Bu çalışma, 2018 ve 2019 yılları arasında Siirt ilinde Zivzik narı yetiştiriciliği yapan üreticilerin mevcut durumu, bazı tarım uygulamalarına yaklaşımları, üretim ve pazarlama aşamasında karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Zivzik narı üretiminde önemli potansiyele sahip Siirt Merkez, Pervari ve Şirvan ilçelerinde yürütülmüştür. Bu amaçla “Oransal Örnek Hacmi formülü” kullanılarak % 90 güven ve % 5 hata düzeyinde tesadüfi olarak seçilen toplam 143 çiftçiye 23 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Nar yetiştiriciliği yapan üreticilerden elde edilen veriler, istatistiksel analize tabi tutulmuş ve ortalamalar % olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, üreticilerin % 39.8’nin 0-5 dekar alanda yetiştiricilik yaptıklarını, % 30.1’inin ise ağaç başına elde ettikleri verimin 21-50 kg olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üreticilerin % 72.7’si çiftlik gübresini kullandığını, % 59.5’i pazarlamada problemler yaşadığını açıklamıştır. Bunlara ek olarak üreticilerin % 50.3’ünün nar bahçelerinde en önemli zararlı böcek türünün yaprak biti olduğunu işaret etmesine rağmen, % 82.5’inin zararlı organizmalara karşı kimyasal mücadele yapmadığı ifade etmişlerdir. Üreticilerin çoğunluğunun verim kayıplarına sebep olan böcekleri tanımadığı, zararlılarla mücadele konusunda kimseye danışmadığı ve hasattan sonra bahçe temizliği gibi konuları dikkate almadıkları saptanmıştır. Öte taraftan üreticiler genellikle bitki koruma ve gübreleme uygulamalarının organik tarım kapsamında yaptıkları ifade etmişlerdir. Nar üretimindeki zorluklar, yıllardır düşük fiyata alıcı bulması ve pazarlama konusundaki sorunlar nar üreticisinin beklentisini karşılayamadığı ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Zivzik narı üretiminin hem bölge hem ülke ekonomisine sağlayacağı katkının yükselmesi için ilgili kurumlar tarafından yeni desteklerle üreticilerin sorunlarının çözülmesi hedeflenmelidir.
This study was carried out between 2018-2019 to determine the current situation of the pomegranate growers, their approach to some agricultural practices, and the problems encountered during the production and marketing phase. The study was conducted in Siirt Center, Pervari and Şirvan districts, which have significant potential in Zivzik pomegranate production in Türkiye. For this purpose, using “Proportional Sample Volume” a questionnaire consisting of 23 questions was applied to a total of 143 randomly selected farmers at 90% confidence and 5% error level. The data obtained from the pomegranate producers were subjected to statistical analysis and the averages were evaluated as %. According to the results of the study, it has been determined that 39.8% of the producers are cultivating in 0-5 decares of land, and 30.1% of them have a yield of 21-50 kg per tree. In addition, 72.7% of the producers stated that they used farm manure and 59.5% had problems in marketing. In addition, although 50.3% of the producers pointed out that the most important harmful insect species in pomegranate orchards is aphid, 82.5% of them stated that they do not use chemical control against harmful organisms. It was found that the majority of the growers did not recognize the insects that cause yield losses, did not consult with anyone about the pest control, and did not take into account issues such as garden cleaning after harvest. On the other hand, the growers have stated that the plant protection and fertilization practices generally carried out within the scope of organic agriculture. The difficulties in pomegranate production, finding buyers at low prices for years and problems in marketing was revealed that the pomegranate producer did not live up to expectations. In conclusion, in order to increase the contribution of Zivzik pomegranate production to the economy of both the region and the country, it should be aimed to solve the problems of the producers with new supports by the relevant institutions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 2 |