Bu çalışma; fiğ+buğday silajının besin madde kompozisyonu ve silaj kalite parametreleri üzerine plastik rengi, depolama ortamı ve depolama süresinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Silaj materyali olarak, fiğ (Vicia sativa L.) ve buğday (Triticum aestivum L.) kullanılmıştır. Fiğ çiçeklenme başlangıcı, buğday süt olum döneminde hasat edilmiştir. Hasat sonrası materyaller 30, 60, 90, 120 ve 150 gün süre, siyah ve beyaz torbalarda açık ve kapalı ortamda silolanmıştır. Depolama süresince silaj örneklerinde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yürütülmüştür. Her açım dönemi sonrasında silajlara 5 günlük aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Silajların depolama süresince kuru madde (KM), laktik asit (LA), ham protein (HP), ham kül, amonyağa bağlı nitrojen (NH3-N), ham selüloz (HS), kuru madde kaybı, laktik asit bakterileri (LAB), maya ve küf değerleri artmıştır. Silajların LA içerikleri depolama ortamından etkilenmiştir. Açıkta depolanan silajların LA içerikleri kapalı ortamda depolanan silajlardan daha yüksek tespit edilmiştir. Kapalı ortamda depolanan silajların, süreye bağlı olarak NH3-N ve KM kaybı artmıştır. Açıkta depolanan silajların maya içerikleri artarken, kapalı ortamda depolanan silajların ise küf değerleri daha yüksek tespit edilmiştir. Silajların fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerinde plastik renginin bir etkisi olmamıştır.
Depolama Süresi Depolama Ortamı Plastik Rengi Fiğ-Buğday Silajı
Bu çalışma sorumlu yazarın danışmanlığında Sedef GÜNAL 'ın yüksek lisans tezinden türetilmiştir.
This study was carried out to determine the effects of plastic color, storage condition and storage period on nutrient composition and silage quality parameters of vetch+wheat silage. Vetch (Vicia sativa L) and wheat (Triticum aestivum L.) were used as silage material.Vetch was harvested at the early flowering stage, and wheat was harvested in the milk stage. After harvested materials were ensiled by black and white plastic bags in open and closed condition for 30, 60, 90, 120 and 150 days. Chemical and microbiological parameters were analyzed in silage samples during storage period. After each of opening period, aerobic stability test was applied to silage at 5 days. Silage dry matter (DM), lactic acid (LA), crude protein (CP), ash, ammonia nitrogen (NH3-N), crude fiber (CF), dry matter loss, lactic acid bacteria (LAB), yeast and mold content increased during storage time. The storage period was effective on aerobic stability. Silages pH, DM, CO2, yeast and mold content of increased depending on the storage period. LA contents of silages were affected by the storage condition. LA contents of open storage condition silages were higher than close storage condition. Loss of DM and NH3-N increased depending on the duration of the silage stored in closed. While the yeast content of open silage was increasing, mold values of silage stored in closed condition were determined higher. Plastic color did not effect on fermentation and aerobic stability characteristics of silage.
storage period storage condition Plastic Color Vetch- Wheat Silages
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ağustos 2020 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3 |