Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fiğ-Buğday Silajlarının Fermantasyon ve Aerobik Stabilite Özellikleri Üzerine Plastik Rengi, Depolama Ortamı ve Depolama Süresinin Etkileri

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 3, 1 - 8, 26.08.2020

Öz

Bu çalışma; fiğ+buğday silajının besin madde kompozisyonu ve silaj kalite parametreleri üzerine plastik rengi, depolama ortamı ve depolama süresinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Silaj materyali olarak, fiğ (Vicia sativa L.) ve buğday (Triticum aestivum L.) kullanılmıştır. Fiğ çiçeklenme başlangıcı, buğday süt olum döneminde hasat edilmiştir. Hasat sonrası materyaller 30, 60, 90, 120 ve 150 gün süre, siyah ve beyaz torbalarda açık ve kapalı ortamda silolanmıştır. Depolama süresince silaj örneklerinde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yürütülmüştür. Her açım dönemi sonrasında silajlara 5 günlük aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Silajların depolama süresince kuru madde (KM), laktik asit (LA), ham protein (HP), ham kül, amonyağa bağlı nitrojen (NH3-N), ham selüloz (HS), kuru madde kaybı, laktik asit bakterileri (LAB), maya ve küf değerleri artmıştır. Silajların LA içerikleri depolama ortamından etkilenmiştir. Açıkta depolanan silajların LA içerikleri kapalı ortamda depolanan silajlardan daha yüksek tespit edilmiştir. Kapalı ortamda depolanan silajların, süreye bağlı olarak NH3-N ve KM kaybı artmıştır. Açıkta depolanan silajların maya içerikleri artarken, kapalı ortamda depolanan silajların ise küf değerleri daha yüksek tespit edilmiştir. Silajların fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerinde plastik renginin bir etkisi olmamıştır.

Teşekkür

Bu çalışma sorumlu yazarın danışmanlığında Sedef GÜNAL 'ın yüksek lisans tezinden türetilmiştir.

Kaynakça

  • Akyıldız, R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No:358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, 428 p, London.
  • Anonim, 2005. SAS® User’s Guide: Statistics. Version 6. SAS Institute. Cary. NC. USA.
  • Ashbell, G., Pahlow, G., Dinter, B., 1987. Dynamics of Orange Peel Fermentation During Ensilage. J. Applied Bact., 63:275-279.
  • Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y., Horev, B., 1991. A Simple System to Study the Aerobic Deterioaration of Silages. Canadian Agric. Eng., 33: 391-393.
  • Bilgen, H., Yalçın, H., Özkul, H., Çakmak, B., Polat M., Kılıç, A. 2005. Plastik Rengi, Vakum Uygulaması ve Bekletme Şeklinin Paket Mısır Silaj Yemi Kalitesi Üzerine Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (2):77-85.
  • Bolsen, K.K., G. Ashbell, J.M. Wilkinson, 1995. Silage Addîtives. İn: R.). Wallace and A. Chesson (eds). Biotechnology in Animal Feeds and Animal Feeding. Welnheim, New York, Basel, Cambridge, Tokyo.
  • Borreani G. And Tabacco E., 2006. The Effect of Baler Chopping System on Fermentation and Losses of Wrapped Big Bales of Alfalfa. Agronomy Journal. V(98).1-7, USA.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme-Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silages, J. Dairy Sci., 77: 501-512. Çakmak, B., Yalçın, H., 2005. Silaj Yeminin Paketlenmesi Mekanizasyonunda Kullanılan Farklı PE (Polietilen) Malzemelerin Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi, E.Ü. Ziraat. Fak. Derg., 2005, 42 (3):67-76.
  • Der Bedrosian, M.C, Kung Jr, Nestor Jr. K.E., 2012. The Effects of Hybrid, Maturity and Length of Storage on the Composition and Nutritive Value of Corn Silage. J. Dairy. Sc.95: 5115-5126.
  • Erdoğan, A., Koç, F., 2020. Evaluation of the Changes in Microbial Composition in Farm Conditions During Aerobic Stability Using Thermal Camera Imaging Technique, J. Anim. Prod., 61 (1): 9-16.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 32 (1), 87-93.
  • Forristal, P.D., O’Kiely, P., 2005. Update on Technologies for Producing and Feeding Silage. In: Proceedings of the 14th International Silage Conference, July 3-6, Belfast, Northern Ireland. Wageningen Acadenic Publishers, Wageningen, Netherlands.
  • Gülümser, E., Acar, Z., 2017. Biçim Zamanı ve Tohum Oranlarının Macar Fiği Tahıl Karışımlarının Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Selcuk J Agr Food Sci, 31 (2), 14-21.
  • Huhnke, R.L., Muck, R.E., Payton, M.E., 1997. Round Bale Silage Storage Losses of Ryegrass and Legume-Grass Forages. Applied Engineering in Agriculture, 13, 451-457.
  • Karakozak, E., Ayaşan, T., 2010. Değişik Yem Bitkileri ve Karışımlarından Hazırlanan Silajlarda İnokulant Kullanımının Flieg Puanı ve Ham Besin Maddeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Univ Vet Fak Derg 16 (6): 987-994.
  • Koc, F., Coskuntuna, L., Ozduven, M.L., Coskuntuna, A., Samli, H.E., 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Sarıçiçek, B.Z., Yıldırım, B., Kocabaş, Z., Özgümüş Demir, E., 2016. The Effects of Storage Time on Nutrient Composition and Silage Quality Parameters of Corn Silage Made in Plastic Mini Silo in Laboratory Conditions. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(3): 177-183.
  • Seale, D.R., Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F, 1990. Methods For the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Snell, H.G., C., Oberndorfer, W. Lücke, F.A., Weghe, 2003. Effects of Polyethylene Color and Thickness on Grass Silage Quality. Grass and Forage Science. 58:239-248.
  • Song, T.H., Park, T-Il., Park, H.H., Yoon, C., Kim, YK., Park, JC., Kang, CS., Son, JH., Kim, KH., Cheong, YK., Oh, YJ., 2015. Effect of Film Layers and Storing Period on the Fermentation Quality of Whole Crop Barley Silage. Journal of the Korean Society of Grassland and Forage Science 35(1) : 6-11.
  • Steel, R.G., J.H., Torrie., 1980. Principle and Procedures of Statistic: A Biometrical Approach: New York: McGraw-Hill.
  • Toruk, F., Gönülol, E., Ülger, P., 2009. Color Changes of Bale Silage under Different Storage Conditions. Journal of Agricultural Machinery Science. 5 (2):211-216 - İzmir, Turkey.
  • Weinberg, Z.G., Chen, Y., 2013. Effects of Storage Period on the Composition of Whole Crop Wheat and Corn Silages. Animal Feed Science and Technology 185: 196– 200.
  • Woolford, M.K., 1984. The Silage Fermentation. Marcel Dekker, Inc., New Vork. NY.
  • Yalçın, H., Bilgen, H., 2002. Ticari Silaj Üretim Teknikleri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, TAYEK Hayvancılık Gurubu 2002 Bilgi Alışveriş Toplantısı, 24-26 Nisan 2002, S:48-58, Menemen-İzmir.

Effects of Plastic Color, Storage Condition and Storage Period on Fermentation and Aerobic Stability Characteristics of Vetch-Wheat Silages

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 3, 1 - 8, 26.08.2020

Öz

This study was carried out to determine the effects of plastic color, storage condition and storage period on nutrient composition and silage quality parameters of vetch+wheat silage. Vetch (Vicia sativa L) and wheat (Triticum aestivum L.) were used as silage material.Vetch was harvested at the early flowering stage, and wheat was harvested in the milk stage. After harvested materials were ensiled by black and white plastic bags in open and closed condition for 30, 60, 90, 120 and 150 days. Chemical and microbiological parameters were analyzed in silage samples during storage period. After each of opening period, aerobic stability test was applied to silage at 5 days. Silage dry matter (DM), lactic acid (LA), crude protein (CP), ash, ammonia nitrogen (NH3-N), crude fiber (CF), dry matter loss, lactic acid bacteria (LAB), yeast and mold content increased during storage time. The storage period was effective on aerobic stability. Silages pH, DM, CO2, yeast and mold content of increased depending on the storage period. LA contents of silages were affected by the storage condition. LA contents of open storage condition silages were higher than close storage condition. Loss of DM and NH3-N increased depending on the duration of the silage stored in closed. While the yeast content of open silage was increasing, mold values of silage stored in closed condition were determined higher. Plastic color did not effect on fermentation and aerobic stability characteristics of silage.

Kaynakça

  • Akyıldız, R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ank Üniv Zir Fak Yayınları, No:358, Uygulama Kılavuzu: 122, s:174-185.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, 428 p, London.
  • Anonim, 2005. SAS® User’s Guide: Statistics. Version 6. SAS Institute. Cary. NC. USA.
  • Ashbell, G., Pahlow, G., Dinter, B., 1987. Dynamics of Orange Peel Fermentation During Ensilage. J. Applied Bact., 63:275-279.
  • Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y., Horev, B., 1991. A Simple System to Study the Aerobic Deterioaration of Silages. Canadian Agric. Eng., 33: 391-393.
  • Bilgen, H., Yalçın, H., Özkul, H., Çakmak, B., Polat M., Kılıç, A. 2005. Plastik Rengi, Vakum Uygulaması ve Bekletme Şeklinin Paket Mısır Silaj Yemi Kalitesi Üzerine Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (2):77-85.
  • Bolsen, K.K., G. Ashbell, J.M. Wilkinson, 1995. Silage Addîtives. İn: R.). Wallace and A. Chesson (eds). Biotechnology in Animal Feeds and Animal Feeding. Welnheim, New York, Basel, Cambridge, Tokyo.
  • Borreani G. And Tabacco E., 2006. The Effect of Baler Chopping System on Fermentation and Losses of Wrapped Big Bales of Alfalfa. Agronomy Journal. V(98).1-7, USA.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme-Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silages, J. Dairy Sci., 77: 501-512. Çakmak, B., Yalçın, H., 2005. Silaj Yeminin Paketlenmesi Mekanizasyonunda Kullanılan Farklı PE (Polietilen) Malzemelerin Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi, E.Ü. Ziraat. Fak. Derg., 2005, 42 (3):67-76.
  • Der Bedrosian, M.C, Kung Jr, Nestor Jr. K.E., 2012. The Effects of Hybrid, Maturity and Length of Storage on the Composition and Nutritive Value of Corn Silage. J. Dairy. Sc.95: 5115-5126.
  • Erdoğan, A., Koç, F., 2020. Evaluation of the Changes in Microbial Composition in Farm Conditions During Aerobic Stability Using Thermal Camera Imaging Technique, J. Anim. Prod., 61 (1): 9-16.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 32 (1), 87-93.
  • Forristal, P.D., O’Kiely, P., 2005. Update on Technologies for Producing and Feeding Silage. In: Proceedings of the 14th International Silage Conference, July 3-6, Belfast, Northern Ireland. Wageningen Acadenic Publishers, Wageningen, Netherlands.
  • Gülümser, E., Acar, Z., 2017. Biçim Zamanı ve Tohum Oranlarının Macar Fiği Tahıl Karışımlarının Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Selcuk J Agr Food Sci, 31 (2), 14-21.
  • Huhnke, R.L., Muck, R.E., Payton, M.E., 1997. Round Bale Silage Storage Losses of Ryegrass and Legume-Grass Forages. Applied Engineering in Agriculture, 13, 451-457.
  • Karakozak, E., Ayaşan, T., 2010. Değişik Yem Bitkileri ve Karışımlarından Hazırlanan Silajlarda İnokulant Kullanımının Flieg Puanı ve Ham Besin Maddeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Univ Vet Fak Derg 16 (6): 987-994.
  • Koc, F., Coskuntuna, L., Ozduven, M.L., Coskuntuna, A., Samli, H.E., 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Sarıçiçek, B.Z., Yıldırım, B., Kocabaş, Z., Özgümüş Demir, E., 2016. The Effects of Storage Time on Nutrient Composition and Silage Quality Parameters of Corn Silage Made in Plastic Mini Silo in Laboratory Conditions. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 6(3): 177-183.
  • Seale, D.R., Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F, 1990. Methods For the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of the Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Snell, H.G., C., Oberndorfer, W. Lücke, F.A., Weghe, 2003. Effects of Polyethylene Color and Thickness on Grass Silage Quality. Grass and Forage Science. 58:239-248.
  • Song, T.H., Park, T-Il., Park, H.H., Yoon, C., Kim, YK., Park, JC., Kang, CS., Son, JH., Kim, KH., Cheong, YK., Oh, YJ., 2015. Effect of Film Layers and Storing Period on the Fermentation Quality of Whole Crop Barley Silage. Journal of the Korean Society of Grassland and Forage Science 35(1) : 6-11.
  • Steel, R.G., J.H., Torrie., 1980. Principle and Procedures of Statistic: A Biometrical Approach: New York: McGraw-Hill.
  • Toruk, F., Gönülol, E., Ülger, P., 2009. Color Changes of Bale Silage under Different Storage Conditions. Journal of Agricultural Machinery Science. 5 (2):211-216 - İzmir, Turkey.
  • Weinberg, Z.G., Chen, Y., 2013. Effects of Storage Period on the Composition of Whole Crop Wheat and Corn Silages. Animal Feed Science and Technology 185: 196– 200.
  • Woolford, M.K., 1984. The Silage Fermentation. Marcel Dekker, Inc., New Vork. NY.
  • Yalçın, H., Bilgen, H., 2002. Ticari Silaj Üretim Teknikleri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, TAYEK Hayvancılık Gurubu 2002 Bilgi Alışveriş Toplantısı, 24-26 Nisan 2002, S:48-58, Menemen-İzmir.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedef Günal Bu kişi benim 0000-0002-2316-2032

Fisun Koc 0000-0002-5978-9232

Yayımlanma Tarihi 26 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi 29 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Günal, S., & Koc, F. (2020). Fiğ-Buğday Silajlarının Fermantasyon ve Aerobik Stabilite Özellikleri Üzerine Plastik Rengi, Depolama Ortamı ve Depolama Süresinin Etkileri. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 2(3), 1-8.