Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma

Volume: 6 Number: 3 June 3, 2013
  • Ramazan Arslan
  • İlknur Mazan
  • Erhan Aydın
EN TR

Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma

Abstract

Bu çalışma, duygu-zekâ ilişkisi konusunda yaşanan gelişmeler ve bu gelişmeler ışığında ortaya çıkan duygusal zekâ kavramı ve duygusal zekânın yönetim ve yöneticiler üzerindeki etkilerini incelemeye yöneliktir. Geçmişte sadece aklın egemenliği üzerine kurulu düşüncelerle yönetilen örgütlerin, son yıllardaki değişim ve gelişmelere uyum sağlayamamaları, yöneticilerin duygu kavramına bakış açısını önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu bağlamda, çalışmada duygu-zekâ kavramları arasındaki ilişki yönetsel tarih bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Çalışmada, Uşak ili hizmet sektöründe faaliyet gösteren üst ve orta düzey yöneticilerin kişisel nitelikleri ile duygusal zekâ yetenekleri birlikte ele alınarak duygusal zekânın yöneticiler üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma “Duygusal zekânın, Uşak’ta hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yöneticilerinin, duygularının farkında olma, duygularını anlamlandırabilme ve yönetebilme, başkalarının duygularını anlayabilme, motivasyonu sağlama ve örgüt içinde iletişimi ve sosyal ilişkileri sağlama yeteneklerine etkilerini ” anlamaya yöneliktir. Bu çerçevede araştırma, duygusal zekâ kavramının bir bütün olarak, değişime uyum sağlama ve insanlarla daha yoğun iletişim kurma hususlarına dikkat çekmesinden dolayı, değişimin en çok yaşandığı ve insanlarla en çok iletişim kurulan bir sektör olan hizmet sektöründe uygulanmıştır. Araştırmanın ana kütlesini Uşak ilinde faaliyet gösteren banka, otel işletmeleri, perakende sektöründeki kurumsallaşmış firmalar, seyahat acenteleri gibi hizmet sektörü alanında faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan üst ve orta düzey yöneticiler, oluşturmaktadır.

Keywords

References

  1. ACAR Füsun Tekin, “Duygusal Zekâ Yeteneklerinin Göreve Yönelik ve İnsana Yönelik Liderlik Davranışları İle İlişkisi: Banka Şube Müdürleri Üzerine Bir Alan Araştırması”, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme ve Personel Yönetim – Organizasyon Doktora Programı, İstanbul, 2001.
  2. CAMERON Allan, ‚WPQei User’s Guide Emotional Intelligence Personality Team Roles‛, Hogrefe Ltd., 2006 (http://www.cimtp.com/WPQei%20User%20Guide%202004%20Revi sion.pdf -13.01.2008)
  3. COOPER Robert K. , SAWAF Ayman, Liderlikte Duygusal Zekâ, Sistem Yayıncılık, B.2 İstanbul, 2000.
  4. ÇAKAR Ulaş, ARBAK Yasemin, Modern Yaklaşımlar Işığında Değişen Duygu Zekâ İlişkisi ve Duygusal Zekâ, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 6, S. 3, 2004.
  5. DALAY İsmail, Yönetim ve Organizasyon, İlkeler, Teoriler ve Stratejiler, Sakarya Üniversitesi Yayını, Adapazarı, 2001.
  6. DİNÇER Ömer, FİDAN Yahya, İşletme Yönetimine Giriş, B.4, Beta Yayınevi, İstanbul, 1999.
  7. EREN Erol, Yönetim ve Organizasyon, B. 2, Beta Yayım, İstanbul, 1993.
  8. ERTÜRK Mümin, İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, B. 3, Beta Basım, İstanbul, 2000.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ramazan Arslan This is me

İlknur Mazan This is me

Erhan Aydın This is me

Publication Date

June 3, 2013

Submission Date

June 16, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 6 Number: 3

APA
Arslan, R., Mazan, İ., & Aydın, E. (2013). Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(3), 99-116. https://doi.org/10.12780/UUSBD194
AMA
1.Arslan R, Mazan İ, Aydın E. Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma. UÜSBD. 2013;6(3):99-116. doi:10.12780/UUSBD194
Chicago
Arslan, Ramazan, İlknur Mazan, and Erhan Aydın. 2013. “Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6 (3): 99-116. https://doi.org/10.12780/UUSBD194.
EndNote
Arslan R, Mazan İ, Aydın E (June 1, 2013) Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6 3 99–116.
IEEE
[1]R. Arslan, İ. Mazan, and E. Aydın, “Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma”, UÜSBD, vol. 6, no. 3, pp. 99–116, June 2013, doi: 10.12780/UUSBD194.
ISNAD
Arslan, Ramazan - Mazan, İlknur - Aydın, Erhan. “Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6/3 (June 1, 2013): 99-116. https://doi.org/10.12780/UUSBD194.
JAMA
1.Arslan R, Mazan İ, Aydın E. Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma. UÜSBD. 2013;6:99–116.
MLA
Arslan, Ramazan, et al. “Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 3, June 2013, pp. 99-116, doi:10.12780/UUSBD194.
Vancouver
1.Ramazan Arslan, İlknur Mazan, Erhan Aydın. Yönetimde Değişen Duygu Zeka İlişkisi Ve Yöneticilerin Duygusal Zeka Düzeylerine İlişkin Bir Araştırma. UÜSBD. 2013 Jun. 1;6(3):99-116. doi:10.12780/UUSBD194

Cited By

Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr