ve anaçlarda farklı ürün ve sürgün yükünün üzüm ve çubuk verimi ile kalitesine etkileri üzerine araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 167 s. Bornova–İzmir.
  • Dardeniz, A., Gökbayrak, Z., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Beşer, K., 2008. Cane quality determination of 5BB and 140Ru grape rootstocks. Eureop. J. Hort. Sci. 73 (6): 254–257.
  • Dardeniz, A., Engin, H., Şeker, M., Gündoğdu, M.A., Gökdemir, A., 2013a. Üzüm çeşitlerinin yıllık dallarında boğuma göre farklı seviye ve konumlardaki kabuk, floem ve ksilem kalınlıklarındaki değişimlerin belirlenmesi. TABAD Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. Tarım Sempozyumu Özel Sayısı (Prof. Dr. Selahattin İptaş anısına). 6 (1): 112–117.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., 2013b. Kış budama döneminde alınan Yalova Çekirdeksizi üzüm çeşidi kalemlerinin besin elementi içeriklerinin belirlenmesi. 6. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi. Genişletilmiş Bildiri Özetleri Kitabı. 387–391. 03–07 Haziran, Nevşehir.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Sakaldaş, M., Akçal, A., 2013c. Italia üzüm çeşidi kalemlerinin besin element içeriklerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 1 (1): 29–34.
  • Gökbayrak, Z., Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Akçal, A., Tunçel, R., 2009. Reserve nutrient contents of the 5BB grape rootstock canes. American-Eurasian J. Agric. and Envir. Sci. 5(5): 599–602.
  • Kısmalı, İ., 1978. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidi ve farklı Amerikan asma anaçları ile yapılan aşılı-köklü asma fidanı üretimi üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve ve Bağ Yetiştirme ve Islahı Kürsüsü. Doçentlik Tezi. 102 s. Bornova–İzmir.
  • Kısmalı, İ., 1979. Aşılı-köklü asma fidanı üretimi. Bitki. 6 (2): 170–180.
  • Kısmalı, İ., 1995. Genel Bağcılık. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları. Teksir No: 42. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi. 94 s. Bornova/İzmir.
  • Müftüoğlu, N.M., Dardeniz, A., Türkmen, C., Akçal, A., Sakaldaş, M., 2013d. Nutritional content of the canes of the Yalova İncisi grape variety. Soil-Water Journal (Special Issue for AGRICASIA’2013; 1st Central Asia Congress on Modern Agricultural Techniques and Plant Nutrition, 01–03 October 2013, Bishkek, Kyrgyzstan), Vol. 2, Number 2 (1), ISSN: 20146–7072, s 765–770.
  • Mokashi, A.N., 1980. Studies on the propagation of ‘Thompson Seedless’ grape (V. vinifera L.) by cuttings. Mysone Jour. Of Agricultural Sci. 12 (3): 528.
  • Önder, M., 2012. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde yıllık dal kalitesi ile kış gözü verimliliği arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. (Yük. Lisans Tezi). ÇOMÜ Fen Bil. Ens. 63 s.
  • Öner, M., 1978. Genel Botanik. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No. 22. 160 s. Bornova–İzmir.
  • Pânczél, M., Eifert, J., 1960. Bestimmung des zuckerund stärkegehaltes der weinrebe mittels Anthron reagens. Mitt. Ser. A. Klosterneuburg, X, 102–110.
  • Samson, C., Casteran, P., 1971. Techniques de Multiplication de la Vigne. Sciences et Techniques de la Vigne. Tome 2. 4–34. 719 s. Dunod–Paris.
  • Schenk, W., 1965. Kann die ausbeute anflanzfähigen propfreben gesteigert werden? Probleme der rebenveredlung. Heft 5: 35–46.
  • Tangolar, S., Ergenoğlu, F., 1989. Değişik anaçların erkenci bazı üzüm çeşitlerinde yaprakların mineral besin maddesi ve çubukların karbonhidrat içerikleri üzerine etkisi. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi. 13: 1267–1283.
  • Türkmen, C., Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Gökbayrak, Z., Kabaoğlu, A., 2011. Nutrient contents of 140 Ruggeri rootstock canes in dormant season. The Journal of Animal & Plant Sciences 21 (4): 730–733.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Nuray Müftüoğlu

Alper Dardeniz

Cafer Türkmen

Mustafa Sakaldaş

Arda Akçal

Publication Date November 11, 2014
Submission Date November 11, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Müftüoğlu, N., Dardeniz, A., Türkmen, C., Sakaldaş, M., et al. (2014). Cardinal Üzüm Çeşidi Kalemlerinin Besin Elementi İçeriklerinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(3), 405-412.