Cilt: 7 Sayı: 13, 1.07.2024

Yıl: 2024
Doç. Dr. Ahmet ATALAY ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Prof. Dr. Cevat ÖZYURT ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1818-6312
Sosyoloji
Doktora Dr. Yüksel YILDIRIM Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü 0000-0003-2613-7921
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Türk Siyasal Hayatı, Tarih Eğitimi
Doç. Dr. Fadimana FİDAN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Yeniçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Toplumu, Osmanlı İktisat Tarihi
Dr. Fuat AKPINAR Kayseri İl Milli Eğitim 0000-0001-8393-122X
İslam Felsefesi, Felsefe Tarihi, Düşünce Tarihi, Mantık Tarihi, Türk Düşünce Tarihi
Prof. Dr. Mehmet VURAL ANKARA YILDIRIM BEYAZIT UNIVERSITY 0000-0002-5165-1837
Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Felsefe, İslam Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Türk İslam Felsefesi
Prof. Dr. Mehmet Emin ÇAĞIRAN Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi 0000-0003-4961-4436
Uluslararası Kuruluşlar, Uluslararası İnsani ve İnsan Hakları Hukuku, Uluslararası Kamu Hukuku, Uluslararası Hukuk
Dr. O. İnan ŞENSES AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
Radikal İktisat, İktisat Metodolojisi, Ekonomi Politik Teorisi
Doktora Ozcan OGUR HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Sosyoekonomik Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi Safa DEMİR SARI AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
Din Sosyolojisi
Prof. Dr. Sayim TÜRKMAN Bir kuruma bağlı değildir
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Uluslararası Sosyal Bilimler Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (USDAD) bünyesinde yaz (Haziran) ve kış (Aralık) olmak üzere yılda iki sayı olarak yayınlanan bir dergidir. Dergi,titiz bir değerlendirme süreci ve zamanında çıkarılacak sayılarla ulusal ve uluslararası bazda sosyal bilimler alanına değerli makaleler kazandırmayı, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında ortak bir akademik platform oluşturmayı amaç edinmiştir. 

Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, özellikle Tarih, Edebiyat, Sosyoloji, Felsefe gibi Sosyal Bilimlerin temel alanlarının yanında, İktisadi ve İdari Bilimler, Uluslarası İlişkiler, Hukuk, Sİyaset Bilimi, İletişim Bilimleri alanlarında bilimsel çalışmalara yer veren hakemli bir dergidir.

A. Yazım Kurallarına İlişkin Temel Esaslar


1. Derginin yazım dili Türkçedir. Ancak İngilizce yazılmış çalışmalar da yayınlanabilir. Yazım ve noktalamasında ve kısaltmalarda TDK İmlâ Kılavuzu’nun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır. İmlâ Kılavuzu ve Türkçe sözlüğe, http://www.tdk.gov.tr adresinden de ulaşmak mümkündür.

2. Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, özetler ve kaynakça dâhil 25 sayfadan fazla olmamalıdır.

3. Makalenin başlangıç kısmında, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış makale başlıklarını da içeren 250 kelimeyi aşmayan özet ile Türkçe ve İngilizce beş anahtar kelime bulunmalıdır. 

4. Yazar adı, ortaya, italik koyu, 11 punto olarak yazılmalı; unvanı, görev yeri ve elektronik posta adresi dipnotta (*) işareti ile 9 punto yazılarak belirtilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.

5. Yazı karakteri Times New Roman, 11 punto, satırlar tek aralıklı, dipnotlar 9 punto ve tek aralıklı yazılmalıdır.

6. Makalelerde sayfa numarası kullanılmamalıdır.

7. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi Yayın İlkeleri’ne uygun olarak düzenlenmeyen makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır. 


B. Sayfa Düzenine İlişkin Esaslar


1 Paragraf yazısı, ilk satır 1 cm, paragraflar arası önceki 3 nk, sonra 3 nk, iki yana dayalı, satır aralığı tek olmalıdır.

2. Sayfa düzeni normal, sayfa yapısı üstten 2,5 cm, alttan 2,5 cm, sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, cilt payı 0, üst bilgi 1,25 cm. alt bilgi 1,25 cm olmalıdır.

3. Alt başlıklar kendisinden önce gelen başlıkla aynı hizada olmalıdır. Alt başlıkların yanlızca ilk harfleri büyük harfle başlamalıdır.


C. Dipnot Yazımında Kullanılacak Kaynakların Yazımı İle İlgili Esaslar


1. Göndermeler (referanslar), Ankara Sosyal Bilimler Dergisi’nde dipnotlar sayfa altında numaralandırılarak verilecektir.

2. Atıfta bulunulan kaynağın tam kimliği verilecektir, atıfta bulunulmamış eserler kaynakçada gösterilemez.

3. Aynı kaynağa yapılan atıflarda kitaplar için, a.g.e., makaleler için a.g.m., tezler için a.g.t., aynı sayfa için Aynı yer kısaltmaları kullanılmalıdır.


D. Kaynakça Yazımında Uyulacak Esaslar


1. Kaynakçada yazar soyadı başta, adı ise sonda verilmelidir.

2. Kaynaklar alfabetik sıra ile verilecek.

3. Makalelerde sayfa numaraları tam olarak belirtilecektir.


Atıf İçin Örnekler:

Kitap:

Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu-Klasik Çağ, 1300-1600, çev. Ruşen Sezer, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2009, 11. bs., s. 115.

Sonraki atıflarda: İnalcık, a.g.e., s. 123.

Yazarın birden fazla eseri olması halinde, sonraki dipnotlarda: İnalcık, Klasik Çağ, s. 123.

Makale:

İsmail Hakkı Uzunçarşılı, “Osmanlılarda İlk Vezirlere Dair Mütalea”, Belleten, c. III/ sy. 9 [veya III/9] (1939), s. 101.

Sonraki atıflarda: Uzunçarşılı, a.g.m., s. 101.

Kaynakça İçin Örnekler: 

Makalelerde kullanılan kaynak ve araştırmalar makale sonunda bu başlık altında gösterilmelidir. Kaynakça, bu başlık altında yeni bir sayfadan başlamalı ve 9 punto yazılmalıdır. Sadece metin içinde atıfta bulunulan kaynaklar yer almalı ve yazarların soyadına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir:

Kitap:

İnalcık, Halil, Osmanlı İmparatorluğu-Klasik Çağ, 1300-1600, çev. Ruşen Sezer, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2009.

Makale:

Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, “Osmanlılarda İlk Vezirlere Dair Mütalea”, Belleten, c. III/ sy. 9 [veya III/9] (1939), ss. 99-106.

Yayın Etiği

Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler  Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi' yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.


Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarların Etik Sorumlulukları


Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler  Dergisi'ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:

Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma  Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler  Dergisi'ne gönderilemez.

Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları


Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler  Dergisi editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Ankara Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayımlanan makaleler için yazara herhangi bir ücret ödenmez ve yazardan ücret talep edilmez. Dergimiz makale gönderimi, makale-editörlük süreçleri veya yayın ücreti (sayfa veya renk ücretleri) için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Makaleler dijital olarak ücretsiz erişime açıktır.

DİZİNLER

   AUSBD   Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası lisanslanmıştır