Objective: It was carried out to investigate the presence of oxytetracycline, chlortetracycline, tetracycline and doxycycline residues, which are tetracycline group antibiotics, in butchery beef for sale in Van.
Material and Method: 20 samples of 1 kg were collected from 20 different locations in the province of Van where meat was sold. The collected samples were sent by cold chain to be examined in terms of tetracycline group an-tibiotics at İzmir Bornova Veterinary Control Research Institute. It was analyzed by the CHARM II test.
Results: It was determined that there was no detectable level in terms of tetracycline group antibiotics in beef meat sold in Van Province.
Conclusion: Tetracycline antibiotic group antibiotics were not detected in beef meat sold in Van; For tetracycline group antibiotics, it can be stated that the waiting period is observed before cutting.
2015-SBE-YL053
Amaç: Van ilinde satışa sunulan kasaplık sığır etlerinde tetrasiklin grubu antibiyotiklerden Oksitetrasiklin, Klortetrasiklin, Tetrasiklin ve Doksisiklin kalıntılarının varlığının araştırılması amacıyla yapıldı.
Materyal-Metot: Van ili içerisinde et satışı yapılan 20 farklı yerden 1 kg’lık 20 adet numune toplandı. Toplanan numuneler İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünde tetrasiklin grubu antibiyotikler yönünden incelenmek üzere soğuk zincir ile gönderildi. CHARM II testi ile analiz edildi.
Bulgular: Van İlinde satışı yapılan sığır etlerinde tetrasiklin grubu antibiyotik yönünden tespit edilebilir düzeyde bulunmadığı belirlendi.
Öneri: Van’da satılan sığır etlerinin tetrasiklin antibiyotik grubu ile ilgili olarak halk sağlığı açısından tehlikeli olmadığı belirlendi. Fakat yapılacak başka araştırma ve analizler ile etlerde kalıntı olup olmadığı sadece antibiyotik yönünden değil diğer ilaçlar açısından da incelenmelidir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2015-SBE-YL053
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2015-SBE-YL053 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 2 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.