Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of The Presence of Tetrasycline Group Antibiotics in Meats for Sale in Van

Yıl 2021, Cilt: 14 Sayı: 2, 163 - 169, 30.08.2021
https://doi.org/10.52976/vansaglik.834914

Öz

Objective: It was carried out to investigate the presence of oxytetracycline, chlortetracycline, tetracycline and doxycycline residues, which are tetracycline group antibiotics, in butchery beef for sale in Van.
Material and Method: 20 samples of 1 kg were collected from 20 different locations in the province of Van where meat was sold. The collected samples were sent by cold chain to be examined in terms of tetracycline group an-tibiotics at İzmir Bornova Veterinary Control Research Institute. It was analyzed by the CHARM II test.
Results: It was determined that there was no detectable level in terms of tetracycline group antibiotics in beef meat sold in Van Province.
Conclusion: Tetracycline antibiotic group antibiotics were not detected in beef meat sold in Van; For tetracycline group antibiotics, it can be stated that the waiting period is observed before cutting.

Proje Numarası

2015-SBE-YL053

Kaynakça

  • Abası MM, Rashidi MR, Javadi A, Amirkhiz MB, Mirmahdavi S, Zabihi M. Levels of tetracycline residues in cattle meat, liver, and kidney from a slaughterhouse in Tabriz, Iran, Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2009; 33(4), 345-9.
  • Anonim . Charm II Test for Tetracyclines in Tissue, Serum and Urine, Operators Manuel. Charm Sciences Inc. 2002.
  • Coşkun Y, Erdoğdu AT, Özdemir G, Uysaler R, Uludağ R. Tavuk etinde antibiyotik kalıntılarının sıvı kromatografi sıralı kütle spektrometresi ile çoklu kalıntı tarama analizi için metot geliştirilmesi, Bornova Vet. Bil. Derg. 2012; 34-48,17-30.
  • Geçer B. Pastörize ve UHT sütlerde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemi ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, 2006.
  • Guest GB. Use of chloramphenicol in the United States, Ann. Rech. Vet. 1981; 16, 161-2.
  • Kidd AR. The veterinary use of chloramphenicol in the United Kingdom, Ann. Rech. Vet. 1985;16 (2), 165-8.
  • Lee JB, Chung HH, Chung YH, Lee KG. Development of an analytical protocol for detecting antibiotic residues in various foods. Food Chem. 2007; 105, 1726-31.
  • Nhiem DV, Paulsen P, Surıyasathaporn W, Smulders F JM, Kyule MN, Baumann MPO, et al. Preliminary Analysis of Tetracycline Residues in Marketed Pork in Hanoi, Vietnam, Ann. N.Y. Acad. Sci. 2006; 1081, 534–2.
  • O’Keeffe M, Conneely A, Cooper KM, Kennedy DG, Kovacsics L, Fodor A, et al. Nitrofuran antibiotic residues in pork. Analytica Chimica Acta. 2004; 520 (1-2),125–131.
  • Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ. Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (Sulfadimidin) kalıntıları, Uludağ Univ. J. Fac. Vet. Med. 2007; 26 (1-2), 17-20.
  • Sunay AE. Balda antibiyotik kalıntısı sorunu. Uludağ Arıcılık Derg. 2006; 143-148.
  • Tekgül Y. Aydın ilinde satışa sunulan broiler etlerinde bazı antibiyotik kalıntılarının varlığının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, 2012.
  • Tosun D, Demirbaş N. Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri sanayinde gıda güvenliği sorunları ve öneriler, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak Derg. 2012; 26 (1), 93-101.
  • Vragovic N, Bazulic D ve Njari B. Risk assessment of streptomycin and tetracycline residues in meat and milk on Croatian market, Food Chem Toxicol. 2011; 49 (2), 352–5.
  • Yamaguchi T, Okihashi M, Harada K, Konishi Y, Uchida K, Do MH, et al. Antibiotic residue monitoring results for pork, chicken, and beef samples in Vietnam in 2012-2013. J. Agric. Food Chem. 2015; 63 (2); 5141-5.
  • Yarsan E. Veteriner hekimlikte antibiyotikler ve bilinçli kullanım ilkeleri, Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Sempozyumu, (Uluslararası Katılımlı), Ankara, 2012; 47-55.
  • Yıbar A, Soyutemiz E. Gıda değeri olan hayvanlarda antibiyotik kullanımı ve muhtemel kalıntı riski, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2013; 8 (1), 97-104.
  • Yıldız T. Tavuk etinde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemiyle belirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
  • Yüksek N. Etlerde antibiyotik kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar, J. Fac. Vet. Med. 2001; 20, 85-90.

Van İlinde Satışa Sunulan Etlerde Tetrasiklin Grubu Antibiyotiklerin Varlığının Araştırılması

Yıl 2021, Cilt: 14 Sayı: 2, 163 - 169, 30.08.2021
https://doi.org/10.52976/vansaglik.834914

Öz

Amaç: Van ilinde satışa sunulan kasaplık sığır etlerinde tetrasiklin grubu antibiyotiklerden Oksitetrasiklin, Klortetrasiklin, Tetrasiklin ve Doksisiklin kalıntılarının varlığının araştırılması amacıyla yapıldı.
Materyal-Metot: Van ili içerisinde et satışı yapılan 20 farklı yerden 1 kg’lık 20 adet numune toplandı. Toplanan numuneler İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünde tetrasiklin grubu antibiyotikler yönünden incelenmek üzere soğuk zincir ile gönderildi. CHARM II testi ile analiz edildi.
Bulgular: Van İlinde satışı yapılan sığır etlerinde tetrasiklin grubu antibiyotik yönünden tespit edilebilir düzeyde bulunmadığı belirlendi.
Öneri: Van’da satılan sığır etlerinin tetrasiklin antibiyotik grubu ile ilgili olarak halk sağlığı açısından tehlikeli olmadığı belirlendi. Fakat yapılacak başka araştırma ve analizler ile etlerde kalıntı olup olmadığı sadece antibiyotik yönünden değil diğer ilaçlar açısından da incelenmelidir.

Destekleyen Kurum

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2015-SBE-YL053

Kaynakça

  • Abası MM, Rashidi MR, Javadi A, Amirkhiz MB, Mirmahdavi S, Zabihi M. Levels of tetracycline residues in cattle meat, liver, and kidney from a slaughterhouse in Tabriz, Iran, Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2009; 33(4), 345-9.
  • Anonim . Charm II Test for Tetracyclines in Tissue, Serum and Urine, Operators Manuel. Charm Sciences Inc. 2002.
  • Coşkun Y, Erdoğdu AT, Özdemir G, Uysaler R, Uludağ R. Tavuk etinde antibiyotik kalıntılarının sıvı kromatografi sıralı kütle spektrometresi ile çoklu kalıntı tarama analizi için metot geliştirilmesi, Bornova Vet. Bil. Derg. 2012; 34-48,17-30.
  • Geçer B. Pastörize ve UHT sütlerde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemi ile belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, 2006.
  • Guest GB. Use of chloramphenicol in the United States, Ann. Rech. Vet. 1981; 16, 161-2.
  • Kidd AR. The veterinary use of chloramphenicol in the United Kingdom, Ann. Rech. Vet. 1985;16 (2), 165-8.
  • Lee JB, Chung HH, Chung YH, Lee KG. Development of an analytical protocol for detecting antibiotic residues in various foods. Food Chem. 2007; 105, 1726-31.
  • Nhiem DV, Paulsen P, Surıyasathaporn W, Smulders F JM, Kyule MN, Baumann MPO, et al. Preliminary Analysis of Tetracycline Residues in Marketed Pork in Hanoi, Vietnam, Ann. N.Y. Acad. Sci. 2006; 1081, 534–2.
  • O’Keeffe M, Conneely A, Cooper KM, Kennedy DG, Kovacsics L, Fodor A, et al. Nitrofuran antibiotic residues in pork. Analytica Chimica Acta. 2004; 520 (1-2),125–131.
  • Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ. Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (Sulfadimidin) kalıntıları, Uludağ Univ. J. Fac. Vet. Med. 2007; 26 (1-2), 17-20.
  • Sunay AE. Balda antibiyotik kalıntısı sorunu. Uludağ Arıcılık Derg. 2006; 143-148.
  • Tekgül Y. Aydın ilinde satışa sunulan broiler etlerinde bazı antibiyotik kalıntılarının varlığının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, 2012.
  • Tosun D, Demirbaş N. Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri sanayinde gıda güvenliği sorunları ve öneriler, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak Derg. 2012; 26 (1), 93-101.
  • Vragovic N, Bazulic D ve Njari B. Risk assessment of streptomycin and tetracycline residues in meat and milk on Croatian market, Food Chem Toxicol. 2011; 49 (2), 352–5.
  • Yamaguchi T, Okihashi M, Harada K, Konishi Y, Uchida K, Do MH, et al. Antibiotic residue monitoring results for pork, chicken, and beef samples in Vietnam in 2012-2013. J. Agric. Food Chem. 2015; 63 (2); 5141-5.
  • Yarsan E. Veteriner hekimlikte antibiyotikler ve bilinçli kullanım ilkeleri, Bilinçli Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Sempozyumu, (Uluslararası Katılımlı), Ankara, 2012; 47-55.
  • Yıbar A, Soyutemiz E. Gıda değeri olan hayvanlarda antibiyotik kullanımı ve muhtemel kalıntı riski, Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2013; 8 (1), 97-104.
  • Yıldız T. Tavuk etinde antibiyotik kalıntılarının HPLC yöntemiyle belirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.
  • Yüksek N. Etlerde antibiyotik kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar, J. Fac. Vet. Med. 2001; 20, 85-90.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Orijinal Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Cihat Öner 0000-0001-6614-4347

Mendüha Türksever Bu kişi benim 0000-0003-3617-5083

Proje Numarası 2015-SBE-YL053
Yayımlanma Tarihi 30 Ağustos 2021
Gönderilme Tarihi 2 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öner, A. C., & Türksever, M. (2021). Van İlinde Satışa Sunulan Etlerde Tetrasiklin Grubu Antibiyotiklerin Varlığının Araştırılması. Van Sağlık Bilimleri Dergisi, 14(2), 163-169. https://doi.org/10.52976/vansaglik.834914

ISSN 

images?q=tbn:ANd9GcQBnZPknmjKO2vn7ExYwjsL0g4cijty6VTFQQ&usqp=CAU CABI-Logo_Accessible_RGB.png  logo-e1506365530266.png ici2.png 

8c492a0a466f9b2cd59ec89595639a5c?AccessKeyId=245B99561176BAE11FEB&disposition=0&alloworigin=1asos-index.png  Root Indexing    ResearchBib BASE Logo      


Creative Commons Lisansı

Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

  open-access-logo.png  search-result-logo-horizontal-TEST.jpg