Frigo seedlings of ‘Redlands Hope’ (R. Hope) and ‘Festival’ strawberry cultivars, which are heat-tolerant and heat-sensitive, respectively were grown in a controlled greenhouse. When the seedlings had 5-6 leaves (11 weeks old); half of the plants were sprayed with 3 mM ascorbic acid (AA) every three days for 3 weeks (7 applications) in order to investigate whether AA is effective on heat stress tolerance of the cultivars, the other half ones were used as control plants. Plants were then transferred to a climate chamber and exposed to gradually increased high temperature up to 44° C. The samples were taken from the plants exposed to 44 °C for six hours. AA content, total chlorophyll content, leaf relative water content (RWC), loss of turgidity and peroxidase (POX) isozyme activity were evaluated in leaf tissues. AA application and heat stress increased AA content in 'R. Hope' while decreased in 'Festival'. Total chlorophyll content of cultivars was increased with high temperature in control plants in contrast to AA applicated plants. RWC content of ‘R.Hope’ was higher than in ‘Festival’ at the high temperature, while loss of turgidity of ‘Festival’ was higher than in ‘R. Hope’. In addition, AA application decreased loss of turgidity in both cultivars. A basic POX band was observed in the samples on native PAGE with different intensities. The intensities of the band were generally higher in ‘R. Hope’ than in ‘Festival’
Redlands Hope (R. Hope) ve Festival çilek çeşitlerinin frigo fideleri 11 hafta (5- 6 yapraklı oluncaya kadar) boyunca serada yetiştirilmişlerdir. Askorbik asitin (AA) çilek bitkilerinin yüksek sıcaklık toleransına etkisini belirlemek amacıyla, bitkilerin yarısına üç günde bir 3 hafta boyunca (7 uygulama) 3mM AA uygulaması yapılmıştır, bitkilerin kalan diğer yarısı da kontrol olarak kullanılmıştır. Daha sonra bitkiler iklim kabinine alınarak, sıcaklık kademeli olarak arttırılmış ve 44oC’de altı saat tutulmuşlardır. Bitkilerden alınan yaprak dokularında AA miktarı, klorofil miktarı, yaprak oransal su kapsamı (YOSK), turgor kaybı ve peroksidaz enzim aktiviteleri incelenmiştir. AA ve sıcaklık stresi uygulaması ‘R. Hope’da AA miktarını arttırırken, ‘Festival’de azaltmıştır. Kontrol bitkilerinde çeşitlerin toplam klorofil miktarı yüksek sıcaklık uygulamasıyla birlikte artarken, AA uygulamasında tam tersi durum gözlenmiştir. Yüksek sıcaklıkta ‘R. Hope’un YOSK’u ‘Festival’e göre daha yüksekken, ‘Festival’in turgor kaybı ‘R.Hope’a göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, AA uygulamalarının her iki çeşitte de turgor kaybını azalttığı belirlenmiştir. Native-PAGE’de uygulamalara göre yoğunluğu değişen bazik bir peroksidaz bandı tespit edilmiştir. Belirlenen bandın yoğunluğunun genel olarak ‘R. Hope’da ‘Festival’e göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-2 |