BibTex RIS Cite

Qualifications Framework For A Democratic School Culture

Year 2010, Volume: 3 Issue: 1, 167 - 182, 01.06.2010

Abstract

In the way of being a democratic society, setting up democracy consciousness in individual and community dimensions is only possible by turning democracy into life style. In this respect, to grow up individuals who have adopted democratic values, who are free and who are donated with skills on problem solving, besides being sensitive to differences in cultural context and living in unity, can only be achieved by teaching democracy culture in schools, defined as social life fields, to individuals via mutual life experiences. The purpose of this study is to establish a framework on democratic school culture depending on literature. For this reason, proficiencies that democratic school culture must have are analyzed in terms of school administration, teacher, parents, student and education dimensions.

Demokratik Bir Okul Kültürü İçin Yeterlilikler Çerçevesi

Year 2010, Volume: 3 Issue: 1, 167 - 182, 01.06.2010

Abstract

Daha demokratik bir toplum olma yolunda, bireysel ve toplumsal boyutlarda demokrasi bilincini oluşturmak, demokrasiyi bir yaşam biçimine dönüştürmekle mümkündür. Bu açıdan demokratik değerleri benimsemiş, özgür, eleştirel düşünen ve problem çözme becerisine sahip; bunun yanında farklı kültürel bağlamlarda kültürel farklılıklara duyarlı bireyleri yetiştirmek, sosyal bir yaşama alanı olan okullarda demokrasi kültürünün, yaşam deneyimleri yoluyla bireylere aktarılmasıyla ve yaşanmasıyla sağlanabilir. Bu çalışmanın amacı, literatüre dayalı olarak demokratik okul kültürüyle ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturmaktır. Bu amaçla demokratik okul kültüründe olması öngörülen yeterlilikler, okul yönetimi, öğretmen, veli, öğrenci ve öğretim süreci boyutlarında ele alınmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Şişman This is me

Hatice Güleş Ayşe Dönmez This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Şişman, M., & Dönmez, H. G. A. (2010). Demokratik Bir Okul Kültürü İçin Yeterlilikler Çerçevesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 167-182. https://doi.org/10.12780/UUSBD68

Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr